Έντυπη Έκδοση

Πρωτιά στη... διπλοβάρδια

Εγινε και αυτό! Μαθητές του Δήμου Πολίχνης Θεσσαλονίκης «υιοθετούνται» με συμβολαιογραφική πράξη από συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, για να πάνε σχολείο σε περιοχές χωρίς διπλοβάρδια. Με ποσοστό 42%, τα τελευταία χρόνια η Πολίχνη κατέχει πανελλήνια πρωτιά στο πρόβλημα σχολικής στέγης.

«Είμαστε οι πρωταθλητές. Είμαστε η μόνη περιοχή που δεν έχουμε έστω ένα λύκειο να λειτουργεί αποκλειστικά σε πρωινό κύκλο», αναφέρει ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, Στέλιος Χατζηγεωργιάδης.

Τα προβλήματα της σχολικής στέγης στον Δήμο Πολίχνης βρίσκονται πίσω από τους τοίχους κάθε σχολείου. Το 5ο και το 12ο δημοτικό, το 1ο γυμνάσιο και λύκειο, το 4ο γυμνάσιο και το 3ο λύκειο, όλα λειτουργούν πρωί - βράδυ. Αλλά τι να πει κανείς για το 1ο ΕΠΑΛ που φιλοξενείται σε κτίριο άλλου σχολείου και οι μαθητές του πηγαίνουν πάντα απόγευμα;

Συνολικά 1.732 μαθητές φοιτούν σε καθεστώς διπλοβάρδιας. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο για τα παιδιά του λυκείου, που πρέπει να πάνε φροντιστήριο και να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Εχουμε την αίσθηση ότι τα παιδιά μας φοιτούν στα πιο υποβαθμισμένα σχολεία της χώρας. Μέχρι σήμερα παίρνουμε μόνο υποσχέσεις. Τρία χρόνια περιμένουμε την κατεδάφιση του 1ου δημοτικού σχολείου, που έχει κριθεί ακατάλληλο λόγω αμιάντου. Το 2ο δημοτικό είναι ασυντήρητο. Σε κακή κατάσταση λειτουργούν το 3ο και το 4ο. Το 1ο γυμνάσιο και λύκειο στεγάζονται σε ένα παμπάλαιο κτίριο. Εχουμε γεμίσει γυψοσανίδες λόγω έλλειψης αιθουσών. Σε αίθουσες κοντέινερ κάνουν μαθήματα τα παιδιά σε άλλα τρία σχολεία», διαμαρτύρεται ο κ. Χατζηγεωργιάδης.

Λάβρος κατά της Πολιτείας, που «μας ξέχασε», εμφανίζεται ο δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης.

«Το ότι έχουμε διπλοβάρδια το γνωρίζουν καλά οι ανεύθυνοι - υπεύθυνοι της κεντρικής εξουσίας. Κάθε χρόνο έχουμε 2,5-3% αύξηση πληθυσμού. Υπάρχουν παιδιά που οι οικογένειές τους παραχωρούν την κηδεμονία σε συγγενείς και φίλους, για να πάνε σχολείο σε γειτονικούς δήμους με μονή βάρδια. Σαν δήμος έχουμε δώσει 16,5 στρέμματα για τέσσερα σχολεία. Τα ΣΔΙΤ δεν πρόκειται να περπατήσουν. Είναι απάτη απέναντι στον φορολογούμενο.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει γίνει ένα δημοτικό και δύο νηπιαγωγεία που έπρεπε να έχουν χτιστεί εδώ και 25 χρόνια», επισημαίνει.

Ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος για τα σχολεία, Ευθύμης Φωτόπουλος, τονίζει ότι «το επόμενο μεγάλο στοίχημα της νομαρχίας Θεσσαλονίκης είναι να λύσει το πρόβλημα διπλοβάρδιας στον Δήμο Πολίχνης». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, έχουν ολοκληρωθεί ένα προκάτ νηπιαγωγείο και τρία δημοτικά. Υπό κατασκευή βρίσκεται το 12ο νηπιαγωγείο, ενώ με ορίζοντα τριετίας «έχουμε σε δημοπράτηση άλλο ένα δημοτικό και σε εξελίξη βρίσκονται το 1ο δημοτικό και δύο λύκεια». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση