Έντυπη Έκδοση

Αθώον το «Θείο Βρέφος»

Αθωώθηκε το «Θείο Βρέφος» του Γιάννη Καλαβριανού, με άλλα λόγια ο συγγραφέας του, οι ηθοποιοί Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Αναστασία Μποζοπούλου, Μαρία Κοσκινά, Χρήστος Θεοδωρίδης και ο ιδιοκτήτης του Θεάτρου του Νέου Κόσμου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, που δικάζονταν χθες στο Πρώτο Μονομελές Πλημμελειοδικίο Αθηνών για «προσβολή των Θείων της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Ηταν «θύματα» φανατικών παραχριστιανικών κύκλων, που ευτυχώς η Δικαιοσύνη αντιλήφθηκε ότι ταλαιπωρούνταν για, τουλάχιστον, γελοίο λόγο.

Στο Πλημμελειοδικείο εμφανίστηκε μόνο η μία εκ των δύο μηνυτριών, η Ιωάννα Παπανδρέου, η οποία αρνήθηκε να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο, αυτοπροσδιοριζόμενη ως «γνήσια ορθόδοξη που μετρά ο λόγος» της. Παραδέχτηκε ότι όχι μόνο δεν είδε την παράσταση που μήνυσε, αλλά ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει το έργο. «Τόσα άτομα που κάναμε τέτοια φασαρία έξω από το θέατρο λέτε να είχαμε άδικο;» ρώτησε αφελέστατα, για να εισπράξει απ' την έδρα την κοφτή απάντηση: «Ναι, είχατε άδικο!».

«Κάθε ταινία και παράσταση που έχει τον Χριστό, ανεξαρτήτως περιεχομένου, ακόμη και ο δημοφιλής "Ιησούς της Ναζαρέτ" του Τζεφιρέλι, είναι βλάσφημος;» ρώτησε ο πρόεδρος. «Ναι», απάντησε κατηγορηματικά η μηνύτρια. «Ξέρετε πόσο κακό κάνετε στην Εκκλησία με αυτή τη στάση σας;» της αντιγύρισε αυθορμήτως.

Οση ώρα απολογούνταν ο θίασος, η μηνύτρια και 4-5 ομόθρησκοί της φώναζαν διαρκώς «βλάσφημοι». Ο Θεοδωρόπουλος ρωτήθηκε αν ελέγχει τα έργα που ανεβάζει στο θέατρό του. Υπερασπιζόμενος το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου, απάντησε: «Δεν κάνω ποτέ λογοκρισία. Με αφορούν τα άτομα που ανεβάζουν τις παραστάσεις και η δική τους σοβαρότητα. Το έργο του Καλαβριανού έχει ήρωα ένα σαλεμένο παιδί που θέλει να γίνει Χριστός στη θέση του Χριστού και καταλήγει Βούδας». «Ευτυχώς, δηλαδή, που δεν έγινε μουσουλμάνος για να μην έχετε τα μπλεξίματα του Δανού κομίστα με τα σκίτσα του Μωάμεθ», σχολίασε ο ενημερωμένος προέδρος.

Μόλις ανακοινώθηκε η αθωωτική απόφαση, η μηνύτρια και οι φίλοι της αποχώρησαν φωνάζοντας προς τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα «τα πήρατε» και «χρηματιστήκατε». Η... προτελευταία ατάκα της Ι. Παπανδρέου ήταν «βγάλτε την εικόνα του Χριστού γιατί θα πέσει στο κεφάλι σας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο