Έντυπη Έκδοση

Στον Κορυδαλλό ο Γιόσπας

Στο... ευαγές «Σωφρονιστικό» Ιδρυμα των φυλακών Κορυδαλλού συμφώνησαν ανακρίτρια και εισαγγελέας ότι πρέπει να οδηγηθεί μετά την πολύωρη απολογία του ο νεαρός Εμμ. Γιόσπας, που συνελήφθη και κατηγορήθηκε για «συγκρότηση και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» μετά το ντου στο ισόγειο διαμέρισμα του Χαλανδρίου και την ανεύρεση της ...χύτρας με τις εκρηκτικές ύλες.

Παρά την κατηγορηματική του άρνηση απέναντι στο βαρύτατο κατηγορητήριο που του αποδίδεται κι ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, επίσημα τουλάχιστον, γνωστό εάν υπάρχουν σε βάρος του επιβαρυντικά στοιχεία πλην των συγγενικών - φιλικών του συναναστροφών με τον εξάδερφο του, Χαρ. Χατζημιχελάκη, στο διαμέρισμα του οποίου εντοπίστηκε το «εύρημα», ο 20χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Σήμερα αναμένεται να μεταχθεί στις φυλακές, όπου ως ...τρομοκράτης δεν αποκλείεται να τύχει της «φιλοξενίας» των υπόγειων ειδικών κελιών. Αντίθετα, η νεαρή σύντροφός του Μυρτώ Παντέλογλου, η οποία είχε συλληφθεί μαζί του, διώχθηκε για τα ίδια αδικήματα, εκδόθηκε και γι' αυτή διάταξη για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ταυτότητάς της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφέθηκε μετά την απολογία της ελεύθερη. Επειτα από μαραθώνια διάσκεψη, ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ότι η 20χρονη κοπέλα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής της 2 φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι τουλάχιστον στην περίπτωσή της δεν υπήρχαν στοιχεία που να δικαιολογούν προσωρινή κράτηση.

«Προσθήκη ποινής»

Τρομοκρατικές ενέργειες ...υψηλού κινδύνου «διέγνωσε», πάντως, η 32η τακτική ανακρίτρια της Αθήνας, εκτιμώντας τα ευρήματα της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος των τεσσάρων νεαρών, οι δύο εκ των οποίων απολογήθηκαν χθες, αλλά και των υπόλοιπων έξι που καταζητούνται.

Και ζήτησε, πέραν των βαρύτατων ποινικών διώξεων που τους είχαν ήδη ασκηθεί με βάση και διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου, να «εμπλουτισθεί» το σε βάρος τους κατηγορητήριο και με παραγράφους του άρθρου 187Α του Ποινικού Κώδικα, το οποίο επιγράφεται «τρομοκρατικές πράξεις», όπως εισήχθη με το νόμο 3251 του 2004. Προαναγγέλλοντας έτσι στο παρά πέντε των απολογιών, αφού η «διάγνωση» έγινε ώρες πριν, και την «τύχη» που επιφυλάσσεται για τους περισσότερους από τους εμπλεκομένους μετά την ανάπτυξη των υπερασπιστικών τους ισχυρισμών.

Τι σημαίνει γενικότερα αυτό για τους φερόμενους ως «τρομοκράτες» της μετεφηβικής ηλικίας;

«Προσθήκη ποινής χωρίς νέα πράξη σε μια υπόθεση με ήσσονος σημασίας ευρήματα», είναι η εκτίμηση συνηγόρου υπεράσπισης στην υπόθεση, με δεδομένο ότι με βάση τη νέα αυτή κατηγορία (καθώς η ανακριτική παραγγελία εκτελέστηκε πάραυτα από την εισαγγελία) οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι -σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι- με δυσμενέστερη ποινική μεταχείριση.

Για παράδειγμα, με το κατηγορητήριο αυτό, όπως τόνιζαν συνήγοροι, η όποια καταδίκη για έκρηξη μπορεί να «χρεώσει» ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών.

Είναι ενδεικτικό πως το επίμαχο άρθρο, παράγραφοι του οποίου προστέθηκαν στα κατηγορητήρια, αναφέρεται εισαγωγικά ακόμη και σε πράξεις που «εκφοβίζουν σοβαρά, είναι δυνατόν να βλάψουν την χώρα» κ.λπ.

Απ' την πλευρά τους οι συνήγοροι των τεσσάρων εξέφραζαν απορία για την προσθήκη της κατηγορίας καθώς, όπως έλεγαν, τα «νέα ευρήματα» που επικαλείται εισαγγελία και ανακρίτρια δεν έχουν εισφέρει στη δικογραφία στοιχεία τα οποία να τη δικαιολογούν.

Ταυτοποίηση

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ένα από τα στοιχεία που προστέθηκαν χθες το απόγευμα στη δικογραφία αφορά ταυτοποίηση αποτυπωμάτων στη σακούλα σκουπιδιών, που φέρεται να είχε πετάξει σε κάδο ο εκ των κατηγορουμένων, Χαρ. Χατζημιχελάκης. Δικαστικές πηγές έλεγαν ότι στη σακούλα όπου εντοπίστηκαν υπολείμματα εκρηκτικής ύλης ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματα τριών από τους κατηγορούμενους οι οποίοι καταζητούνται.

Οι τέσσερις νεαροί (και οι έξι που καταζητούνται), οι οποίοι επίσημα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, συνδέονται με τις εκρήξεις στα σπίτια των Χηνοφώτη και Κατσέλη, φέρονται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να «συγκρότησαν και παρέμειναν συνειδητά μετά από συναπόφαση, θέληση και ελεύθερη σκέψη, ενταγμένοι ως μέλη σε δομημένη, με διαρκή δράση και οργάνωση ομάδα, που αποτελείται από περισσότερα από τρία πρόσωπα (τρομοκρατική οργάνωση) με χωριστούς κατά περίπτωση για τον καθένα ρόλους, που δρουν από κοινού με σκοπό την επανειλημμένη τέλεση περισσότερων κακουργημάτων, και δη της παράβασης σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, του αδικήματος της έκρηξης και της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας».

Το κατηγορητήριο αναφέρεται επίσης στα ευρήματα της οικίας του ισογείου στο Χαλάνδρι και δη σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό αποτελούμενο από μεταλλική χύτρα ταχύτητας κατάλληλα διαμορφωμένη με ηλεκτρολογικό υλικό και εκρηκτικές ύλες καθώς και στους δυο εκρηκτικούς μηχανισμούς που «έσκασαν» σε οικίες Χηνοφώτη και Κατσέλη.

Αρνούνται

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στην «ομάδα» πλην των δέκα ήδη κατηγορουμένων υπήρχαν και «άλλα άτομα αγνώστων στοιχείων», αναφορά που παραπέμπει σε επικείμενες συλλήψεις.

Πάντως και οι δύο που απολογήθηκαν χθες αρνούνται -σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον τους- τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τρομοκρατική δράση.

Η Μυρτώ Παντέλογλου, που απολογήθηκε πρώτη, εστίασε στην προσωπική της σχέση με τον Εμ. Γιόσπα, με τον οποίο διατηρεί δεσμό τους τελευταίους μήνες, διάστημα κατά το οποίο απουσίασε αρκετά στην Αγγλία λόγω σπουδών. Μίλησε αναλυτικά για τη γνωριμία τους, και για τις κινήσεις της όλον αυτό τον καιρό. Τόνισε ότι στο σπίτι του ισογείου όπου έμενε ο Χαρ. Χατζημιχελάκης (εκεί που εντοπίστηκαν τα στοιχεία της δικογραφίας) δεν είχε πάει ποτέ μόνη της ούτε είχε δει κάτι ύποπτο.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η απολογία του Εμ. Γιόσπα ενώ ο Παν. Μασούρας -που πήρε προθεσμία για σήμερα- αναμένεται να αναφερθεί σε απλή φιλική σχέση με τους συγκατηγορουμένους του. Για το κλειδί της εισόδου του ισογείου του Χαλανδρίου που βρέθηκε στην κατοχή του θα υποστηρίξει ότι το είχε γιατί όταν είχε χαλάσει η μηχανή του την είχε αφήσει εκεί καθώς ήταν κοντά το συνεργείο.

Ο Χαρ. Χατζημιχελάκης φέρεται να δηλώνει άγνοια για το γεγονός της ύπαρξης στο διαμέρισμά του της χύτρας με τις εκρηκτικές ύλες, και, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να υποστηρίξει στην απολογία του πως πολλά άτομα μπαινόβγαιναν στο διαμέρισμα κι ότι αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν κλειδιά.

Πολλοί ήταν οι φίλοι και οι γνωστοί των κατηγορουμένων που και χθες συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια για να τους συμπαρασταθούν και παρέμειναν μέχρι την ολοκλήρωση των απολογιών τους.

Γύρω τους ο κλοιός των αστυνομικών δυνάμεων ήταν και χθες ασφυκτικός ενώ τους ίδιους τους κατηγορούμενους φρουρούσαν πάνοπλοι κουκουλοφόροι άντρες της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι ήλεγχαν οποιονδήποτε επιχειρούσε να εισέλθει στο χώρο των ανακριτικών γραφείων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αστυνομικό ρεπορτάζ