Έντυπη Έκδοση

Στον εφιάλτη του Ενβέρ Χότζα

Προδοσίες, εξορίες και καριερισμός σ' ένα βιβλίο που συνδυάζει το πολιτικό και το κατασκοπικό μυθιστόρημα στη μεταπολεμική, κομμουνιστική Αλβανία. Τηλέμαχος Κώτσιας «Στην απέναντι όχθη».

Γεννημένος στα Βρυσερά της Δρόπολης, στη Βόρειο Ηπειρο, ο Τηλέμαχος Κώτσιας έχει προβάλει στο μεγαλύτερο μέρος της πεζογραφικής του παραγωγής (συλλογές διηγημάτων, νουβέλες και μυθιστορήματα) πλήθος ζοφερές όψεις της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής καθημερινότητας των ελλήνων μειονοτικών στην Αλβανία τόσο πριν όσο και μετά την πτώση του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα.

Στο καινούριο, ογκώδες μυθιστόρημά του, που τιτλοφορείται «Στην απέναντι όχθη» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ο Κώτσιας επιχειρεί τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα σύνθεσή του, η οποία ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν τα ελληνοαλβανικά σύνορα βρίσκονται σε μόνιμη ρευστότητα (λίγο νωρίτερα, το 1912, μετά την ανακήρυξη της Αλβανίας σε ανεξάρτητο κράτος, η ελληνική μειονότητα κινείται χωρίς αποτέλεσμα για την ένωσή της με την Ελλάδα), περνά στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Αλβανοί (εθνικόφρονες, αλλά και κομμουνιστές) προσπαθούν να ελέγξουν πάση θυσία τους μειονοτικούς, και φτάνει μέχρι την επώδυνη περίοδο του 1950, όταν οι μηχανισμοί του Αλβανικού Κόμματος Εργασίας μετατρέπουν τα βορειοηπειρωτικά χωριά σε πεδίο άσκησης μιας απολύτως αυθαίρετης, φατριαστικής και αυταρχικής εξουσίας.

Με κεντρικό σκηνικό τον τόπο της γέννησής του, ο Κώτσιας εξιστορεί τα πάθη των συμπατριωτών του όχι για να αντιπαραβάλει την καταπιεσμένη εθνοτική συνείδηση των Ελλήνων στον ασφυχτικό εθνικισμό του αλβανικού κομμουνιστικού κράτους, αλλά για να δείξει με ποιον τρόπο ο α λα Χότζα κομμουνισμός της Αλβανίας μετέτρεψε ευθύς εξαρχής ολόκληρη τη χώρα σε ένα αχανές στρατόπεδο χαφιεδισμού, όπου Ελληνες και Αλβανοί, κτηματίες και ακτήμονες, δεξιοί και αριστεροί μετατράπηκαν σε παίγνια του Κόμματος και της Σιγκουρίμι, καταλήγοντας σ' έναν αδιανόητο ηθικό και πολιτικό εξευτελισμό, από τον οποίο ήταν, φυσικά, αδύνατη η οποιαδήποτε επιστροφή.

Πρακτοριλίκια, προδοσίες μεταξύ φίλων και αδελφών, ατέλειωτες φυλακίσεις και εξορίες, οικογενειακοί εξανδραποδισμοί, βιασμοί και κατεστραμμένοι έρωτες, καριερισμός επί πτωμάτων, πορεία από τα βασιλικά προνόμια προς την εξαθλίωση των πάντων: αυτή είναι η εικόνα της κοινωνίας στην οποία ζουν οι ήρωες της πολυπρόσωπης αφήγησης του Κώτσια, που συνταιριάζει λειτουργικά το πολιτικό με το κατασκοπικό μυθιστόρημα και θυμίζει ως προς το ύφος της το έντονα αποστασιοποιημένο στυλ του Ισμαήλ Κανταρέ, ο οποίος έχει φωτίσει τα ίδια φαινόμενα μέσα από μια καθαρώς αντιδραματική και (το κυριότερο) ψυχρά υποβλητική γλώσσα. Ασφαλώς, το καλύτερο βιβλίο του Κώτσια.

Νέες εκδόσεις

«Παιδί 44»

ΤΟΜ ROB SMITH

Μυθιστόρημα. Μετάφραση: Ουρανία

Παπακωνσταντοπούλου. Εκδόσεις Πατάκη.

Ενας αφοσιωμένος στο κράτος και στο κόμμα σοβιετικός αξιωματικός ανακαλύπτει τον φόνο ενός παιδιού που έχει συγκαλυφθεί από το καθεστώς.

Ο Tom Rob Smith μάς δίνει ένα μυθιστόρημα που ταιριάζει έξυπνα την αστυνομική πλοκή με ιστορικο-πολιτικό φόντο την Σοβιετική Ενωση του '50.

«Ο αναρχικός τραπεζίτης και πέντε διάλογοι για την τυραννία»

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΠΕΣΣΟΑ

Εισαγωγή, μετάφραση, σημειώσεις: Γιάννης

Σουλιώτης. Πρόλογος: Θεόδωρος Κουλουμπής.

Επιμέλεια: Ντίνα Σαμοθράκη. Σχέδια: Ειρήνη Κανά.

Ο Φερνάντο Πεσόα εξετάζει τις έννοιες της αναρχίας, της ελευθερίας και της τυραννίας, επιτρέποντας στον αναγνώστη να αποφασίσει κατά βούληση για το ακριβές βάρος του περιεχομένου των σκέψεων ενός επιτυχημένου τραπεζίτη που είναι και πεπεισμένος αναρχικός.

«Ο πόλεμος των μαθηματικών. Νεύτωνας versus Λάιμπνιτς»

JASON SOCRATES BARDI. Μετάφραση: Νίκος

Αποστολόπουλος. Επιστημονική επιμέλεια: Θεοφάνης Γραμμένος. Εκδοτικός οίκος Τραυλός.

Ο πόλεμος μεταξύ Νεύτωνα και Λάιμπνιτς για τον απειροστικό λογισμό, την πατρότητα του οποίου διεκδίκησαν αμφότεροι με πάθος. Μία από τις σημαντικότερες διαμάχες στην ιστορία της επιστήμης των μαθηματικών δοσμένη με συναρπαστικό τρόπο.

«Μέρες αδέσποτες»

ΓΕΡΟΥΝ ΜΠΡΑΟΥΕΡΣ

Μυθιστόρημα. Μετάφραση από τα ολλανδικά: Ινώ Βαν Ντάικ-Μπαλτά. Εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Ενας πατέρας προσπαθεί επί ματαίω να τα βρει με τον γιο του, τον οποίο εγκατέλειψε σε ηλικία έξι ετών. Οι συναντήσεις τους μοιάζουν να μην έχουν το παραμικρό νόημα μέχρι την ώρα που κάτι απρόβλεπτο ανατρέπει τη σχέση τους.

Ενας συγγραφέας με λιτή γραφή και έντονη στοχαστικότητα.

«Πάμε στα νερά»

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΥΚΟΥΝΑΣ

Ελληνικές διαδρομές στην Αίγυπτο.

Βιβλιοπωλείον της «Εστίας».

Εικόνες και μνήμες από τη ζωή των Ελλήνων στην Αίγυπτο μεταξύ 1930 και 1960, με κέντρο αναφοράς την ελληνική παροικία του Ζαγαζίκ, στο Δέλτα του Νείλου, αλλά και την κοσμοπολίτικη και άκρως μαγευτική Αλεξάνδρεια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Τυπογραφείο