Έντυπη Έκδοση

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ

Γυναικεία μυστικά και κοσμήματα από το βάθος των αιώνων

Τρεις ιέρειες ή πριγκίπισσες, δύο κορίτσια 16, 17 χρόνων και μία ηλικιωμένη 65-70 χρόνων, στολισμένες με εξαιρετικής τέχνης χρυσά κοσμήματα, βρέθηκαν θαμμένες, σχεδόν αγκαλιά, σε μεγαλοπρεπή κτιστό τάφο στην Αρχαία Ελεύθερνα.

Χρυσό επιστήθιο κόσμημα, που ραβόταν πάνω στα γυναικεία ρούχα Χρυσό επιστήθιο κόσμημα, που ραβόταν πάνω στα γυναικεία ρούχα Να υπηρετούσαν άραγε οι τρεις αυτές γυναίκες τον νεαρό Δία, ο οποίος απεικονίζεται στα κοσμήματά τους να περιβάλλεται από λιοντάρια; Είχαν κάποια σχέση με το Ιδαίον Αντρον, τη σπηλιά στην οποία, σύμφωνα με τον μύθο, γεννήθηκε ο Δίας στη βουνοκορφή Ιδη του Ψηλορείτη; Και ποια συμφορά τις βρήκε, ώστε να ταφούν μαζί, η μία πάνω από την άλλη, πριν από περίπου 2.750 χρόνια;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι νωρίς ακόμη να δοθούν γιατί το εντυπωσιακό αυτό εύρημα αποκαλύφθηκε πριν από λίγες μέρες από την ανασκαφική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, που σκάβει στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας στην αρχαία Ελεύθερνα, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Νικολάου Σταμπολίδη.

Είχαν ξεκινήσει την έρευνά τους, όπως κάθε χρόνο, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Σε αυτό το σημείο, είχαν εντοπίσει κάποιες πυρές του 7ου αι. π.Χ. Από κάτω διακρίνονταν τα ίχνη ενός οικοδομήματος. Σκάβοντας, και αφού είχαν ήδη αποκαλύψει έναν τετράγωνο θάλαμο 3x3μ. με τοίχους ύψους 2,10 μ. και ένα θυραίο άνοιγμα, άρχισαν να βλέπουν στο εσωτερικό του, ένα μέτρο πριν φτάσουν στο δάπεδό του, τα πρώτα αγγεία.

Η έκπληξή τους ήταν μεγάλη γιατί ώς εκείνη τη στιγμή τούς έφτανε και τους περίσσευε ότι είχαν φέρει στο φως ένα μοναδικό στο είδος του αρχιτεκτόνημα των Γεωμετρικών χρόνων στην Κρήτη. Τα μυκηναϊκά ευρήματα, ως γνωστόν, σπανίως σώζονται πάνω από λίγα εκατοστά ύψος. Κι εδώ έχουμε ένα ολόκληρο κτήριο ύψους 2 μέτρων.

«Η Κρήτη φαίνεται εδώ ότι διατηρεί τις μυκηναϊκές και μινωικές μνήμες της ακόμη και στα Γεωμετρικά χρόνια, αλλά με μια μορφή πιο δυναμική», λέει ο κ. Σταμπολίδης. Αλλά, το καλύτερο κρυβόταν με επιμέλεια στο εσωτερικό του κτηρίου.

«Κατεβαίνοντας στη στρωματογραφία διαπιστώσαμε με έκπληξη να αποκαλύπτονται λαιμοί, χείλη και λαβές ακέραιων αγγείων. Τα αγγεία αυτά ήταν καλυμμένα με άλλα αγγεία του ύστερου 8ου αιώνα π.Χ. και των αρχών του 7ου αι. π.Χ. Βρισκόμαστε γύρω στο 1 μ. πάνω από το δάπεδο του κτηρίου. Κοντά στους τοίχους του, ανάμεσα στα αγγεία, με πολλή συγκίνηση είδαμε να εμφανίζονται σκελετοί γυναικών, τουλάχιστον τριών, κρίνοντας από τα κρανία τους. Οι σοροί τους ήταν σαν να είχαν τοποθετηθεί η μία πάνω στην άλλη. Οι ανθρωπολόγοι, που εξέτασαν τα οστά, μας είπαν ότι πρόκειται για δύο κορίτσια 16 και 17 χρόνων και μία ηλικιωμένη 65-70 χρόνων. Το χώμα που τις περιέβαλλε είχε οργανικές ύλες, πιθανότατα από τα υφάσματα των ενδυμάτων τους».

Και να 'ταν μόνο αυτή η συγκίνηση που τους επεφύλασσε ο τάφος; Οι γυναίκες έφεραν έναν ολόκληρο θησαυρό από χρυσά κοσμήματα, πραγματικά κομψοτεχνήματα που φορούσαν εν ζωή: πόρπες, περόνες, βραχιόλια, ενώτια, σφυκτήρες, σφραγιδόλιθους με παραστάσεις απλές ή μινωικές, όπως διπλούς πελέκεις, αστερίες, ζώα, ελάφια χτυπημένα από κοντάρια. Εντυπωσιακά είναι και τα χρυσά επιστήθια κοσμήματα, τα περίαπτα, που ήταν ραμμένα πάνω στα ρούχα τους. Είναι γύρω στα 4-5 εκατοστά σε ύψος και πλάτος και φέρουν καταπληκτικές παραστάσεις. Τα θέματά τους παρουσιάζουν προτομές λιονταριών, ανάλογες άλλων ευρημάτων στο Ιδαίον Αντρον και στην Ελεύθερνα, δαιδαλικές κεφαλές γυναικών, ενώ σε ένα από αυτά απεικονίζεται νεαρός θεός, πιθανότατα ο Δίας, περιβαλλόμενος από λιοντάρια, σύμβολο βασιλικής ισχύος. Στα περίαπτα συγκαταλέγεται και ένα υπέροχο χρυσό χελωνάκι, όπως και ένα περίεργο πυραμοειδές κόσμημα 6-7 εκατοστών με κοκκιδώσεις, διακοσμημένο με ένθετους λίθους που δεν σώζονται.

Τα πλούσια αυτά κτερίσματα οδηγούν τον ανασκαφέα στο συμπέρασμα ότι οι θαμμένες εκεί γυναίκες ήταν υψηλού κύρους, πριγκιπικού επιπέδου, ή είχαν κάποιο ιερατικό αξίωμα που είχε σχέση ή με το Ιδαίον Αντρον ή με την αρχαία Ελεύθερνα. Η περαιτέρω εξέταση του σκελετικού υλικού από τους ανθρωπολόγους θα φωτίσει και τα αιτία του θανάτου τους. *

Info:

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελεύθερνας βρίσκεται στις βορειοδυτικές υπώρειες της Ιδης, σε απόσταση 30 χιλμ. από το Ρέθυμνο. Εκτείνεται σε 3.750 στρέμμ. ενώ η ανασκαφή διεξάγεται σε 55 στρέμμ. Τα μέχρι στιγμής ευρήματα χρονολογούνται από τη Γεωμετρική ώς τη Πρωτοβυζαντινή εποχή. Η κατοίκηση ωστόσο της περιοχής έχει αρχίσει την Πρωτομινωική εποχή και συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα στα γύρω χωριά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία