Έντυπη Έκδοση

ΜΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

Στον εισαγγελέα το πόρισμα

Το «Φιλάδελφον» πνεύμα επικράτησε για άλλη μια φορά στην Εκκλησία και στην περίπτωση της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη».

Υστερα από οχτώ συνεδριάσεις της «επιτροπής ακροάσεως» τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο που ερεύνησε τα «πεπραγμένα της Αλληλεγγύης» συντάχθηκε έκθεση, που χθες το μεσημέρι αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο (www.ecclesia.gr). Η έρευνα αφορά το διάστημα 2002 έως την 15η Μαΐου 2008. Ο συντάκτης καταλογίζει τις ευθύνες με σειρά βαρύτητας. Και το ...θαύμα έγινε.

Πρώτος στη σειρά είναι ο πρώην γενικός διευθυντής της «Αλληλεγγύης» Δημήτρης Φουρλεμάδης, ενώ μόλις στην 8η θέση ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΜΚΟ της Εκκλησίας, δηλαδή ο επίσκοπος Θερμοπυλών Ιωάννης και ο μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός. Η έκθεση θα σταλεί στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς έχουν ερευνηθεί σειρά θεμάτων, στα οποία εμπλέκονται αναπτυξιακά προγράμματα, και στον εισαγγελέα για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες. Ενδέχεται επίσης να γίνουν αγωγές και να ζητηθούν αποζημιώσεις για ζημιές που υπέστη η Εκκλησία.

Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, το μεγαλύτερο βάρος των ευθυνών έχει ο Δημήτρης Φουρλεμάδης. Για τον επίσκοπο και τον μητροπολίτη, των οποίων η υπογραφή είχε αντίστοιχο βάρος, τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς: «Εχουν ευθύνη, αλλά η ευθύνη αυτή μειούται εκ του γεγονότος ότι ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών (σ.σ. ο Χριστόδουλος), που ήτο ο Πρόεδρος εις τα συλλογικά όργανα διοικήσεως και των δύο εταίρων της Αλληλεγγύης, έδωσε εντολή, ώστε κατά το άρθρον 6 του νέου Καταστατικού της εταιρείας άπασαι αι εξουσίαι του Δ.Σ. να περιέλθουν εις τον Δημήτριον Φουρλεμάδην, γεγονός το οποίον εστέρησε εις τα εν λόγω μέλη του Δ.Σ. την τυπικήν, πέραν της ουσιαστικής, δυνατότητα αναμείξεως, ελέγχου και γνώσεως των εταιρικών πραγμάτων της "Αλληλεγγύης", έχουν δε και το ελαφρυντικόν των αμέσως υφισταμένων του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου, που ως Κληρικοί δεν ήτο εύκολο να εναντιωθούν εις την κατά τα ως άνω εκπεφρασθείσαν θέλησίν του». Με λίγα λόγια, για όλα φταίει ο μακαριστός...

Ενας επίσκοπος, που πληροφορήθηκε όσα ανέφερε το πόρισμα, σχολίασε σκωπτικά: «Ο μακαριστός μού είχε ζητήσει να υπογράψω ένα έγγραφο κι εγώ αρνήθηκα, λέγοντάς του ότι είναι παράνομο. Εκείνος μου απάντησε: Να υπογράψεις ή να πας στο διάβολο. Εγώ πήγα στο διάβολο».

Οσον αφορά τον Δημήτρη Φουρλεμάδη, συνοπτικά ευθύνεται:

-Για τον καταλογισμό από το υπουργείο Εξωτερικών των 6.431.751,54 ευρώ και 258.708,49 ευρώ , εις βάρος της Αλληλεγγύης, από το πρόγραμμα των κοτόπουλων στο Ιράκ.

-Γιατί έλαβε πολλές προκαταβολές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών για σειρά προγραμμάτων που δεν εκτελέστηκαν και τα χρήματα δεν επεστράφησαν στο ΥΠΕΞ.

-Γιατί ναύλωσε αεροσκάφος να πάει ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο Κόσοβο (100.000 ευρώ ).

-Γιατί αγόρασε ακίνητα για την «Αλληλεγγύη» χωρίς «έλεγχο αγοράς».

-Γιατί ενώ ο έρανος για το τσουνάμι συγκέντρωσε 1.663.900,63 ευρώ , η «Αλληλεγγύη» παρέδωσε στο ΥΠ.ΕΞ. 1.355.000 ευρώ .

Η έκθεση αποδίδει ευθύνες στους επιθεωρητές της Γενικής Εκκλησιαστικής Οικονομικής Επιθεώρησης, Θεολόγο Μαρκή και Ιωάννη Πέτσο, και στον προϊστάμενό τους, Ευάγγελο Μάρη. Για σειρά ενεργειών τους, η έκθεση τους καταλογίζει «όχι μόνον ασύγγνωστη αμέλεια, αλλά και δόλο».

Τη λίστα των ανθρώπων που «ευθύνονται» συμπληρώνουν και άλλα πρόσωπα, όπως η Γεωργία Λυμπέρη, που υπήρξε επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ήταν διαπιστευμένη στο υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια εργαζόμενη στην «Αλληλεγγύη». Οπως αναφέρει η έκθεση, έχει ευθύνη για εγκρίσεις «ανοικείων πληρωμών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Δικαστικό ρεπορτάζ