Έντυπη Έκδοση

Ψηφίζουν και στο facebook

Στις 4 Οκτωβρίου θα ψηφίσουμε;

Κι αν ναι, τότε τι; Μια νέα δημοσκόπηση «τρέχει» τις τελευταίες μέρες στο Διαδίκτυο, αλλά τα αποτελέσματά της δεν αναμένεται να αναλυθούν στα δελτία ειδήσεων και τα πολιτικά πάνελ -παρά μόνο, ίσως, στα διαδικτυακά «καφενεία».

Οι χρήστες του Ιντερνετ καλούνται να ρίξουν την ψήφο τους στην εικονική κάλπη που έχει στηθεί στις σελίδες του facebook, προκειμένου να αναδειχθεί το πρώτο κόμμα. Η ψηφοφορία, που έχει ξεκινήσει από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνεται στην εφαρμογή υπό τον τίτλο «Ψηφίζω 2009». Μέσω αυτής, ο ψηφοφόρος μπορεί να διαλέξει το κόμμα (ή την πολιτική στάση) που τον εκφράζει, επιλέγοντας ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγους Πράσινους, Αλλο, Λευκό, Ακυρο, Αποχή.

Κάθε μοναδικός λογαριασμός του facebook έχει δικαίωμα να ψηφίσει μόνο μία φορά, ενώ αναφέρεται ξεκάθαρα πως κανένα προσωπικό στοιχείο (εκτός από το φύλο και την ηλικία) των χρηστών δεν αποθηκεύεται ή επεξεργάζεται, ενώ η ψήφος παραμένει μυστική.

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα το σύνολο των ψήφων είχε αγγίξει τις 91.095, με το ΠΑΣΟΚ να έχει λάβει το 40,5%. Ακολουθούσε η Ν.Δ. με 26,58%, ενώ ως τρίτο κόμμα παρουσιαζόταν ο ΛΑΟΣ, με 7,74%. ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι λάμβαναν αντίστοιχα 7,1%, 4% και 5,35%.

Ο αριθμός των αντρών που ψήφισε ήταν μεγαλύτερος από εκείνον των γυναικών (65% έναντι 34,99%), ενώ τη μερίδα του λέοντος σε συμμετοχή είχε η ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών (57%), με τους νέους 25-35 ετών να ακολουθούν (30,4%). Μικρή αντιπροσώπευση παρατηρήθηκε, βέβαια, στις ηλικίες 45-55 και άνω των 55 -κάτι που, φυσικά, σχολιάστηκε: «Οι ηλικίες πάνω από 50 δεν εκπροσωπούνται σημαντικά, άρα αυτή η δημοσκόπηση δεν είναι αντιπροσωπευτική. Ποια η πιθανότητα άτομα στην ηλικία των γονιών μας να έχουν προφίλ στο facebook και να ασχολούνται, κιόλας, μ' αυτό;», ήταν μόνο μία από τις παρατηρήσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
Πληροφορική και διαδίκτυο