Έντυπη Έκδοση

«Μπουκώνει» ο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης και η νομαρχία ...σφυρίζει

Τα σκουπίδια κυκλώνουν τη Θεσσαλονίκη αλλά η νομαρχία περί άλλα τυρβάζει!

Στο 1/5 του αρχικά προβλεπόμενου χρόνου κινδυνεύει να κορεστεί ο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης στη Θεσσαλονίκη Στο 1/5 του αρχικά προβλεπόμενου χρόνου κινδυνεύει να κορεστεί ο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης στη Θεσσαλονίκη Από τον περασμένο Οκτώβριο είναι ο μόνος φορέας που δεν έχει εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να προχωρήσουν τα έργα περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη. Αποτέλεσμα; Ο υπερσύγχρονος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων της Μαυρορράχης κινδυνεύει ήδη να κορεστεί στο 1/5 του αρχικού χρόνου ζωής του.

«Υπάρχει μεγάλη αδιαφορία. Σε σύσκεψη που είχαμε την περασμένη Παρασκευή για τη μονάδα επεξεργασίας και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στον Αγιο Αντώνιο, οι 23 από τους 45 δημάρχους δεν εμφανίστηκαν. Εδώ κι ένα χρόνο, η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει στείλει έγγραφο με το οποίο ζητεί τη σύμφωνη γνώμη από νομαρχία, τον Οργανισμό Ρυθμιστικού και πέντε υπουργεία για να προχωρήσει. Η μόνη που δεν απάντησε ήταν η Νομαρχία Θεσαλονίκης, που δεν έχει φέρει ακόμη το θέμα στο νομαρχιακό συμβούλιο», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζουρνάς, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Την περασμένη Τρίτη επρόκειτο να γίνει νέα σύσκεψη για άλλο σχέδιο του περιφερειακού σχεδιασμού, την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας σκουπιδιών στη Μαυρορράχη. Ο Δήμος Ασσήρου αντιδρά στην κατασκευή και ζητεί νέα χωροθέτηση. Στο μεταξύ, όμως, κατατέθηκαν οι προτάσεις των επτά μελετητικών γραφείων, που προτείνουν ως πρώτη επιλογή τη Μαυρορράχη και δεύτερη την Ευκαρπία. Η σύσκεψη ματαιώθηκε λόγω εκλογών.

«Αν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, το πολύ σε πέντε χρόνια η Μαυρορράχη θα κλείσει και τότε δεν θα έχουμε πού να αποθέσουμε τα σκουπίδια του νομού», προειδοποιεί ο κ. Ζουρνάς.

Στον αντίποδα ο αντινομάρχης Περιβάλλοντος Γιώργος Τσαμασλής για την καθυστέρηση υποστηρίζει: «Δεν απαντήσαμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ γιατί δεν δεχτήκαμε τη μελέτη όπως μας την έδωσαν. Χρειάζονταν τροποποιήσεις σε κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά. Παραδείγματος χάρη, πετύχαμε συμφωνίες για αλλαγές στη διαδρομή των απορριμματοφόρων. Εξετάσαμε τον τρόπο ταφής των υπολειμμάτων, τον τρόπο φιλτραρίσματος στον αέρα, είδαμε ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για υγρά απόβλητα. Τώρα είναι ώριμο να περάσει απ' το νομαρχιακό συμβούλιο και να ψηφιστεί. Παρ' όλα αυτά εγώ είπα ότι αν δεν έρθουν να το στηρίξουν οι δήμαρχοι, δεν το ψηφίζω. Το λέω αυτό, γιατί κάποιοι δήμαρχοι βγάζουν την ουρά τους απ' έξω, μη θέλοντας να αναλάβουν το πολιτικό κόστος και να επωμιστούν την ευθύνη...».

Η «Ε» αναζήτησε επίμονα και τη συναρμόδια αντινομάρχη Ανάπτυξης Ιωάννα Τζάκη, αλλά παρά τις τηλεφωνικές προσπάθειες και τα μηνύματα μέσω του γραφείου Τύπου της νομαρχίας, δεν ανταποκρίθηκε.

Από την άλλη πλευρά, οι δήμαρχοι φαίνεται να έχουν αντιληφθεί ότι ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. Αφενός τα έργα κινδυνεύουν ν' ακυρωθούν, αφετέρου ο ΧΥΤΑ απειλείται με κλείσιμο πολύ νωρίτερα απ' όσο προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

«Ομόφωνα οι δήμαρχοι έχουμε αποφανθεί ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός πρέπει να προχωρήσει και να περάσει επειγόντως από το επόμενο νομαρχιακό συμβούλιο», τονίζει ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής. «Ειδικά για τον δικό μας δήμο είναι ζήτημα καίριας σημασίας. Εχουμε 55 χιλιάδες κατοίκους πληθυσμό κι άλλους 30 χιλιάδες τουρίστες το καλοκαίρι. Από την ανατολική Θεσσαλονίκη πρέπει να στείλουμε τα απορριμματοφόρο στην άλλη άκρη του νομού, στη Μαυρορράχη. Με ποια οχήματα και πότε θα μαζευτούν τα σκουπίδια, αν τρέχουν στα δρομολόγια;».

Στο ίδιο πνεύμα και οι θέσεις του δημάρχου Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλου. «Είμαστε οι πρώτοι που φωνάζαμε ότι πρέπει να υλοποιηθεί και να ξεκινήσει άμεσα ο περιφερειακός σχεδιασμός. Αν δεν υλοποιηθεί τώρα, θα κατεβεί η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ στο 1/5, θα είμαστε αφερέγγυοι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση που χρηματοδότησε το έργο και θα πρέπει να ξεκινήσουμε τις προσπάθειες για νέο ΧΥΤΑ. Κάποιοι φοβούμενοι το πολιτικό κόστος και από μικροσυμφερόντα καθυστερούν την υπόθεση», λέει.

«Οτι πρέπει να γίνει ο Αγιος Αντώνιος και το εργοστάσιο στη Μαυρορράχη είναι βέβαιο, αλλιώς ο νέος ΧΥΤΑ δεν έχει ζωή», υποστήριζει ο δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης και συμπληρώνει: «Ανησυχούμε βέβαια για την υγεία μας. Δεν έχουμε ενημέρωση και δεν έχει έρθει στα χέρια μας συγκεκριμένη μελέτη. Αν κάνουν κάποιες παρεμβάσεις και μας ενημερώσουν, ασφαλώς και είμαστε ανοιχτοί».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία