Έντυπη Έκδοση

Αυτόλογη χορήγηση μονάδας βλαστοκυττάρων

Οπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας Γιώργος Κολιάκος, πρόεδρος της Biohellenica, τα βλαστοκύτταρα είχαν κρυοσυντηρηθεί σε πέντε κρυοφιαλίδια, δύο εκ των οποίων με μικρότερο όγκο προορίζονταν για ποιοτικούς ελέγχους πριν από τη συνολική απόψυξη.

Ο αριθμός των βλαστοκυττάρων που περιείχαν τα κρυοφιαλίδια ήταν υπερεπαρκής, χορηγήθηκαν όμως όλα τα βλαστοκύτταρα, επειδή στην αυτόλογη μεταμόσχευση η χορήγηση μεγάλου αριθμού βλαστοκυττάρων έχει καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει ο φόβος της απόρριψης, δεδομένου ότι το παιδί χρησιμοποιεί τα δικά του βλαστοκύτταρα τα οποία είναι απόλυτα συμβατά με τον εαυτό του.

Τα βλαστοκύτταρα στάλθηκαν μέσα σε ειδικό δοχείο μεταφοράς Voyager, μέσα στο οποίο μπορούν να παραμείνουν με ασφάλεια έως 23 ημέρες, διάστημα το οποίο είναι αρκετό για να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Τα εργαστηριακά δεδομένα που προέκυψαν μετά την απόψυξη του δείγματος στα εργαστήρια της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Duke έδειξαν υψηλού βαθμού βιωσιμότητα των κυττάρων, απαλλαγμένων σε μεγάλο ποσοστό από μικρόβια και ιούς και έντονη ικανότητα πολλαπλασιασμού. Οι προοπτικές θεραπείας της μικρής ασθενούς είναι άριστες, τονίζει ο κ. Κολιάκος.

Αμέσως μόλις η οικογένεια απευθύνθηκε στην ελληνική τράπεζα βλαστοκυττάρων, η πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, κ. Κουζή-Κολιάκου, ήρθε σε επικοινωνία με την καθηγήτρια και διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Duke των ΗΠΑ, J. Kurtzberg. Επειτα από συνεννόηση, η τράπεζα απέστειλε πλήρες αντίγραφο του φακέλου με τα στοιχεία της επεξεργασίας και του ποιοτικού ελέγχου.

Οι γιατροί της αιματολογικής κλινικής, αφού εξέτασαν τα στοιχεία, ζήτησαν την αποστολή των κρυοφιαλιδίων και στη συνέχεια προσκάλεσαν τη μικρή ασθενή για τη χορήγηση των βλαστοκυττάρων, που έγινε στις 28/7/2009. Αποψύχθηκαν όλα τα κρυοφιαλίδια και τα κύτταρα χορηγήθηκαν στο παιδί ενδοφλέβια κάτω από παρακολούθηση της λειτουργίας όλων των ζωτικών του οργάνων.

Το παιδί δεν παρουσίασε καμία επιπλοκή κατά τη χορήγηση, η οποία διήρκεσε 10 λεπτά. Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση της μητέρας ότι τα άλλα παιδιά έκαναν εμετούς κατά τη χορήγηση και αργότερα, ενώ το δικό της ήταν απόλυτα ήρεμο και ευδιάθετο. Αυτό έχει αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες στους ασθενείς κατά τη χορήγηση.

Η δυνατότητα που δόθηκε σε αυτή την οικογένεια οφείλεται στην προνοητικότητα της μητέρας, η οποία επέμεινε παραμονή Πρωτοχρονιάς με κάθε τρόπο εκτάκτως να προμηθευτεί το κιτ συλλογής από την τράπεζα βλαστοκυττάρων, αλλά και στην ευσυνειδησία και επιδεξιότητα του γυναικολόγου, ο οποίος πραγματοποίησε τη λήψη, σε παιδιά που ήταν δίδυμα και γεννήθηκαν με καισαρική τομή, κάτι που πολλές φορές είναι δύσκολο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Γενετική