Ηλεκτρονική Έκδοση

Σε εξέλιξη το μέτωπο στην Ζάκυνθο

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Μαγούλα

Δύο νέες πυρκαγιές στην Αρκαδία

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στη Μαγούλα, ωστόσο στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να καταστείλουν τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Αυτή την ώρα στην περιοχή επιχειρούν 4 αεροσκάφη της πυροσβεστικής, 5 ελικόπτερα, 50 οχήματα με 152 πυροσβέστες και 166 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Στην προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων συμβάλλει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ο εξασθενημένος, σε σχέση με χθες, άνεμος.

Σε δηλώσεις του, σήμερα το πρωί, ο αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος και επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Παναγιώτης Δημητρίου, τόνισε ότι μέχρι το μεσημέρι, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, η φωτιά στη Μαγούλα θα έχει τεθεί υπό έλεγχο.

 Η φωτιά εκδηλώθηκε νότια της περιοχής Μαγούλας και του εργοστασίου της ΤΙΤΑΝ, στη Δυτ. Αττική και καίει περιοχή χαμηλής βλάστησης σε δασική έκταση. Η πυρκαγιά έχει διασπαστεί σε πολλά μέτωπα, ενώ το ισχυρότερο κατευθύνεται προς την Πάρνηθα.

Από τις πύρινες φλόγες δεν γλίτωσαν ένα εργοστάσιο ξυλείας, μία αποθήκη εργοστασίου και παραπήγματα Ρομά.

Η Πυροσβεστική ενισχύει σταδιακά από προσωπικό και υδροφόρα από υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ο άνεμος αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση, δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστών. Μάλιστα, η Πυροσβεστική αύξησε τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.

Και διακοπές στην ηλεκτροδότηση προκάλεσε η πυρκαγιά

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), στις 13.05 χθες το μεσημέρι τέθηκαν εκτός τάσης και τα δύο κυκλώματα της γραμμής 400 kV Κουμουνδούρου-Δίστομο καθώς και οι γραμμές των 150 kV Κουμουνδούρου-Δίστομο, Ρουφ-Σχηματάρι και Ασπροπύργου-Κορίνθου, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή Μαγούλας-Δερβενοχωρίων.

Όπως τονίζι ο ΔΕΣΜΗΕ, οι καπνοί και τα θερμά αέρια από την φωτιά προκάλεσαν ιονισμό και διαπήδηση των μονωτήρων των γραμμών με αποτέλεσμα ο μηχανισμός προστασίαςτους να τεθεί εκτός λειτουργίας επανειλημμένως μέχρι και τις 19:30.

Σε εξέλιξη παραμένει το μέτωπο στις Μαριές Ζακύνθου, σε δασική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 14 οχήματα με 34 πυροσβέστες, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Σύμφωνα με την πυροσβεστική οι δυνάμεις αυτές θα ενισχυθούν με άλλα 4 οχήματα και 10 πυροσβέστες από τη Δυτική Ελλάδα.

Ακόμη σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στην Άρτα, στο δήμο Ξηροβουνίου, στην περιοχή Καμπή, που καίει δασική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 6 οχήματα της πυροσβεστικής με 21 πυροσβέστες.

Επίσης δυο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πευκοδάση στο Δήμο Τροπαίων Μεγαλόπολης, στην περιοχή Βελιμάχι και στην Καπελίτσα, στα σύνορα με τον Νομό Ηλείας. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, η πυρκαγιά στη Καπελίτσα έχει κάψει μέχρι στιγμής 15 στρέμματα δασικής έκτασης και η πυρόσβεση συνεχίζεται μόνο από επίγειες δυνάμεις. Η πυρκαγιά στο Βελιμάχι έως τώρα έχει κάψει 30 στρέμματα δασικής έκτασης. Και στα δύο αυτά μέτωπα το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις τόσο από το Δήμο Ξηροβουνίου, όσο και από τον Δήμο Τροπαίων.

 

Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές που ξέσπασαν χτες στα Χιονάτα της Κεφαλονιάς, τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας στην περιοχή του Παλαιοχωρίου στη Θεσπρωτία, στο Δρέπανο Αχαΐας,στον Άγιο Στέφανο Αττικής, στον Κότσικα Θεσπρωτίας, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, στο Πλατύ Λήμνου, στο Άνω Σούλι Αχαΐας και στον Προφήτη Ηλία Αχαΐας.

Υπό έλεχγο το μέτωπο στον Μαραθώνα

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στην περιοχή της Αγίας Σκέπης, στη λίμνη του Μαραθώνα. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και 10 πυροσβεστικά οχήματα με 20 πυροσβέστες.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου εκδηλώθηκαν 106 πυρκαγιές. Από αυτές οι 86 τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό στάδιο.

Επίσης σύμφωνα με την πυροσβεστική, πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στις Νομαρχίες: Λέσβου, Χίου, Σάμου, Εύβοιας, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Αθηνών, Πειραιώς, Βοιωτίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Χανίων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Πυρκαγιές
Για το ίδιο θέμα
Πυρκαγιά στο Γραμματικό