Έντυπη Έκδοση

* ΙΣΡΑΗΛ

Εκανε... μισή επανόρθωση, «χωρίς κακή πρόθεση»

«Χωρίς κακή πρόθεση» το Ισραήλ υιοθέτησε τις τουρκικές θέσεις για την άσκηση της έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιείται στο Αιγαίο σε συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τη χθεσινή ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το Ισραήλ «δεν αποτελεί με οποιονδήποτε τρόπο μέρος των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και θεωρεί και τις δύο χώρες σημαντικούς εταίρους και συμμάχους. ...Οσον αφαρά την άσκηση έρευνας και διάσωσης και την αναφορά του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας (ότι γίνεται σε περιοχή ευθύνης της Τουρκίας για την έρευνα και διάσωση), η ισραηλινή κυβέρνηση διαβεβαίωσε τις ελληνικές αρχές ότι δεν είχε καμία κακή πρόθεση και αφαιρέθηκαν οι επίμαχες φράσεις».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πρεσβείας, Ελληνες αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι, παρά τα λεχθέντα, στην πράξη το Ισραήλ συνεχίζει να αμφισβητεί την ευθύνη της Ελλάδας στην περιοχή της άσκησης, παρά το γεγονός ότι αυτή βρίσκεται εντός του ελληνικού FIR. Και αυτό γιατί, μπορεί μεν να έβγαλαν από την ιστοσελίδα του υπουργείου ότι ο χώρος είναι ευθύνη της Τουρκίας, αλλά απέφυγαν να γράψουν ότι ανήκει στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η άσκηση γίνεται στην περιοχή ευθύνης της Ανατολικής Μεσογείου, καθιστώντας την Ανατολική Μεσόγειο μια χώρα που έχει την ευθύνη της έρευνας και της διάσωσης.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας οι κινήσεις που έγιναν από την πλευρά του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ δεν ικανοποιούν ούτε στο ελάχιστο τις ελληνικές θέσεις και βρίσκονται μακριά από τους διεθνείς νόμους και κανόνες που ορίζουν ότι το FIR κάθε χώρας ορίζει και την περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ισραήλ
Τουρκία