Έντυπη Έκδοση

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Με απεργίες πάνε στις εκλογές

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν στην Πορτογαλία οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση, στις επερχόμενες εκλογές της Κυριακής, ενώ η χώρα παραλύει λόγω αλλεπάλληλων απεργιών.

Ο Φρανσίσκο Λούκα, επικεφαλής του Αριστερού Μπλοκ. Οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν 10% (ΑΡ/Armando Franca) Ο Φρανσίσκο Λούκα, επικεφαλής του Αριστερού Μπλοκ. Οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν 10% (ΑΡ/Armando Franca) Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το σοσιαλιστικό κόμμα τού Χοσέ Σόκρατες, το οποίο κυβερνά εδώ και τέσσερα χρόνια, προηγείται ελαφρά του κεντροδεξιού αντιπολιτευόμενου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, συγκεντρώνοντας ποσοστό από 32,9% έως 38% των ψήφων. Οι Σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν με περίπου 3% διαφορά. Ωστόσο μένει μακριά από το 45% που είχε πάρει το 2005 και του είχε δώσει 121 από τις 230 έδρες της Βουλής.

Το προβάδισμα μάλλον οφείλεται σε ένα χειρισμό του προέδρου Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα σχετικά με το σκάνδαλο κατασκοπίας που απασχολεί τη χώρα. Ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα απέλυσε τη Δευτέρα τον επί πολλά χρόνια συνεργάτη του, τον Φερνάντο Λίμα, που πιστεύεται ότι ισχυρίστηκε στην εφημερίδα Publico πως οι μυστικές υπηρεσίες, που βρίσκονται υπό τις διαταγές του πρωθυπουργού Σόκρατες, κατασκόπευαν τον πρόεδρο.

Καθώς οι ισχυρισμοί για κατασκοπία άρχισαν να αμφισβητούνται ολοένα και περισσότερο, ο πρωθυπουργός Σόκρατες δήλωσε ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης βασίζει την προεκλογική του εκστρατεία σε «θεωρίες συνωμοσίας» και στον «φόβο». Ο Σόκρατες κατεβαίνει στις εκλογές επιμένοντας ότι είναι σωστή η αυστηρή οικονομική πολιτική του, η οποία επέτρεψε στην Πορτογαλία να αντισταθεί στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, των Μεταφορών και της Δημόσιας Διοίκησης αποφάσισαν τις απεργίες για να στηρίξουν τα αιτήματά τους. Οι τελωνειακοί απεργούν για τα σχέδια της κυβέρνησης να προβεί σε αλλαγές στο επάγγελμά τους. Στην Υγεία οι τεχνικοί εργαστηρίων κήρυξαν απεργία για σήμερα για να ζητήσουν αναθεώρηση του εργασιακού τους καθεστώτος. Σήμερα απεργούν οι υπάλληλοι των πορτογαλικών προξενείων στο εξωτερικό, ζητώντας μισθολογικές αύξησεις. Τέλος, οι πιλότοι της κρατικής αεροπορικής εταιρείας ΤΑΡ αποφάσισαν να απεργήσουν σήμερα και αύριο με αίτημα την αύξηση των μισθών τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πορτογαλία