Ηλεκτρονική Έκδοση

Η αντιστασιακή του δράση οδήγησε στη διάλυση της ομάδας το 1968

“Συγγνώμη” από τον Εργοτέλη ζήτησε ο Μίκης Θεοδωράκης!

Ο Μίκης Θεοδωράκης βραβεύθηκε από τη διοίκηση του Εργοτέλη για την προσφορά του στη μουσική και την αντιστασιακή του δράση, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων ζωής του συλλόγου. Αυτή η στάση του την περίοδο της Χούντας οδήγησε άλλωστε και στη διάλυση του Εργοτέλη το 1968. Δύο χρόνια νωρίτερα ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης έδωσε συναυλία στο Μαρτινέγκο, κάτι που οδήγησε τους Συνταγματάρχες στο να πάρουν τους καλύτερους παίκτες του Εργοτέλη (που διεκδικούσε άνοδο στην Α' Εθνική), να τους στείλουν στον ΟΦΗ, ενώ με συνοπτικές διαδικασίες οι “κιτρινόμαυροι” στάλθηκαν στα τοπικά πρωταθλήματα. Για αυτόν τον λόγο ο Θεοδωράκης ζήτησε συγγνώμη από το σύλλογο του Ηρακλείου.

Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση έμαθα για την πρωτοβουλία σας, τη χαιρετίζω και σας συγχαίρω για αυτήν. Εκ των υστέρων θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους φίλους του Εργοτέλη, που έστω και άθελά μου τους δημιούργησα τόσα προβλήματα εξ αιτίας εκείνης της συναυλίας μου στο Ηράκλειο. Παρά το ότι πέρασαν τόσα χρόνια από τότε, στη σκέψη μου παραμένει ολοζώντανη εκείνη η μοναδική μέρα με τον τόσο ενθουσιασμό, το τόσο πάθος και πλήθος, που θυμάμαι πως δεν είχα χώρο να διευθύνω την ορχήστρα και τους τραγουδιστές. Άλλωστε, δεν υπάρχει λόγος να το κάνω, δεδομένου ότι τραγουδούσαν όλοι μαζί τόσο δυνατά και τόσο ωραία, που δικαίως η εξουσία και τα όργανα της τάξεως αφήνιασαν και στη συνέχεια ξέσπασαν στον Εργοτέλη.

Όμως ο Εργοτέλης δεν είναι απλά ένα σωματείο, αλλά μια ιδέα, που δεν υπάρχει τρόπος να την εμποδίσει κανείς να υπάρχει, να ακτινοβολεί, να εμπνέει και να νικά τον χρόνο. Απόδειξη η έκδοση, αυτή που ετοιμάζετε για τα 80 του χρόνια και που ελπίζω να την αγκαλιάσουν ιδιαίτερα οι νέοι της Κρήτης και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μεγάλων, που για αυτούς η αθλητική ιδέα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την πνευματική, την ηθική και την πατριωτική αγωγή, με στόχο να υψώνουμε συνεχώς και να ανανεώνουμε τον πανάρχαιο πολιτισμό μας. Οσο για την τιμητική διάκριση που αποφασίσετε να μου απονείμετε, δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω και παρακαλώ τον αγαπητό μου φίλο Γιάννη Κουγιουμτζάκη να την παραλάβει εκ μέρους μου.

Με όλες μου τις ευχές και την αγάπη,
Μίκης Θεοδωράκης»

Οι οπαδοί της ομάδας, που άκουσαν την επιστολή να διαβάζεται πριν την έναρξη του φιλικού με τον Ολυμπιακό, απάντησαν με ένα σύνθημα, σε... μελωδία Μάνου Λοΐζου: “Ο Έργο έχει τη δική του ιστορία, κάποιοι τη γράψανε το '68, κι είναι μια λέξη μοναχά 'Δημοκρατία', κι είμαστε όλοι υπερήφανοι γι' αυτό”.

Ο πρόεδρος του Εργοτέλη δήλωσε για τη βράβευση του Θεοδωράκη: «Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας γνήσιος Κρητικός. Ο άνθρωπος αυτός, όταν έγινε η ιστορία με τη Χούντα είχε διαδραματίσει σημαντικό κομμάτι της. Αποφασίσαμε να τον βραβεύσουμε τον άνθρωπο που έχει συνδέσει το όνομά του με τον σύλλογο. Ο Εργοτέλης έχει 80 χρόνια ιστορία, μια μεγάλη ιστορία που έπρεπε να την τιμήσουμε. Δεν είχε μοναδικό μέλημα τον αθλητισμό. Εκείνο που ήθελαν να εκπέμψουν ήταν πολιτισμός και κοινωνικά στοιχεία που ήταν δυσεύρετα εκείνη την εποχή. Να φανταστείτε ότι το 1929 στο Δ.Σ. υπήρχε μια γυναίκα!».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εργοτέλης
Σούπερ Λίγκα
Ποδόσφαιρο