Έντυπη Έκδοση

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Ζωντανό σινεμά εναντίον συντεχνιών

Για ντιμπέιτ ξεκίνησε η χθεσινή συνάντηση στον «Ιανό» των πολιτικών εκπροσώπων των κομμάτων με τους δημοσιογράφους και τους ανθρώπους του σινεμά, ύστερα από κάλεσμα του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Τάκης Βερέμης (παραγωγός), Νίκος Περάκης, Σωτήρης Γκορίτσας, Αλέξης Καρδαράς (σκηνοθέτες), Νίκος Παναγιωτόπουλος (σεναριογράφος): μικρό μέρος του δημιουργικού ελληνικού σινεμά που παρακολούθησε το ντιμπέιτ στον «Ιανό» και τη δημόσια κατακραυγή των επαγγελματιών συνδικαλιστών του χώρου Τάκης Βερέμης (παραγωγός), Νίκος Περάκης, Σωτήρης Γκορίτσας, Αλέξης Καρδαράς (σκηνοθέτες), Νίκος Παναγιωτόπουλος (σεναριογράφος): μικρό μέρος του δημιουργικού ελληνικού σινεμά που παρακολούθησε το ντιμπέιτ στον «Ιανό» και τη δημόσια κατακραυγή των επαγγελματιών συνδικαλιστών του χώρου Κατέληξε σε διάσπαση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Εξήντα εννέα σκηνοθέτες, «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» και άλλοι, δήλωσαν δημοσίως ότι αποχωρούν από την ΕΕΣ, καταγγέλλουν την πολιτική της και στηρίζουν την πολιτική του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η έκρηξη αυτή έγινε όχι, πάντως, αναπάντεχα, όταν ήρθε η σειρά των «κινηματογραφιστών στην ομίχλη» να θέσουν τη δική τους ερώτηση στους εκπροσώπους των κομμάτων. Αντί ερώτησης εξέφρασαν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στους επίσημους συνδικαλιστικούς φορείς που τους εκπροσωπούν, δηλαδή την ΕΕΣ, και διαχώρισαν τη θέση τους.

Ηταν τολμηροί στις διατυπώσεις τους. «Αυτό το σωματείο δεν μας αντιπροσωπεύει και δεν μας εκπροσωπεί. Θεωρούμε ότι αναλίσκεται σε παρασκηνιακού τύπου πολιτικές, που χαϊδεύουν το ΥΠΠΟ και συντηρούν χρόνια προβλήματα, που έχουν φτάσει να απειλούν ουσιαστικά την επιβίωση και τη συνέχεια της ύπαρξης Ελληνικού Κινηματογράφου. Ασχολείται περισσότερο με τη δυναμική της στο σύστημα εξουσίας και λιγότερο έως καθόλου με τα προβλήματα του κινηματογραφικού χώρου, κάτι που έγινε σαφές και στην παρουσία της στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΚΚ στις 16/9/2009».

Γιατί η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κινηματογραφιστές ήταν η καταψήφιση από εκπροσώπους των σωματείων των πεπραγμένων της διοίκησης του ΕΚΚ. Στην επιστολή αποχώρησής τους οι σκηνοθέτες αναφέρουν τα εξής:

Διαπληκτισμός Παπαλιού-Παπαδόπουλου

«Τη στιγμή που οι ελληνικές ταινίες συλλέγουν διακρίσεις και βραβεία σε ξένα φεστιβάλ, σωματεία (όπως της ΕΕΣ, των μουσικοσυνθετών και των ηθοποιών) συμπράττουν με εκπροσώπους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του ΥΠΠΟ και καταψηφίζουν με γελοία επιχειρήματα τον ετήσιο απολογισμό του Κέντρου. Στόχος τους, να οδηγήσουν σε παραίτηση τη διοίκησή του, τον Γιώργο Παπαλιό δηλαδή, που υιοθετώντας ποιοτικά κριτήρια στήριξε ταλαντούχους κινηματογραφιστές και έφερε αποτελέσματα. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν αυτές οι άθλιες μεθοδεύσεις είναι η άμεση ψήφιση νέου νόμου για τον κινηματογράφο, που θα προστατεύει τους ενεργούς και δημιουργικούς κινηματογραφιστές από αυτούς που κόπτονται μόνο για τα ατομικά και τα συντεχνιακά τους μικροσυμφέροντα».

Ο Γιώργος Παπαλιός ήταν παρών στο ντιμπέιτ και δέχτηκε με συγκίνηση τα θερμά χειροκροτήματα των κινηματογραφιστών, όταν αναγκάστηκε να διαπληκτιστεί δημοσίως με την πέτρα του σκανδάλου, τον πρόεδρο της ΕΕΣ, Χάρη Παπαδόπουλο. Αυτός, πάλι, βρέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον της κατακραυγής των συναδέλφων του. Και ήταν παρόντες στον «Ιανό» πολλοί δημιουργοί, παλιότερης αλλά και νεότερης γενιάς, σχεδόν το σύνολο αυτών που αποχωρούν από την ΕΕΣ. Η Ελισάβετ Χρονοπούλου διάβασε την επιστολή προς την ΕΕΣ, η Κωνσταντίνα Βούλγαρη την ανακοίνωση της παραίτησης και ο Βαρδής Μαρινάκης ένα ένα τα ονόματα που την υπογράφουν. Ολη την ώρα ο Νίκος Περάκης κινηματογραφούσε τους συναδέλφους του.

Διάσπαση στην ΕΕΣ έχει να γίνει από το 1991-2, όταν περίπου 70 σκηνοθέτες αποχώρησαν (Βαφέας, Κανάκης, Τσεμπερόπουλος, Βεργίτσης, Τσιλιφώνης κ.ά.) και ίδρυσαν τη σημερινή Ενωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, με πρώτη πρόεδρο την Τώνια Μαρκετάκη.

Δεν τους εκπροσωπεί πια η ΕΕΣ

Αποχωρούν από την ΕΕΣ ή δηλώνουν ότι δεν τους εκπροσωπεί οι:

* Μέλη: Αγγελική Αντωνίου, Δημήτρης Αθανίτης, Μιχάλης Αναστασίου, Θάνος Αναστόπουλος, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Δημήτρης Γιαζουτζάκης, Λάγια Γιούργου, Σωτήρης Γκορίτσας, Χρήστος Δήμας, Βασίλης Δούβλης, Κατερίνα Ευαγγελάκου, Στέλλα Θεοδωράκη, Δημήτρης Ινδαρές, Χριστίνα Ιωακειμίδη, Δέσποινα Καρβέλα, Πάνος Καρκανεβάτος, Γιώργος Κορδέλλας, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Μιχάλης Κωνσταντάτος, Βασίλης Μαζωμένος, Μαργαρίτα Μαντά, Βαρδής Μαρινάκης, Στέφανος Νόλλας, Γιώργος Νούσιας, Μαρία Ντούζα, Γιάννης Οικονομίδης, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Δημήτρης Παντελιάς, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Αλέξανδρος Παπαηλιού, Κατερίνα Πατρώνη, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Βαγγέλης Σεϊτανίδης, Στράτος Τζίτζης, Νίκος Τριανταφυλλίδης, Μύρνα Τσάπα, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Γιάννης Φάγκρας, Παναγιώτης Φαφούτης, Αγγελος Φραντζής, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, Μάρκος Χολέβας.

* Μη μέλη: Αντουανέτα Αγγελίδη, Ελένη Αλεξανδράκη, Αλέξης Αλεξίου, Κωνσταντίνα Βούλγαρη, Παντελής Βούλγαρης, Χρήστος Γεωργίου, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Ντένης Ηλιάδης, Γρηγόρης Καραντινάκης, Αλέξης Καρδαράς, Αντώνης Καφετζόπουλος, Βάλερυ Κοντάκου, Πάνος Κούτρας, Γιώργος Λάνθιμος, Νίκος Λυγγούρης, Μπάμπης Μακρίδης, Δώρα Μασκλαβάνου, Γιάννης Ξανθόπουλος, Δημήτρης Παναγιωτάτος, Γιώργος Πανουσόπουλος, Χάρης Πατραμάνης, Εύα Στεφανή, Σύλλας Τζουμέρκας, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Φίλιππος Τσίτος, Λευτέρης Χαρίτος, Ελισάβετ Χρονοπούλου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος