Ηλεκτρονική Έκδοση

Απεβίωσε ο μεγάλος αθλητής Χρήστος Βαρτζάκης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο Χρήστος Βαρτζάκης, ο μακροβιότερος Έλληνας αθλητής που στα 93 του είχε τρέξει στον Μαραθώνιο της Αθήνας! Γεννήθηκε το 1911 στη Δημόκορη Ιωαννίνων και σε ηλικία 13 ετών ήρθε στην Αθήνα, ενώ στα 19 του εντάχθηκε στο τμήμα στίβου του Πειραϊκού. Αγωνίστηκε με τις Εθνικές ομάδες και είχε πολλές νίκες σε Βαλκανικούς αγώνες στα 5.000 και 10.000 μέτρα καθώς και στο Μαραθώνιο, ενώ είχε μετάσχει σε εκατοντάδες αγώνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Χρήστος Βαρτζάκης εξακολουθούσε να τρέχει μέχρι και το 2004 σε ηλικία 93 ετών, έστω και τα τελευταία 10 χιλιόμετρα της κλασικής διαδρομής του Μαραθωνίου (από το 1998).  «Ο αθλητισμός είναι η ζωή μου» είχε πει το 2002, την χρονιά που βραβεύτηκε για την προσφορά του στον αθλητισμό από το ΣΕΓΑΣ.

Φανατικός αντικαπνιστής, κέρδισε το 1948 και το 1953 με τα χρώματα του ιστορικού Πειραϊκού Συνδέσμου το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου. «Δούλευα μια ζωή σκληρά για να θρέψω την οικογένεια μου και παράλληλα έκανα προπονήσεις. Ήμουν αρτεργάτης και όπως καταλαβαίνετε η δουλειά στο φούρνο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ακόμα και πριν από τους αγώνες εγώ βρισκόμουν όλο το βράδυ μέχρι το ξημέρωμα στο φούρνο. Τότε δεν υπήρχαν άδειες» είχε πει σε μια από τις συνεντεύξεις του.

Σε ηλικία 72 ετών έτρεξε σε αγώνες βετεράνων στην Κορέα και βγήκε πρώτος στον Μαραθώνιο κερδίζοντας αθλητές πολλά χρόνια νεότερους του.  «Όλοι με ρωτούν πως τα καταφέρνω. Το τρέξιμο είναι η ζωή μου, είναι για μένα ξεκούραση, είναι το φάρμακο μου. Δεν θα λείψω από κανένα Μαραθώνιο» είχε πει ο μεγάλος αυτός αθλητής που μέχρι τα βαθιά γεράματα συνήθιζε να προπονείται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Στίβος