Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ, Η ΗΤΤΑ ΟΜΩΣ ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ «ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ» * 30 ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΙΠΑΝ «ΝΑΙ» * ΣΤΗ ΜΙΑ ΨΗΦΟ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ * ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ»

Εχασε το συνέδριο, κέρδισε πόντους σε «Ρεύμα» και «Ανανεωτές»

Στις καλένδες παρέπεμψε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ τα προβλήματα του κόμματος, απορρίπτοντας την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Ετσι, τα ζητήματα που έχουν ανακύψει κυρίως μετά τις ευρωεκλογές και όξυναν τα πνεύματα που προκάλεσαν τόσο το θέμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των σχέσεων του ΣΥΝ με τις υπόλοιπες δυνάμεις που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, θα συζητηθούν σ' ένα διαρκές συνέδριο που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο.

«Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει συνέδριο δεν έγινε στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού ισχύος του ενός ή του άλλου», έλεγαν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΝ, θέλοντας να πουν ότι στόχος του δεν ήταν η αντιπαράθεση, αλλά η εύρεση λύσεων.

Από τη συνεδρίαση του Σαββάτου, λαβωμένο βγήκε κυρίως το Αριστερό Ρεύμα, που εκπροσωπεί την πλειοψηφία του κόμματος, αφού εμφανίστηκε διασπασμένο. Απώλειες όμως είχε και η Ανανεωτική Πτέρυγα. Αυτό προκύπτει τόσο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής όσο και από την παρέμβαση 30 γραμματέων νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΝ που ζήτησαν με κοινό κείμενό τους τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή ζήτησε έκτακτο συνέδριο για να ακούσει το κόμμα τη βάση. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε δημόσια για πρώτη φορά και για τον Αλέκο Αλαβάνο: «Εγώ ποτέ δεν χτύπησα κανέναν ούτε πάνω ούτε κάτω από τη ζώνη! Κι ας δέχθηκα χτυπήματα από παντού. Και στη διαδρομή αυτή, δεν πρόλαβα να αποκτήσω σύνδρομο προέδρου. Κι εκ χαρακτήρος, ούτε πρόκειται ποτέ να αποκτήσω», είπε. Ο ίδιος όταν άκουσε τις τοποθετήσεις εκείνων που δεν ήθελαν τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου δήλωσε ότι επιμένει στην πρότασή του, τονίζοντας ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο μετά τις εκλογές ο ΣΥΝ, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν θα κάνει συνέδριο ανάκαμψης, ίσως κάνει μνημόσυνο». Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος με το οποίο επί της ουσίας απορρίφθηκε η πρότασή του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί. «Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έμπαινα στη βάρκα», είπε και αναφερόμενος έμμεσα τον Αλέκο Αλαβάνο δήλωσε ότι δεν θα περιέφερε την παραίτησή του από γραφείο σε γραφείο.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκ των άτυπων εκπροσώπων της πλειοψηφίας, οδήγησε το Αριστερό Ρεύμα σε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις του, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος της Αριστεράς. Η πλειοψηφία του ΣΥΝ μαζί με την Ανανεωτική Πτέρυγα και τα λευκά ψηφοδέλτια έλαβε 54 ψήφους, από τους 103 ψηφίσαντες. Εχασε δηλαδή ένα τεράστιο μέρος της δύναμής του στο εσωτερικό του κεντρικού πολιτικού οργάνου του ΣΥΝ. Απώλειες είχε και η Ανανεωτική Πτέρυγα, καθώς κάποια στελέχη με προεξάρχοντα τον Γιάννη Μπαλάφα στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ