Έντυπη Έκδοση

Από την Citibank ετοίμαζαν το μεγάλο μπαμ

«Αναζητώντας τους κύριους υπαίτιους της σημερινής μεγάλης κρίσης, δεν μπορούμε παρά να στραφούμε κατ' αρχήν στην οικονομική ελίτ και τις κύριες πολυεθνικές επιχειρήσεις που την αντιπροσωπεύουν, με πρώτους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς». Το απόσπασμα αυτό προέρχεται από την τελευταία προκήρυξη του «Επαναστατικού Αγώνα», στην εφημερίδα «Το Ποντίκι». Και κατέληγε μεταξύ άλλων: «Να πολεμήσουμε με όλα τα μέσα το οικονομικό και πολιτικό καθεστώς».

«Βαγδάτη» η περιοχή γύρω από το Χρηματιστήριο Αθηνών «Βαγδάτη» η περιοχή γύρω από το Χρηματιστήριο Αθηνών Η προκήρυξη αφορούσε την ανάληψη ευθύνης για το βομβιστικό χτύπημα με ενσύρματο μηχανισμό σε υποκατάστημα της «Citibank» στη Ν. Ιωνία στις 9 Μαρτίου του 2009 και την τοποθέτηση παγιδευμένου αυτοκινήτου με 125 κιλά πετρελαιοαμμωνίτιδας στα κεντρικά γραφεία της ίδιας τράπεζας, στην Κηφισιά, στις 18 Φεβρουαρίου. Βόμβα που δεν εξερράγη.

Δύο από τις τέσσερις ενέργειες που έχει αναλάβει με προκηρύξεις του από τις αρχές του έτους ο «Επαναστατικός Αγώνας», ο οποίος εδραίωσε τη θέση του ως ο πλέον σημαντικός πόλος «τρομοκρατικής» δραστηριότητας στη μετά «17Ν» εποχή, αφορούν «οικονομικούς» στόχους. Και όπως εκτιμούν οι Αρχές, δεν πρόκειται μόνο για δύο επιθέσεις από την αρχή του έτους, αλλά για τέσσερα χτυπήματα αφού «χρεώνουν» στην οργάνωση ακόμη δύο με στόχους οικονομικούς: τη βομβιστική επίθεση στο τριώροφο υποκατάστημα της «Eurobank» στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στις 12 Μαΐου, κατά την οποία οι βομβιστές «ακούμπησαν» τους αστυνομικούς, και τη χθεσινή έκρηξη με παγιδευμένο με εκρηκτικά βαν στη λεωφόρο Αθηνών. Δύο επιθέσεις που παραμένουν ορφανές.

Στο βιογραφικό της οργάνωσης, όσον αφορά το 2009, υπάρχει βέβαια και η ένοπλη επίθεση εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που φρουρούσε το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια στις 5 Ιανουαρίου, κατά την οποία τραυματίστηκε ο αστυνομικός Διαμαντής Ματζούνης.

Τα υπόλοιπα χτυπήματα του «Επαναστατικού Αγώνα»:

* Ο «Επαναστατικός Αγώνας» έκανε την παρθενική του εμφάνιση στις 5 Σεπτεμβρίου του 2003, με διπλό βομβιστικό χτύπημα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, με έναν αστυνομικό τραυματία.

* Στις 14 Μαρτίου του 2004, ο «Ε.Α.» τοποθετεί ωρολογιακό μηχανισμό σε υποκατάστημα της «Citibank», από την πλευρά της οδού Κωστή Παλαμά, στο Ν. Ψυχικό. Η βόμβα εξουδετερώνεται.

* Εκατό ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στις 5 Μαΐου του 2004, ο αγώνας χτυπά με τριπλή επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας.

* Στις 29 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ο «Ε.Α.» προσπαθεί να «χτυπήσει» με ενσύρματη βόμβα δύο κλούβες των ΜΑΤ και ένα μικρό βανάκι της ΕΛ.ΑΣ. τη στιγμή που περνούν από την αερογέφυρα της Π. Ράλλη, χωρίς να καταφέρει να πλήξει τον «στόχο».

* Στις 2 Ιουνίου του 2005 χτυπά με βόμβα μεγάλης ισχύος το υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Πειραιώς.

* Στις 12 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους γίνεται στόχος το υπουργείο Οικονομίας - Οικονομικών στο Σύνταγμα με παγιδευμένο με εκρηκτικά δίκυκλο. Παρά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, η ΕΛ.ΑΣ. δεν απέκλεισε τους δρόμους. Τρεις περαστικοί τραυματίστηκαν από τζάμια.

* Επανεμφανίζεται στις 30 Μαΐου 2006 στον Λυκαβηττό, στη γειτονιά του Γ. Βουλγαράκη. Πυροδοτεί εκρηκτικό μηχανισμό με τηλεχειριστήριο από γειτονικό αλσύλλιο. Ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε ποδήλατο.

* Στις 12 Ιανουαρίου 2007, ύστερα από πολλούς μήνες σιωπής, ο «Επαναστατικός Αγώνας» χτυπά με ρουκέτα την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Το αντιαρματικό βλήμα εκτοξεύεται από την οδό Λαμψάκου και για λίγα εκατοστά δεν χτυπά το έμβλημα του τεράστιου θυρεού.

* Στις 30 Απριλίου του 2007, μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» γαζώνουν με αυτόματο όπλο το Β' Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας (Α.Τ. Περισσού).

* Τοποθετείται εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος έξω από το κτίριο της «Shell» στο Π. Φάληρο στις 24 Οκτωβρίου 2008.

* Στις 23 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους μέλη του «Ε.Α.» ανοίγουν πυρ σε βάρος κλούβας των ΜΑΤ στο Γουδή. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Χρηματιστήριο Αθηνών
Για το ίδιο θέμα
Μεγαλομέτοχοι στον τρόμο...