Έντυπη Έκδοση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Καραμανλής ψευδόμενος

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΛΑΚΟΥ Από τα «ΝΕΑ»

«Επειδή ο κ. Κ. Καραμανλής ανήγαγε τη στάση που τήρησε ο ίδιος και η κυβέρνησή του έναντι του σχεδίου Ανάν τις κρίσιμες ημέρες του Απριλίου του 2004 σε προεκλογικό «πατριωτικό χαρτί».

Επειδή στην προεκλογική εκστρατεία, και ιδιαιτέρως προχθές στην τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Γ. Παπανδρέου ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να κλέψει... λίγη από τη δόξα τού "όχι" του αειμνήστου Τάσσου Παπαδόπουλου θεωρώντας ότι θα βάλει στη γωνία τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που πήρε θέση υπέρ του "ναι"...

Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ποια πραγματικά ήταν η στάση του κ. Καραμανλή εκείνες τις ημέρες. Εντός του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον τότε Πρόεδρο Κ. Στεφανόπουλο στις 15 Απριλίου 2004, ο κ. Καραμανλής είπε "ναι" στο σχέδιο Ανάν.

Του το είπε στην τηλεοπτική αναμέτρηση ο Γ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής δεν απάντησε. Αλλά και εκτός του Συμβουλίου Αρχγών ο Πρωθυπουργός τι είπε;

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου διαπίστωνε ότι "τα θετικά στοιχεία του σχεδίου Ανάν είναι υπέρτερα των αρνητικών στοιχείων" και ότι "η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου μπορεί να βελτιώσει τις όποιες δυσκολίες".

Το βράδυ σε διάγγελμά του που παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα ο Ελληνισμός της Κύπρου, εκτός βεβαίως των αυτονόητων ότι "η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται" και πως η Αθήνα θα σεβαστεί την όποια απόφαση των Ελληνοκυπρίων, ο κ. Καραμανλής κατέθετε την έμμεση πλην όμως καθαρή συνηγορία του υπέρ του σχεδίου Ανάν. Αντιγράφω από το διάγγελμά του: "Στις σημερινές συγκυρίες επιβάλλεται όλοι να ενεργήσουμε με ενότητα, σύνεση και διορατικότητα. Το σχέδιο Ανάν, όπως έχω τονίσει, έχει και θετικά στοιχεία και δυσκολίες. Οι συγκεκριμένες συγκυρίες επιβάλλουν να μην αφήσουμε τις αδικίες να μας εμποδίσουν να κοιτάξουμε μακροπρόθεσμα. Αυτό που προέχει σήμερα, αυτό που οφείλεται να κάνουμε, είναι να δούμε ψύχραιμα πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά του σχεδίου Ανάν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δυναμικής. Προσωπικά πιστεύω βαθύτατα στη δύναμη της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Στη δύναμή της να αμβλύνει τις όποιες δυσκολίες. Γι' αυτό και θεωρώ ότι, μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής, τα θετικά σημεία μπορούν να αποδειχθούν υπέρτερα των αρνητικών».

Δηλαδή ο κ. Καραμανλής συμβούλευε τους Ελληνοκυπρίους να αποδεχθούν το σχέδιο με το σκεπτικό ότι η επικείμενη -τότε- ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα άμβλυνε τις δυσκολίες.

Αυτά προς αποκατάσταση της ιστορικής και πολιτικής τάξης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Κύριο θέμα
Αυθαιρεσίας εγκώμιον