Έντυπη Έκδοση

Ο ξεσηκωμός των αθλίων

Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση που επικρατεί πλέον στο Κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών της Παγανής στη Μυτιλήνη.

Νεαρή Σομαλή, έγκυος στον τελευταίο μήνα, ξαπλωμένη στο έδαφος φώναζε: «Αφήστε με να πεθάνω» Νεαρή Σομαλή, έγκυος στον τελευταίο μήνα, ξαπλωμένη στο έδαφος φώναζε: «Αφήστε με να πεθάνω» Χθες και για ακόμη μία φορά οι ανήλικοι που παρά τις συσκέψεις και τις προσπάθειες παραμένουν στο μεγαλύτερό τους αριθμό κρατούμενοι, ξεσηκώθηκαν. Μαζί τους κι όλοι οι άλλοι κρατούμενοι. Ανήλικα παιδιά, άνδρες, γυναίκες, 930 στον αριθμό, κρεμασμένοι στα κάγκελα των παλιών αποθηκών φώναζαν συνθήματα, ζητώντας την απελευθέρωσή τους. Ταυτόχρονα έκαναν γνωστό πως πραγματοποιούν ακόμα μια απεργία πείνας. Την ίδια ώρα έξω από το Κέντρο διαδήλωναν Ελληνες και ξένοι ακτιβιστές που συμμετέχουν στο αντιρατσιστικό κάμπινγκ «Νο border 2009».

«Azadi - Azadi», που στα αφγανικά θα πει «ελευθερία - ελευθερία», φώναζαν χθες οι μετανάστες που κρατούνται στο Κέντρο της Παγανής. Ενα χώρο δυναμικότητας περίπου 300 ατόμων, όπου και οι συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών χαρακτηρίζονται τουλάχιστον άθλιες. Μια βιντεοκάμερα, που χθες από τα κάγκελα του Κέντρου της Παγανής πέρασε στους ανήλικους κρατουμένους, κατέγραψε το εσωτερικό του θαλάμου όπου χθες κρατούνταν συνολικά 160 άτομα. Οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα και αναρτήθηκαν χθες στην ιστοσελίδα http:// lesvos09. antira. info/ είναι συγκλονιστικές και κάνουν τον γύρο του κόσμου. Πολυώροφα κρεβάτια μέχρι το ταβάνι του θαλάμου, στρώματα στο πάτωμα πάνω σε κάθε ένα από τα οποία κοιμούνται δυο δυο ή και τρεις τρεις ανήλικοι μετανάστες, σχεδόν παιδιά. Κάποια στιγμή ένας νεαρός δείχνει στην κάμερα το βαριά ανάπηρο πόδι του από τις κακουχίες στην πατρίδα του και ένας άλλος το πρησμένο και πληγωμένο πόδι του για το οποίο όπως λέει έχει διαμαρτυρηθεί, αλλά δεν υπάρχει μέριμνα να εξεταστεί από γιατρούς. Ας σημειωθεί πως οι ανήλικοι κρατούμενοι σε όλη τη διάρκεια της ταινίας φωνάζουν ότι κάνουν απεργία πείνας και ζητάνε την απελευθέρωσή τους.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ένας 13χρονος κρατούμενος από το θάλαμο των ανήλικων έχασε τις αισθήσεις του και υπήρξε άμεση ανάγκη μεταφοράς του στο νοσοκομείο. Οι αστυνομικοί απώθησαν τους συγκεντρωμένους στην πόρτα ανήλικους προκειμένου να βγάλουν τον 13χρονο που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκε ότι πάσχει από κολικό νεφρού. Σύμφωνα με καταγγελίες όμως, ο νεαρός διαμαρτυρόταν επί τρεις μέρες για έντονους πόνους και μάλιστα προχθές το βράδυ τού έγινε παυσίπονη ένεση. Ο 13χρονος πάντως από χθες νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Αλλο τραγικό περιστατικό: μια νεαρή Σομαλή, που μιλώντας αγγλικά επαναλάμβανε «Θέλω να μείνω εδώ να πεθάνω. Αφήστε με να πεθάνω». Η νεαρή Σομαλή, έγκυος στο τελευταίο στάδιο. Βρισκόταν χθες έξω από τους θαλάμους στο προαύλιο του Κέντρου της Παγανής ξαπλωμένη στο έδαφος, αρνείται δε να μεταφερθεί το νοσοκομείο αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στο ότι τα άλλα ανήλικα παιδιά της βρίσκονται κρατούμενα στην Παγανή, και δεν θέλει να φύγει μακριά τους.

Την ίδια ώρα που αυτά συνέβαιναν στην Παγανή στις ακτές της Λέσβου «αποβιβάζονταν» άλλοι 97 μετανάστες.*

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Υστατη έκκληση από τη Νομαρχία

Λύση στο ασφυκτικό πρόβλημα της Παγανής αναζητεί η Νομαρχία Λέσβου.

Η τελευταία χρηματοδότηση που στάλθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών πριν από περίπου δύο μήνες κάλυψε τις οφειλές του Οκτωβρίου 2008(!) και, παρά τις υποσχέσεις που κατά καιρούς έχουν δοθεί για εξόφληση όλων των οφειλών, τα συσσωρευμένα χρέη και οι πιέσεις από τους προμηθευτές απειλούν πλέον άμεσα τη λειτουργία του Κέντρου.

Σε μια αγωνιώδη επιστολή που υπέγραψε ο αρμόδιος αντινομάρχης Σταύρος Ψαρόπουλος προς τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου περιγράφονται αναλυτικά οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της ασφυκτικής αύξησης του αριθμού των μεταναστών στο κέντρο αλλά και το έντονο οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει αφού οι οφειλές στους προμηθευτές ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ευρώ. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οδηγούμαστε σε κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής» τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο αρμόδιος αντινομάρχης.

«Περιγράψαμε στα αρμόδια υπουργεία την κατάσταση και περιμένουμε άμεσα, το συντομότερο δυνατό, τις ενέργειές τους. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και όσο αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών το πρόβλημα διογκώνεται ακόμη περισσότερο» τόνισε χθες με δήλωσή του ο κ. Σταύρος Ψαρόπουλος.

Την ανάγκη για άμεση εξεύρεση λύσης επισήμανε σε δήλωσή του χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας. «Δεν είναι δυνατόν νέα παιδιά στοιβαγμένα σε εντελώς ακατάλληλους και απαράδεκτους χώρους να υφίστανται σε αυτήν την ηλικία τέτοιες εμπειρίες, σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μια χώρα υποτίθεται του δυτικού πολιτισμού, που από την πολιτική αυτών των χωρών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και τον τόπο όπου μπορούσαν να μείνουν, να εργαστούν, να ερωτευτούν, να δράσουν, να έχουν την κανονική τους καθημερινότητα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής. Και καταλήγει: «Οφείλουμε να λύσουμε άμεσα αυτό το πρόβλημα. Η μεταφορά τους στους χώρους υποδοχής με πλήρη εξασφάλιση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και δικαιωμάτων πρέπει να γίνει άμεσα, σήμερα κιόλας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοινώθηκε, θα επισκεφτεί σήμερα τη Μυτιλήνη και συνοδεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στο κέντρο κράτησης της Παγανής στις 10 το πρωί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Μετανάστες και πρόσφυγες