Ηλεκτρονική Έκδοση

Ψηφιοποίηση εκατομμυρίων ευρωπαϊκών βιβλίων από την Google

Η Google δέχτηκε να κάνει μια σειρά από παραχωρήσεις στους Ευρωπαίους εκδότες και συγγραφείς σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία της προχωρήσει στην ψηφιοποίηση και, στη συνέχεια, την πώληση εκατομμυρίων online βιβλίων.

Η αμερικανική εταιρία συμφώνησε να υπάρξουν και δύο μη Αμερικανοί αντιπρόσωποι στο διοικητικό συμβούλιο ενός φορέα που θα υλοποιήσει την απόφαση που ελήφθη στις ΗΠΑ για τον τερματισμό της νομικής διαμάχης σχετικά με την επίμαχη πρωτοβουλία της.

Η Google έστειλε μέσα στο Σαββατοκύριακο σχετική επιστολή σε 16 μεγάλους εκδοτικούς οίκους της Ευρώπης, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και το Γαλλικό Πρακτορείο. Στην επιστολή της η Google υπόσχεται επίσης ότι θα συμβουλευτεί τους Ευρωπαίους εκδότες πριν συμπεριλάβει ορισμένα ευρωπαϊκά βιβλία στην τεράστια υπό δημιουργία ψηφιακή βιβλιοθήκη της.

Η Google κατάφερε πέρυσι τον Οκτώβριο να έρθει σε διακανονισμό με τις ενώσεις των συγγραφέων και των εκδοτών στις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν το 2005 είχαν σύρει στα δικαστήρια την εταιρία κατηγορώντας για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων τους.

Η Google συγκατατέθηκε να καταβάλει 125 εκατ. δολ. προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και παράλληλα να δημιουργήσει ένα «μητρώο δικαιωμάτων από βιβλία», το οποίο θα παρέχει ένα μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των ψηφιακών βιβλίων και τις διαφημίσεις, στους συγγραφείς και τους εκδότες που συμφωνούν να ψηφιοποιηθούν τα βιβλία τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα όμως, η Γερμανία ανέφερε ότι αντιτίθεται στον αμερικανικό νομικό διακανονισμό, θεωρώντας ότι παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες για τα δικαιώματα των συγγραφέων. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται από σήμερα να εγκαινιάσει μια σειρά ακροάσεων για να αποφασίσει ποια θέση θα πάρει στο ζήτημα. Η Google αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν όντως αληθεύουν τα νέα δημοσιεύματα περί παραχωρήσεων στους εκδότες και συγγραφείς της ΕΕ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Για το ίδιο θέμα
Παρέμβαση της Κομισιόν στη διαμάχη Google-Ευρωπαίων εκδοτών για τα ηλεκτρονικά βιβλία