Έντυπη Έκδοση

Πάνω από το 1,47 δολ. το ευρώ

Λιγότερα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αγόρασαν οι ξένοι τον Ιούλιο, γεγονός που έδωσε το έναυσμα για ακόμη μία βουτιά του δολαρίου, με το ευρώ να ξεπερνά το 1,47 δολάριο χθες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, οι ξένες κυβερνήσεις αγόρασαν αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 15,8 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο σε σχέση με 22,5 δισ. δολάρια τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή πούλησαν ομόλογα αξίας 7,2 δισ. δολαρίων, που είχαν εκδώσει οι κρατικές εταιρείες εγγύησης των ενυπόθηκων δανείων Fannie Mae και Freddie Mac. Ποσό που είναι μεγαλύτερο από τα 5,9 δισ. δολάρια σε ομόλογα που είχαν πουλήσει τον Ιούνιο.

Οι ιδιώτες επενδυτές δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη καχυποψία απέναντι στις αμερικανικές αξίες, αγοράζοντας ομόλογα αξίας 14,6 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο, έναντι 77,6 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο.

Η Κίνα, πάντως, αύξησε τα αποθεματικά της σε ομόλογα σε 800,5 δισ. δολάρια από 776,4 δισ. δολάρια τον Ιούνιο. Αντίθετα, τα ρωσικά αποθεματικά σε αμερικανικά ομόλογα μειώθηκαν κατά 1,6% σε 118 δισ. δολάρια τον Ιούλιο από 119,9 δισ. δολάρια τον Ιούνιο.

Η ανησυχία για το τεράστιο αμερικανικό χρέος, το οποίο αναμένεται να φτάσει στα 1,58 τρισ. δολάρια φέτος, αρχίζει και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στο δολάριο. Η πτώση του αμερικανικού νομίσματος εκτίναξε τον χρυσό στα 1.020,50 δολάρια η ουγγιά, σε απόσταση αναπνοής από το ρεκόρ των 1.030 δολαρίων στο οποίο είχε φτάσει τον Μάρτιο του 2008.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ισοτιμίες