Έντυπη Έκδοση

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ

Μέσα σε «δίχτυ» τρόμου η ορκωμοσία

Οσο η αστυνομία της Ουάσικγτον σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες και την ακτοφυλακή προετοιμάζονται για έναν πρωτοφανή βαθμό ετοιμότητας γύρω από την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, στις 20 Ιανουαρίου, οι επικεφαλής τους έχουν προειδοποιήσει την κοινή γνώμη με μια συμβουλή: «Συνηθίστε για τα καλά τα υψηλά μέτρα ασφάλειας».

Η εκλογή του Ομπάμα τον περασμένο Νοέμβριο έχει κινητοποιήσει τις αστυνομικές δυνάμεις που λίγα 24ωρα πριν από την ιστορική ορκωμοσία έχουν εγκαταστήσει στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ ένα αδιαπέραστο πλέγμα ασφάλειας: περιορισμοί στην κυκλοφορία πλοιαρίων στον ποταμό Ποτόμικ, κλείσιμο δρόμων και γεφυρών που αποκλείουν την Πολιτεία της Βιρτζίνια όπως την εποχή του εμφυλίου πολέμου και μεγάλη ζώνη ελέγχου του εναέριου χώρου που φτάνει μέχρι και τη γειτονική Βαλτιμόρη. Την ώρα που ο απερχόμενος πρόεδρος Μπους κήρυξε -για ευνόητους λόγους- την Ουάσιγκτον σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, τέσσερα ολόκληρα τετραγωνικά μίλια στο κέντρο της Ουάσιγκτον (12 οικοδομικά μπλοκ) θα αποκλειστούν για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ώστε ο Ομπάμα, που θα επιβιβαστεί σε μια νέα (βαριά αλεξίσφαιρη) λιμουζίνα Κάντιλακ, να μπορεί να κυκλοφορεί με ασφάλεια ανάμεσα στο πλήθος.

«Τα μέτρα ασφάλειας είναι κάτι παραπάνω από πρωτοφανή», διαπίστωσε στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» ο Ντέιβιντ Χέιμαν, διευθυντής του Center for Strategic and International Studies στην Ουάσιγκτον. Κανείς δεν περιμένει ότι τέτοιου είδους μέτρα ασφάλειας θα συνοδεύουν τον Μπαράκ Ομπάμα για τα υπόλοιπα τέσσερα (ή οκτώ) χρόνια. Ομως η δημοτικότητά του -πρόσφατα το Ινστιτούτο Γκάλοπ έδειχνε ότι το 65% των Αμερικανών πολιτών πιστεύει πως θα γίνει ένας καλός πρόεδρος- σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ σημαίνουν ότι αναμένονται μεγάλα πλήθη που θα τον ακολουθούν παντού. Και μεγάλα πλήθη σημαίνει μεγάλη ασφάλεια.

Η ορκωμοσία, λοιπόν, είναι κατά κάποιον τρόπο είναι κρας τεστ: Οι υπεύθυνοι ασφάλειας υψηλών προσώπων αναμένουν ότι στην τελετή θα παραβρεθούν περίπου 2 εκατ. επισκέπτες (περισσότεροι και από την ορκωμοσία του Λίντον Τζόνσον το 1965, όπου συγκεντρώθηκαν 1,2 εκατ. πολίτες), οι οποίοι θα παρακολουθήσουν και την παρέλαση που θα ακολουθήσει στην Πενσιλβάνια Αβενιου. Αν συνυπολογίσετε την αυξημένη ασφάλεια που παρέχεται γύρω από τους προέδρους και τους ανώτατους αξιωματούχους του Κογκρέσου από την εποχή της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τότε θα καταλάβετε γιατί στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ο συναγερμός είναι στον «κίτρινο κωδικό», που μεταφράζεται ως «σημαντική πιθανότητα» εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης.

Ακρα σιωπή από τις υπηρεσίες ασφαλείας

Το FBI, σύμφωνα με πηγές που δεν κατονομάζονται στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», δεν έχει κάποια «συγκεκριμένη και αξιόπιστη πληροφορία ότι επίκειται δολοφονική απόπειρα ή τρομοκρατική ενέργεια». Η υπηρεσία Secret Service που αναλαμβάνει την προστασία και τις μετακινήσεις των Αμερικανών προέδρων συνήθως δεν ανακοινώνει τα πλάνα της, τις κάμερες που παρακολουθούν τις κινήσεις του πλήθους, τους αριθμούς των στελεχών της που συνοδεύουν τα υψηλά πρόσωπα και τις δραστηριότητες των πρακτόρων της.

Το σχέδιο προστασίας, το οποίο ήταν σχεδόν το ίδιο και στο παρελθόν, έχει επιτυχίες και αποτυχίες. Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει τραυματιστεί από τις 31 Μαρτίου 1980, όταν ο Τζον Χίνκλεϊ προσπάθησε ανεπιτυχώς να δολοφονήσει τον Ρόναλντ Ρίγκαν (πυροβολήθηκε και ανάρρωσε) στην Ουάσιγκτον. Από τότε, το προσωπικό της Secret Service αντιμετωπίζει τις καθημερινές δραστηριότητες του Αμερικανού προέδρου ως έναν αγώνα Super Bowl (ο μεγάλος τελικός του αμερικανικού ποδοσφαίρου και ένα από τα ετήσια κορυφαία γεγονότα στις ΗΠΑ), έναν αγώνα όπου πρέπει πάση θυσία να μην ηττηθούν.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Για το ίδιο θέμα
Με απειλές η ορκωμοσία Ομπάμα
Μεγάλες προσδοκίες για τον θαυμαστή του Λίνκολν
Τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο
Η ορκωμοσία
«Εκείνο που θα αλλάξει είναι μόνο το στιλ...»