Έντυπη Έκδοση

ΤΟ 75% ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ 85% ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. ΤΟ 56% ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, ΤΟ 94% ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Eurostat: Ελληνες, οι πιο απογοητευμένοι και απαισιόδοξοι

Οι Ελληνες τρέφουν τη μικρότερη εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα, αλλά και στην κυβέρνηση (το 75% των πολιτών δεν την εμπιστεύεται). Ερχονται πρώτοι σε απαισιοδοξία για την καθημερινότητά τους, την απασχόληση, το περιβάλλον ενώ περιμένουν τα λιγότερα για το οικονομικό τους μέλλον και τις προοπτικές απασχόλησης.

Η έρευνα έγινε την περίοδο 12 Ιουνίου - 6 Ιουλίου, δηλαδή λίγο μετά τις ευρωεκλογές και, σύμφωνα με την Κομισιόν, καθρεφτίζει το κλίμα στη χώρα όπως αυτό διαμορφώθηκε ύστερα από «μια σειρά αποκαλύψεων για το σκάνδαλο Siemens, το οποίο αφορά παράνομες πληρωμές κρατικών αξιωματούχων της Ελλάδας» και οδήγησε στην «πρωτοφανή, για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, αποχή στις ευρωεκλογές», κάτι που δικαιολογεί ως διαμαρτυρία των πολιτών μέσω αποχής.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, στην Ελλάδα η απαισιοδοξία στο οικονομικό πεδίο είναι ιδιαίτερα έκδηλη:

* Οι Ελληνες πολίτες έρχονται πρώτοι στην ευρωζώνη σε δυσαρέσκεια για την καθημερινή τους ζωή (56% του συνόλου έναντι 22% μέσου όρου στην Ε.Ε.), ενώ απότομη είναι η άνοδος σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες.

* Αρνητικά ρεκόρ δυσαρέσκειας καταγράφονται σε πολλά οικονομικά πεδία. Το 94% είναι απογοητευμένο από την κατάσταση στην αγορά εργασίας (85% μέσος όρος), ενώ εννέα στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να βρεις καλή δουλειά στην Ελλάδα, ακόμη κι αν έχεις υψηλά προσόντα.

* Οσο για το μέλλον, δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία. Εχουν από τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις στην Ε.Ε. τόσο για την οικονομική όσο και την εργασιακή κατάσταση στην Ελλάδα (εκτιμούν επιδείνωση τους επόμενους 12 μήνες σε ποσοστό 48% και 52% αντίστοιχα).

* Ανάγουν σε σημαντικότερα προβλήματα την οικονομία και την ανεργία, ενώ έπονται η εγκληματικότητα, η ακρίβεια και η μετανάστευση. Αντιθέτως, πολύ μικρή σημασία δίνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα (μόνο το 8%) και στο σύστημα υγείας, στην τρομοκρατία, στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική (μόνο το 1%).

* Αβεβαιότητα διακατέχει το 70% των πολιτών για το μέλλον των συντάξεών τους. Οι απαντήσεις μάλιστα δείχνουν ότι σιγά σιγά «πείθονται» για την... αναγκαιότητα των «μεταρρυθμίσεων». Μόνο το 34% επιμένει ότι δεν θέλει αλλαγές στο Ασφαλιστικό, το 30% λένει «ναι» σε αύξηση των εισφορών, το 5% σε παράταση χρόνου εργασίας και καταβολής εισφορών, ένα 5% σε μείωση αποδοχών. Ενα 24% συμφωνεί με όλες τις παραπάνω παρεμβάσεις...

* Αρνητικό ρεκόρ ευρωζώνης (στο 81% έναντι 42% μέσου όρου) καταγράφεται και στην ποιότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Θεωρείται πολύ ακριβό και ότι δεν παρέχει ευρεία κάλυψη.

«Καμία εμπιστοσύνη στους θεσμούς»

Γενικευμένη έλλειψη εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, τη Βουλή, τα πολιτικά κόμματα καταγράφει η έρευνα:

* Το 85% των Ελλήνων πολιτών (υψηλότερη αναλογία στην ευρωζώνη) δεν εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Ρεκόρ έλλειψης εμπιστοσύνης έχει και η ελληνική κυβέρνηση με το 75% των Ελλήνων πολιτών να δυσπιστεί. Επίσης, το 67% δεν εμπιστεύεται τη Βουλή της χώρας και το 56% το νομικό σύστημα.

* Οι Ελληνες πολίτες δεν πιστεύουν ότι η προσωπική τους άποψη μετράει στη χώρα τους (ρεκόρ με αναλογία στο 72% έναντι 43% στην ευρωζώνη).

* Αρνητική στάση διαφαίνεται απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, με το 72% να τη θεωρεί απειλή για την απασχόληση και τις επιχειρήσεις (2ο υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη μετά τη Γαλλία).

* Οσο για τη μετανάστευση, το 61% δεν πιστεύει ότι άνθρωποι από άλλες εθνικές ομάδες εμπλουτίζουν την πολιτιστική ζωή της χώρας (μόνο η Μάλτα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα ρατσισμού). Πιστεύουν ότι οι μετανάστες είναι αιτία ανασφάλειας, αυξάνουν την ανεργία και δεν αποτελούν λύση για τη γήρανση του πληθυσμού. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση