Έντυπη Έκδοση

Γη του πυρός η Αττική

1 Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το Γραμματικό, στις 9.46 το βράδυ της Παρασκευής.

Σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου έπεσε το αεροσκάφος των κυπριακών αερογραμμών «Ηλιος» στις 14 Αυγούστου του 2005.

2 Στις 7 το πρωί του Σαββάτου η πυρκαγιά είχε αυτοπεριοριστεί σε χαράδρα. Αγνωστο γιατί φούντωσε, ξέφυγε από τον έλεγχο της Πυροσβεστικής και κατευθύνθηκε απειλητικά προς δύο κατευθύνσεις.

3 Το ένα μέτωπο κινήθηκε προς Βαρνάβα και το άλλο προς Ανω Σούλι, ουσιαστικά πάνω και κάτω από το Γραμματικό. Το μέτωπο από το Ανω Σούλι επεκτάθηκε στον Μαραθώνα και από εκεί κινήθηκε προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Προς Βρανά και προς Καλέτζι, το δρόμο που οδηγεί προς τη Λίμνη του Μαραθώνα.

4 Την ίδια στιγμή το άλλο μέτωπο, εκείνο του Βαρνάβα, άλλαζε κατεύθυνση με τη βοήθεια του αέρα και κινούνταν προς τη λίμνη του Μαραθώνα, μέσα από το δάσος του Καπανδριτίου.

5 Στη 1 το μεσημέρι ο νομός Αττικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Λίγες ώρες αργότερα τα δύο μέτωπα της φωτιάς απειλούσαν τον Αγιο Στέφανο, την ίδια στιγμή που το άλλο μέτωπο κινούνταν απειλητικά προς την Ανοιξη. Λίγο πριν από τις 7 η πυρκαγιά βρισκόταν στη Σταμάτα και από την περιοχή Κουκουνάρι έφτασε στη Ροδόπολη.

6 Οι φλόγες κινήθηκαν απειλητικά πάνω από τη Δροσιά, έγλειψαν το Διονυσοβούνι και έφτασαν στον Διόνυσο. Γύρω στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου, δήμος και αστυνομία ξεκίνησαν την εκκένωση της περιοχής του Διονύσου. Μια ώρα αργότερα αναζωπυρώνονται οι πυρκαγιές στη Ραπεντώσα και ενώνονται με το μέτωπο, που έχει περάσει τη Σταμάα λίγο νωρίτερα και ενιαίο κινείται προς το Παντελικό Ορος.

7 Στις 10 τη νύχτα το μέτωπο της πυρκαγιάς ξεπερνούσε τα 15 χιλιόμετρα. Οι φλόγες ξεκινούσαν από το Γραμματικό και έφταναν στον Διόνυσο. Ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας η πυρκαγιά απείλησε το Κάτω Σούλι Μαραθώνα.

8 Το πρωί της Κυριακής βρίσκει τις φλόγες στην Ανθούσα, στον Γέρακα, και στην Παλλήνη. Ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στα μέτωπα του Βαρνάβα, όπου η πυρκαγιά κατευθύνεται προς την παραλία της περιοχής, και στον Μαραθώνα που βρίσκει τον Σχινιά να απειλείται.

Στη Σταμάτα και την Ανοιξη, ξαναφουντώνει το μέτωπο και το νέο μέτωπο φτάνει από το Καπανδρίτι στον Αγιο Στέφανο σε λίγες ώρες, στο έλεος της πυρκαγιάς. Στις φλόγες το Πικέρμι, η Καλλιτεχνούπολη, ο Γέρακας, η Ανθούσα και το Ντράφι.

9 Μέχρι αργά χθες το βράδυ η πυρκαγιά βρισκόταν σε εξέλιξη με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αυξομειώσεις στην ένταση των μετώπων. Και τον Μαραθώνα να κινδυνεύει για ακόμα ένα 24ωρο. Η πυρκαγιά που κατέκαψε τη Βορειοανατολική Αττική παρέμενε ανεξέλεγκτη.

Γύρω στις 8 ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των πυροσβεστών που συμμετέχουν στην κατάσβεση. Σε στρατιωτικό κλοιό η Αττική έπειτα από απόφαση του υπουργείου Αμυνας. Περιπολίες σε Υμηττό, Πάρνηθα, Αυλώνα, Ωρωπό, Τανάγρα και άλλες περιοχές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Για το ίδιο θέμα
ΟΛΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ...