Έντυπη Έκδοση

20 ΔΙΣ. ΤΟ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ, ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΛΛΑ 10 ΔΙΣ., ΟΣΟ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δανείζονται ήδη το ποσόν για το οποίο κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ

Εκτός ελέγχου κινείται το έλλειμμα του Προϋπολογισμού, το οποίο διπλασιάστηκε στο οκτάμηνο, προκαλώντας έτσι ασφυκτικές πιέσεις για πρόσθετο δανεισμό μετά τις εκλογές.

Οσο τα «μαζεύουν» τόσο «ξεχειλώνουν» Οσο τα «μαζεύουν» τόσο «ξεχειλώνουν» Ο εκτροχιασμός του δημοσιονομικού ελλείμματος αποτυπώνεται στα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά, το ταμειακό έλλειμμα στο τέλος Αυγούστου ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο του 2008 ήταν 10,6 δισ. ευρώ, ενώ του 2007 ανερχόταν μόλις στα 8,9 δισ. ευρώ, εξέλιξη που καταδεικνύει τη δραματική επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Η εικόνα της κατάρρευσης των δημόσιων οικονομικών ολοκληρώνεται, αν ληφθεί υπόψιν ότι οι δανειακές ανάγκες της Κεντρικής Κυβέρνησης, οι οποίες αποτελούν και το πραγματικό έλλειμμα, το οκτάμηνο του 2009 ξεπέρασαν το 8% του ΑΕΠ (20 δισ. ευρώ), ενώ ολόκληρο το 2007 είχαν διαμοφωθεί στο 7% του ΑΕΠ (17 δισ. ευρώ).

Ασχετα με τη διεθνή κρίση

Τα ελλείμματα αυτά, τα οποία δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα και δεν οφείλονται στην παγκόσμια κρίση, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πρόσθετο δανεισμό μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να καλυφθούν. Μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει δανειστεί 60 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56 δισ. ευρώ αφορούν καθαρό δανεισμό και τα υπόλοιπα αντιπροσωπεύουν την αξία βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων που εξοφλήθηκαν. Μετά τη δημοσιοποίηση των ταμειακών στοιχείων του προϋπολογισμού για το οκτάμηνο διαφαίνεται πλέον ότι για να κλείσει το άνοιγμα του προϋπολογισμού θα απαιτηθούν περί τα 10 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή το πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας, για το οποίο η Ν.Δ. κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ καθημερινώς. Υπενθυμίζεται ότι για φέτος το οικονομικό επιτελείο στον προϋπολογισμό είχε κατεβάσει τον πήχη του ελλείμματος της Κεντρικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση στο 5,7% του ΑΕΠ ή στα 14,27 δισ. ευρώ, στο σύνολο του έτους.

Ομως η προεκλογική διαδικασία, η οποία κατά τεκμήριο συνοδεύεται από χαλάρωση των εισπρακτικών μηχανισμών του Δημοσίου δεν προοιωνίζεται την ανάταξη του δημοσιονομικού ελλείμματος. Επιπροσθέτως, οι δύο τελευταίοι μήνες του έτους παραδοσιακά χαρακτηρίζονται από συσσωρευμένες υποχρεώσεις για το Δημόσιο. Ηδη είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα ακόμη μία έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 3,5 δισ. ευρώ, η οποία όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τις υποχρεώσεις του Δημοσίου, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

Ηδη ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, σε συνέντευξή του στο Bloomberg παραδέχθηκε ότι υπό ορους το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης μπορεί να κλείσει φέτος στο 6%, από 3,7% που ήταν ο αρχικός στόχος. Ομως «οι προϋποθέσεις» που έχει θέσει ο υπουργός, όπως η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων δεν φαίνονται πλέον ρεαλιστικές, με αποτέλεσμα ο αναθεωρημένος στόχος να φαντάζει υπεραισιόδοξος. Κατά συνέπεια όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα αναγκαστεί με μαθηματική ακρίβεια να λάβει πρόσθετα μέτρα όχι μόνο για τον εξευμενισμό των Βρυξελλών, αλλά για την κάλυψη του ελλείμματος. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Νέα Δημοκρατία
ΠΑΣΟΚ