Έντυπη Έκδοση

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΕΜΑΤΗ... ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ * ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΜΕ ΣΤΑΥΡΟ * ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ * ΜΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Κ.Ο.

Οδηγούνται προς συλλογική ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ

Συμφωνία στο... παραπέντε με εκρεμμότητες που θα λυθούν στο... και πέντε, έκαναν αργά χθες το βράδυ οι συνιστώστες του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων, συζητήσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων, έγινε δεκτή η ανανεωμένη πρόταση του ΣΥΝ.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, όπως παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, έχει δυσκολίες, αλλά επέμεινε στην εφαρμογή της για να μη φανεί ότι ο ίδιος ή το κόμμα που εκπροσωπεί επιδιώκουν τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Με την πρόταση τίθεται «εκτός μάχης» ο Αλέκος Αλαβάνος, καθώς προβλέπει ρόλους μόνο για τους επικεφαλής των συνιστωσών. Η πρόταση Τσίπρα περιλαμβάνει τέσσερα σημεία. Σύμφωνα με αυτά:

- Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί στον Αρειο Πάγο από τους επικεφαλής όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προβλέπεται και από τον νόμο για τους συνασπισμούς κομμάτων. Πρώτος στη σειρά της κατάθεσης ο υπογράφων εκ μέρους του ΣΥΝ. Ολοι και όλες, κανένας αρχηγός συνδυασμού, οι επικεφαλής των συνιστωσών και της μεγαλύτερης συνιστώσας, de facto, επικεφαλής στον εκλογικό αγώνα για λογαριασμό του κοινού μας σχήματος και των συνιστωσών και του κόμματος (σ.σ. δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας πρώτος μεταξύ ίσων). Ολοι και όλες στη μάχη, στρατηγοί και στρατιώτες, στα ψηφοδέλτια με σταυρό. Και να αποφασίσει ο κόσμος μας ποιος θα εκλεγεί βουλευτής, χωρίς κανένας να διαθέτει το προνόμιο να εκλεγεί εκ της θέσεώς του.

- Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να καταρτιστεί εξ ολοκλήρου από προσωπικότητες της Αριστεράς, από διανοούμενους, ανθρώπους των γραμμάτων και του πολιτισμού και έξω από τους κομματικούς και οργανωτικούς μηχανισμούς.

- Τον πρόεδρο της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει να τον εκλέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με δημοκρατικό τρόπο, μετά τις εκλογές.

- Να γίνει προσπάθεια ερμηνείας του νόμου ώστε να καταστεί δυνατό στον πρώτο εκ των επικεφαλής που καταθέτουν το ψηφοδέλτιο, στον πρώτο μεταξύ ίσων, στον πρόεδρο του ΣΥΝ, να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια να μην έχει περιορισμούς στη δημόσια παρουσία από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Στη συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, που έγινε χθες το βράδυ τέθηκαν και άλλα ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των συνιστωσών ΔΕΑ και ΑΚΟΑ, δηλαδή οι Αντώνης Νταβανέλλος και Γιάννης Μπανιάς, ζήτησαν εγγυήσεις ότι στη Βουλή θα εκπροσωπηθούν στελέχη από όλες τις συνιστώσες για να εκλεγούν βουλευτές. Δηλαδή «να μην εκλεγούν βουλευτές μόνο υποψήφιοι που θα προέρχονται από τον ΣΥΝ» και επίσης «να δεσμευτούν πριν από τις εκλογές όλοι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν συμμετάσχουν ή δεν θα προσφέρουν ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας». Την πρόταση είχε υποβάλει αρχικά ο Αλέκος Αλαβάνος το Σάββατο, που χθες αποχώρησε νωρίς από τη συνεδρίαση γιατί είχε κάποια οικογενειακή υποχρεώση. Σ' ό,τι αφορά την πρόταση του ΣΥΝ, ο Αλέκος Αλαβάνος την αποδέχτηκε ως αναγκαίο κακό, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι θα πράξει ο ίδιος, εάν δηλαδή θα είναι υποψήφιος, που κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα. Σήμερα ή αύριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση της και η ΚΟΕ, οι εκπρόσωποι της οποίας δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την πρόταση για συλλογική ηγεσία, καθώς ήθελαν να είναι επικεφαλής ο Αλέκος Αλαβάνος.

Το ερώτημα είναι πώς και πότε θα λυθούν και οι εκκρεμότητες που δημιουργήθηκαν χθες. Και πώς θα αντιδράσει η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ σε περίπτωση που η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στο να ζητά εγγυήσεις για πλουραλιστική εκπροσώπηση στη Βουλή; Το σίγουρο είναι ότι 27 ημέρες πριν από τις εκλογές τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίστηκαν δημόσια μετά τις ευρωεκλογές, έχουν διογκωθεί και παραμένουν. Οσο για τις λύσεις, έστω και την τελευταία στιγμή κάποιοι είναι αισιόδοξοι ότι θα βρεθούν, και κάποιοι φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν εκτός Βουλής.

Τρεις ημέρες ...φαγούρα

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου

- Συνεδριάζει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε πρόταση σύμφωνα με την οποία επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

- Ολοι οι εκπρόσωποι των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχτηκαν την πρόταση και υπέβαλαν εναλλακτικές προτάσεις προβάλλοντας το μοντέλο της συλλογικής ηγεσίας. Μόνο η ΚΟΕ επέμεινε ότι ο Αλέκος Αλαβάνος θα έπρεπε να είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

- Το απόγευμα της Παρασκευής η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, ομόφωνα, επέμεινε στην πρότασή της, σύμφωνα με τη οποία επικεφαλής πρέπει να είναι ο πρόεδρος του κόμματος.

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου

- Συνεδριάζει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ επαναφέρουν την πρότασή τους. Οι εκπρόσωποι των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να συναινέσουν και κάποιοι αντιπροτείνουν είτε το μοντέλο της συλλογικής ηγεσίας είτε να είναι κάποιο άλλο στέλεχος του ΣΥΝ επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου

- Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, που κατά πλειοψηφία αποφασίζει να προτείνει ένα είδος συλλογικής ηγεσίας. Δεν αποδέχονται την πρόταση τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που πρόσκεινται στην Ανανεωτική Πτέρυγα αλλά και κάποια μέλη που έχουν προσχωρήσει στην «ομάδα Αλαβάνου».

- Ακολούθησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που εγκρίνει την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας.

- Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε την πρόταση του ΣΥΝ με επιφυλάξεις, ενώ ανακοινώθηκε ότι το συμμαχικό σχήμα θα λάβει μέρος στις εκλογές. Οι εκπρόσωποι της ΚΟΕ δήλωσαν ότι θα αποφάσισουν εάν θα λάβουν μέρος στο εγχείρημα σήμερα ή αύριο.

- Τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ, σε άλλη συνεδρίαση που βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χθες το βράδυ, δήλωναν αποφασισμένα να μη συμβιβαστούν με «δεσμευτικές προτάσεις». Παρέπεμψαν την απόφασή τους σε νέα συνεδρίαση σήμερα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Για το ίδιο θέμα
Ενταση, αποδοκιμασίες διαφωνίες