Έντυπη Έκδοση

Ξινίζει σε μέλη του ΚΑΣ η πρωτοβουλία Μπένου

Το «Διάζωμα», το μη κερδοσκοπικό σωματείο που δημιούργησε ο Σταύρος Μπένος για να βοηθήσει το κράτος να συντηρήσει, να αναστηλώσει, να αναδείξει και σε κάποιες περιπτώσεις να αποκαλύψει αρχαία θέατρα που βρίσκονται ερειπωμένα και απαξιωμένα σε όλη τη χώρα, άρχισε να αντιμετωπίζεται κριτικά.

Η Λυδία Κονιόρδου στην περσινή γεν. συνέλευση του «Διαζώματος» στο κέντρο του Εκκλησιαστηρίου της Αρχαίας Μεσσήνης ερμήνευσε μονόλογο από την «Ηλέκτρα». Φέτος το ΚΑΣ ζήτησε από τον Σταύρο Μπένο 1.000 ευρώ για παράσταση στις Οινιάδες Η Λυδία Κονιόρδου στην περσινή γεν. συνέλευση του «Διαζώματος» στο κέντρο του Εκκλησιαστηρίου της Αρχαίας Μεσσήνης ερμήνευσε μονόλογο από την «Ηλέκτρα». Φέτος το ΚΑΣ ζήτησε από τον Σταύρο Μπένο 1.000 ευρώ για παράσταση στις Οινιάδες «Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να δίνει το δικαίωμα σε έναν ιδιωτικό φορέα να συγκεντρώνει χρήματα από χορηγούς και να τα αποδίδει στο κράτος, να παίζει ρόλο ενδιάμεσου. Και, επιπλέον, έχουμε μια υπηρεσία χορηγιών στο υπουργείο Πολιτισμού, που μόλις έχει συσταθεί», ήταν η πρώτη αντίρρηση που διατυπώθηκε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όταν τέθηκε προς συζήτηση το αίτημα του «Διαζώματος» να του παραχωρηθεί το αρχαίο θέατρο των Οινιαδών στις 19 Σεπτεμβρίου για τη δεύτερη γενική συνέλευσή του και τριήμερες εκδηλώσεις. Η πρώτη συνέλευση είχε γίνει πέρυσι με πολλή επιτυχία στην αρχαία Μεσσήνη.

Ισχυρός όμως και ο αντίλογος, που ακούστηκε διά στόματος της γεν. διευθύντριας Αρχαιοτήτων Μαρίας Βλαζάκη. «Το υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα, αναστήλωση και ανάδειξη των θεάτρων ως ένα βαθμό. Από τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι προς αυτό το σκοπό, γιατί να μην τους έχουμε δίπλα μας;», είπε. «Ε, τότε να φτιάξουμε για καθετί και από ένα "παραμάζωμα" να μας βοηθάει», επέμεινε μέλος του ΚΑΣ.

«Το περίσσιο φως δεν βλάπτει. Οσο περισσότερα χρήματα έχουμε για την ανάδειξη των μνημείων, τόσο το καλύτερο», είπε ο Νικ. Σταμπολίδης. Σύμμαχος της προσπάθειας Μπένου αποδείχθηκε και ο γ.γ. του ΥΠΠΟ Θοδωρής Δραβίλλας, ο οποίος είπε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν δικαιώνει ώς τώρα τους παραπάνω ενδοιασμούς. Γι' αυτό εγκρίθηκε το αίτημα παραχώρησης του θεάτρου των Οινιαδών αλλά με την καταβολή τέλους 1.000 ευρώ για την παράσταση που θα δοθεί, τα «Ευριπίδου Σπαράγματα» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Θέατρο