Έντυπη Έκδοση

ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Κολαστήρια παιδιών σε Σκαραμαγκά, Λεχαινά

Παιδιά δεμένα στα κρεβάτια τους με ιμάντες. Παιδιά φυλακισμένα σε κουβούκλια... για το καλό τους, στα Κέντρα Περίθαλψης Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις. Ετσι ονομάζονται τα σύγχρονα κάτεργα για τους τρόφιμους, αλλά και τους εργαζόμενους.

Τη θλιβερή αυτή πραγματικότητα διαπίστωσαν οι εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Παιδιού, αλλά και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας και ειδική ψυχολόγος Μαίη Παπούλια, που επισκέφθηκαν πρόσφατα δύο τέτοια ιδρύματα στον Σκαραμαγκά και τα Λεχαινά της Ηλείας. Την κ. Παπούλια συνόδευαν ο Βοηθός Συνήγορου του Πολίτη για θέματα Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας, Γιάννης Σακέλλης, και ο Γιώργος Μόσχος για θέματα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η κ. Παπούλια, εκτός του επιστημονικού της ενδιαφέροντος, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια για τα θέματα αυτά.

Οι εκπρόσωποι της ανεξάρτητης Αρχής και η κ. Παπούλια, άκουσαν τις θέσεις της διοίκησης των κέντρων, τους εκπροσώπους των εργαζομένων, το επιστημονικό προσωπικό των μονάδων, τα φιλοξενούμενα παιδιά και τους γονείς τους.

Ολοι διαπίστωσαν τη σοβαρή υποστελέχωση των κέντρων από νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό.

«Οι ελλείψεις -γράφουν στην έκθεσή τους- είναι τόσο μεγάλες, ώστε οι φιλοξενούμενοι προσδένονται στις κλίνες τους. Φυλακίζονται σε ξύλινα κουβούκλια για περιορισμό αυτοτραυματισμού ή τραυματισμού λόγω αδυναμίας διαρκούς εποπτείας ορισμένων εξ αυτών. Η χρήση καμερών για την παρακολούθηση των φιλοξενουμένων δεν υπάρχει, ούτε το προσωπικό επαρκεί ώστε να υπάρχει ένας νοσηλευτής σε κάθε θάλαμο».

Διαπιστώθηκε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι εξουθενώνονται επαγγελματικά, αφού καλούνται να διαχειριστούν σοβαρότατα περιστατικά χωρίς την επαρκή στήριξη και ενθάρρυνση της Πολιτείας!

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επισκεφθεί και στο παρελθόν ανάλογα κέντρα παιδιών και ενηλίκων με χρόνιες παθήσεις, νοητική υστέρηση και ψυχικές διαταραχές, με στόχο να υποδείξει στην πολιτεία θεσμικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα διεθνώς επικρατούντα πρότυπα. Οσα είχει προτείνει παρέμειναν... στα αζήτητα!

Πάγια θέση-πρόταση του ΣτΠ είναι: η μετεξέλιξη των κέντρων αυτών σε μονάδες φιλοξενίας μικρής δυναμικότητας (προστατευμένα διαμερίσματα, ξενώνες και οικοτροφεία), ανάλογα με τις ηλικιακές και θεραπευτικές ανάγκες των περιθαλπομένων, επαρκώς στελεχωμένες και ενταγμένες στις τοπικές κοινότητες. Επίσης, αναγκαία είναι η σύνδεσή τους με Κέντρα Ημέρας, τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας, θεραπείας και εκπαίδευσης σε πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις, που διαμένουν μαζί με τις οικογένειές τους ή μακριά από αυτές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Προεδρία της Δημοκρατίας
Παιδί