Έντυπη Έκδοση

*** ΚΕΡΔΟΣ 1,1 ΔΙΣ. ΔΟΛ.

Ακριβοπούλησε το 9% τής UBS

Σε πώληση του μεριδίου της στη UBS προχώρησε χθες η ελβετική κυβέρνηση πραγματοποιώντας τεράστια κέρδη.

Μια ημέρα μετά τη συμφωνία χορήγησης στοιχείων πελατών της UBS που είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής στις ΗΠΑ, η ελβετική κυβέρνηση πούλησε χθες σε θεσμικούς επενδυτές 322,2 εκατ. μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 9% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Πέρυσι τον Οκτώβριο, το ελβετικό κράτος είχε επενδύσει το ποσόν των 6 δισ. ελβετικών φράγκων σε μετατρέψιμα ομόλογα με στόχο να βοηθήσει την UBS να απαλλαγεί από τα «τοξικά» της πάγια, μεσούσης της κρίσης.

Η πώληση των μετοχών είχε μεγάλη ανταπόκριση στους επενδυτές, η ζήτηση των οποίων ήταν 4,5 φορές υψηλότερη από τον αριθμό των μετοχών που προσφέρθηκαν. Η ελβετική κυβέρνηση κατάφερε έτσι να συγκεντρώσει από την πώληση 5,5 δισ. ελβετικά φράγκα (5,16 δισ. δολάρια).

Παράλληλα απεκόμισε 1,8 δισ. ελβετικά φράγκα ως αποζημίωση για τους χαμένους τόκους των ομολόγων. Ετσι κατάφερε να αποκομίσει σε χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους καθαρό κέρδος 1,2 ελβετικών φράγκων (1,1 δισ. δολάρια).

Η πώληση των μετοχών αποτελεί, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, ένδειξη ότι η κυβέρνηση δείχνει πλέον μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη UBS, η οποία χτυπήθηκε άγρια από το χρηματοπιστωτικό κραχ συσσωρεύοντας ζημιές δεκάδων δισ. δολαρίων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα