Έντυπη Έκδοση

Αντιπυραυλική ασπίδα: μετά την ακύρωσή της, οι ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία για το Ιράν

Με τη διά της πλαγίας οδού ανακοίνωση ότι «παγώνει» αν δεν «εγκαταλείπει» το σχέδιό της για την εγκατάσταση πυραύλων Ισκάντερ στο Καλίνινγκραντ, απάντησε η Μόσχα στον... αποχαιρετισμό της αντιπυραυλικής ασπίδας από την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ όμως περιμένουν περισσότερες παραχωρήσεις από τη Ρωσία, κυρίως γύρω από τον φάκελο «Ιράν».

«Τα μέτρα που ελήφθησαν σε απάντηση της αντιπυραυλικής ασπίδας θα παγώσουν, ίσως και να εγκαταλειφθούν» δήλωσε υψηλόβαθμη στρατιωτικο-διπλωματική πηγή της Ρωσίας στο πρακτορείο Ιντερφάξ. Η πηγή διευκρίνισε ότι μιλά για τους Ισκάντερ αλλά διαβεβαίωσε ότι θα επανεξεταστούν και άλλα μέτρα, όπως η τοποθέτηση βομβαρδιστικών Τ-22 στο Καλίνινγκραντ και η απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων ικανών να αντιμετωπίζουν την αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα. Επωνύμως όμως, ένας άλλος Ρώσος, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Αμυνας της Δούμας, Ιγκόρ Μπαρίνοφ, δήλωσε ότι η Μόσχα «θα μπορούσε, σε απάντηση της αμερικανικής κίνησης, να μειώσει σε 1.300 τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων» στο πλαίσιο της νέας συνθήκης που θα αντικαταστήσει τη START στα τέλη του 2009.

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις Αμερικανών και Ρώσων ότι υπήρξε «παζάρι» πριν από την ανακοίνωση Ομπάμα -ο Ρώσος πρέσβης στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν είπε χθες ότι «δεν πρόκειται για συναλλαγή αλλά οι Αμερικανοί διορθώνουν το λάθος τους»- ουδείς πείθεται ότι δεν υπάρχουν προσδοκίες και μάλιστα υψηλές από την Ουάσιγκτον. Η εφημερίδα «Κομερσάντ» επικαλείται Ρώσο υψηλόβαθμο διπλωμάτη, που λέει ότι οι ΗΠΑ περιμένουν μια πιο σθεναρή θέση της Μόσχας έναντι του Ιράν. «Οι Αμερικανοί επιμένουν σε δύο θέματα-κλειδιά. Μας ζητούν να σταματήσουμε την παράδοση των πυραύλων S-300 στο Ιράν, και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υποστηρίξουμε απόφαση για κυρώσεις κατά της Τεχεράνης», εξήγησε η πηγή. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πάντως, ο Σεργκέι Λαβρόφ, μόλις προχθές δήλωνε ότι «υπάρχει πραγματική ευκαιρία ευόδωσης των διαπραγματεύσεων (με το Ιράν) και θα ήταν σοβαρό λάθος να επιβάλουμε κυρώσεις».

Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκάλεσε την απόφαση Ομπάμα «δίκαιη και θαρραλέα» και το σύνολο σχεδόν του ρωσικού Τύπου τη χαιρετίζει ως «ιστορική», όμως η πιο ενδιαφέρουσα φάση, που θα τεκμηριώσει την εντύπωση ότι της ανακοίνωσης του Αμερικανού προέδρου είχε προηγηθεί σκληρή διαπραγμάτευση, μόλις αρχίζει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Ιράν
ΗΠΑ