Έντυπη Έκδοση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΡΩΣΙΑ

«Παγώνει» τον αγωγό

Δυσαρεστημένος από τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ρωσίας για τον αγωγό ρωσικού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εμφανίστηκε στην Αλεξανδρούπολη ο Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ευθέως ότι «...η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς» (σ.σ.: της Ρωσίας).

«Η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη «Η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα επιμένει στη διασφάλιση των περιβαλλοντικών όρων σε ξηρά και θάλασσα και δεσμεύθηκε ότι «η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της, τόσο στην κατασκευή όσο και στη λειτουργία του αγωγού αυτού».

Είναι άγνωστον αν αυτή η αποστροφή του λόγου του κ. Παπανδρέου σηματοδοτεί διάθεση στροφής του ΠΑΣΟΚ στη μέχρι τώρα ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας, με την ιδιαίτερη σύσφιγξη των σχέσεων με τη Ρωσία. Η εμμονή όμως του κ. Παπανδρέου στους όρους περιβαλλοντικής προστασίας του έργου και στους πόρους κατασκευής του αγωγού υπονοεί σαφέστατα και νέα καθυστέρηση στην έναρξη κατασκευής του έργου, καθώς δεν έχουν προλάβει να κυρωθούν στη Βουλή η περιβαλλοντική και η κατασκευαστική συμφωνία (σ.σ. η διακρατική συμφωνία έχει ήδη κυρωθεί).

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιες αφορμές περιβαλλοντικών και κατασκευαστικών όρων για την καθυστέρηση υλοποίησης του έργου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη έχει ήδη εγείρει η νέα βουλγαρική κυβέρνηση, δείχνοντας (και αυτή) την έμμεση προτίμησή της στην προώθηση του ανταγωνιστικού (φιλοαμερικανικών συμφερόντων) αγωγού Ναμπούκο, με μη ρωσικούς υδρογονάνθρακες, μέσω Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να «στρογγυλέψει» τα λεχθέντα από τον κ. Παπανδρέου, αφήνοντας όμως και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων καθυστερήσεων στην κατασκευή του αγωγού: «Υπάρχει μια συνέχεια του κράτους. Η συνέχεια του κράτους σημαίνει ότι παραλαμβάνεις τις συμφωνίες όπως υπάρχουν και κοιτάς ή να τις βελτιώσεις, αν δεις ότι επί της ουσίας χρήζουν βελτίωσης, ή να τις εφαρμόσεις με τον καλύτερο τρόπο για το συμφέρον της χώρας».

Το απόσπασμα της ομιλίας του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής: «Διαφημίζουν τον περίφημο αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, για τον οποίο βεβαίως παλέψαμε και εμείς, αλλά η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς. Εμείς θα διασφαλίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους και σε ξηρά και σε θάλασσα. Και κάθε μας συμφωνία θα γίνεται ύστερα από διαβούλευση, από διάλογο, από συζήτηση με την τοπική κοινωνία. Και φυσικά, η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της τόσο στην κατασκευή όσο και στη λειτουργία αυτού του αγωγού».*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Κόντρα για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη
Κ. Χατζηδάκης: Λανθασμένες οι θέσεις Παπανδρέου για τον αγωγό