Έντυπη Έκδοση

Στο κενό η προσπάθεια αμφισβήτησης του πορίσματος

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του ανακριτή του σκανδάλου της Ζίμενς Ν. Ζαγοριανού να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του αρχαιότερου αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ι. Παπανικολάου και του πορίσματος που συνέταξε για τις βαρύτατες πειθαρχικές ευθύνες του κατά τη διάρκεια του ανακριτικού έργου.

Χθες, το Β' τμήμα διακοπών που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδας, απέρριψε την αίτηση εξαίρεσης του κ. Ζαγοριανού κατά του κ. Παπανικολάου για τυπικούς λόγους. Χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης έκρινε ότι η εξέτασή της είναι άνευ αντικειμένου, αφού η αίτηση κατατέθηκε μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος της πειθαρχικής έρευνας εκ μέρους του αντιπροέδρου. Παραμένουν, ωστόσο, τα ερωτηματικά ως προς την αρμοδιότητα του Β' τμήματος διακοπών, του οποίου η θητεία είχε ήδη λήξει, να εκδικάσει την αίτηση, αφού από καμιά διάταξη δεν προβλέπεται διαδικασία εξαίρεσης εναντίον του προϊσταμένου ή μελών της επιθεώρησης δικαστηρίων. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο κ. Παπανικολάου δεν ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της αίτησης, η οποία ουδέποτε του κοινοποιήθηκε, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται ρητά από τη νομοθεσία.

Μετά την απόρριψη της αίτησης του κ. Ζαγοριανού και την αποτυχημένη απόπειρα να αφαιρεθεί η πειθαρχική δικογραφία από τον αντιπρόεδρο για να ανατεθεί σε άλλο εισαγγελικό λειτουργό, ανοίγει ο δρόμος για την εκδίκαση της υπόθεσης. Το πενταμελές πειθαρχικό συμβούλιο του Εφετείου Αθηνών θα κρίνει εάν στοιχειοθετούνται τα πειθαρχικά αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και παράβασης καθήκοντος κατά συρροή που αποδίδονται στον κ. Ζαγοριανό, ενώ σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση θα κριθεί από το επταμελές πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών όχι μόνον του κ. Ζαγοριανού αλλά και εισαγγελικών λειτουργών που στήριξαν τις ενέργειές του έχει αναλάβει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ