Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΦΗ: ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΝΑΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Επενδύσεις και... αναψυκτήρια

Δεν διαψεύδει ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Γαβαλάς, ηγούμενος της μονής Προφήτη Ηλία στην Ανάφη, ότι έγιναν παρεμβάσεις στο κηπάριο της μονής, που χαρακτηρίζεται αρχαιολογικός χώρος. Συγκεκριμένα: με πλάκες Καρύστου καλύφθηκε τμήμα του αρχαίου ναού του Απόλλωνα Αιγλήτη, ενώ το προαύλιο μετατράπηκε σε... αναψυκτήριο.

Η μονή του Προφήτη Ηλία στην Ανάφη βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα Αιγλήτη Η μονή του Προφήτη Ηλία στην Ανάφη βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα Αιγλήτη Του θέματος έχουν ήδη επιληφθεί και οι αρμόδιες υπηρεσίες, πράττοντας τα δέοντα. Με επιστολή του προς την «Ε», που είχε αποκαλύψει το γεγονός (11/9/2009), ο ηγούμενος εκφράζει τη διαμαρτυρία του για το δημοσίευμα και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στο χώρο για τον οποίο μας καταγγέλλετε ότι κάναμε επένδυση, βρήκαμε στάβλους, για την ανοικοδόμηση των οποίων είχε χρησιμοποιηθεί και υλικό από το αρχαίο κτίσμα. Στον ίδιο χώρο (περίβολος του Απόλλωνος Αιγλήτη) γίνονταν και οι σφαγές των εριφίων, είτε για το πανηγύρι είτε για τους πελάτες των βοσκών. Παραλάβαμε, δηλαδή, έναν τόπο γεμάτο βρωμιά, ακαθαρσίες και αίματα, μύγες, σκουπίδια και ό,τι άλλα μπορείτε να φανταστείτε... Τίποτε άλλο δεν πραγματοποιήσαμε, εκτός από την κατεδάφιση, τον καθαρισμό και τον ευπρεπισμό του χώρου, που αποτελούσε ντροπή και αισχύνη για τον κάθε πολιτισμένο άνθρωπο».

Κατεδάφιση

«Μέσα στον προαύλιο χώρο της μονής», αναφέρει ο ίδιος ο ηγούμενος, «υπάρχει ένα μικρό ετοιμόρροπο τμήμα αρχαίου κτίσματος, το οποίο η αρμόδια Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων το έτος 2004 το περιέφραξε με μια πρόχειρη ξυλοκατασκευή και τοποθέτησε μια πρόχειρη πινακίδα ανορθόγραφη και γενικώς απαράδεκτη, που αποδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως σύγχρονοι Ελληνες, για τη συστηματική συντήρηση, τον ευπρεπισμό και την ανάδειξη των πολυπληθών μνημείων του τόπου μας, ένα εκ των οποίων είναι και του Απόλλωνος Αιγλήτη». Ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Γαβαλάς παραθέτει στη συνέχεια της επιστολής του μια σειρά από αποφάσεις της Β' Εφορείας Αρχαιοτήτων, που αφορούν όμως μόνο την επισκευή της μονής και την κατεδάφιση των στάβλων. Δεν διαψεύδει επίσης την πρόθεση της μονής για τουριστική εκμετάλλευση 3.400 στρεμμάτων, που μισθώθηκαν σε επενδυτή, και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Από το σύνολο των 4.400 στρεμμάτων, μισθώθηκαν τα 3.400 στρέμματα, όπου βρίσκονται διάσπαρτα 500 στρέμματα που θα φυτευτούν.

Οποιαδήποτε άλλη σκέψη και πρόταση έχει κατατεθεί, ευρίσκεται στη διαδικασία διερευνήσεως και θα εξετασθεί με ιδιαίτερη ευαισθησία, με φόβο Θεού και πλήρη συναίσθηση της μοναχικής μας ιδιότητας και σχετικά θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία εγκρίσεων».

Η «Ε» επικοινώνησε με τον τέως φύλακα της μονής και αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων Βασίλη Δανίκα, ο οποίος τονίζει: «Ο βράχος της Καλαμιώτισσας, η καρδιά ουσιαστικά της Ανάφης, είναι ένας κρυφός και άγιος τόπος, λατρευτικός για χιλιάδες χρόνια (Απόλλωνα Αιγλήτη, Αρτέμιδος, Αφροδίτης, Δία, Ασκληπιείο, Μοναστήρι Παναγιάς) μοναδικού φυσικού κάλλους, ησυχίας, βαριάς πολιτιστικής κληρονομιάς και χαρακτηρίσθηκε από πολλούς το Αγιον Ορος του Αιγαίου. Ολη η Ανατολική Ανάφη είναι ανακηρυγμένη αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 144Β/13.3.1998) και ειδικά η περιοχή των ναών προστατεύεται από τον νόμο 3028/2002 και είναι ενταγμένη στην κοινοτική οδηγία Natura 2002». «Ημουν φύλακας στην Παναγιά Καλαμιώτισσα από τον Μάη του 2005 ώς τον Ιούνη του 2008», τονίζει, «μετά από απόφαση του ηγούμενου Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Θήρας, Δαμασκηνού Γαβαλά, μιας και η Καλαμιώτισσα αποτελεί μετόχι της Ι.Μ. Θήρας και εν γνώσει της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το φθινόπωρο του 2005 από τον ηγούμενο Δαμασκηνό Γαβαλά, με τον οποίο μας συνέδεε μια μακρόχρονη φιλική σχέση, στηριζόμενη σε αλληλοσεβασμό και εκτίμηση, πληροφορούμαι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτη επενδυτή για την τουριστική αξιοποίηση της γύρω περιοχής της Καλαμιώτισσας. Οταν ζητήθηκε η γνώμη μου για την προοπτική της εξέλιξης αυτής, αναλογιζόμενος τον κίνδυνο της άλωσης και λεηλασίας σε όλα τα επίπεδα του μικρού αυτού παράδεισου, εξέφρασα κατηγορηματικά την αντίθεσή μου. Εκτοτε και ώς την αναχώρησή μου, ο φερόμενος ως επενδυτής, Γρηγόρης Μαυρουδης, επισκέφτηκε αρκετές φορές το μονοστήρι, πότε με ελικόπτερο και πότε με μεγάλο θαλάσσιο σκάφος, με το όνομα "Maddalena", πάντα με τη συνοδεία του ηγούμενου Δαμασκηνού Γαβαλά, αλλά και άλλων, πιθανόν συνεργατών ή φίλων.

Στις επισκέψεις του επιχειρηματία στο μοναστήρι γινόταν κουβέντα, πλην της πρόθεσης φύτευσης αμπελιών, και για τη δημιουργία ενός τουριστικού χωριού, με κοντά σαράντα με πενήντα σπιτάκια, όπως τα αποκαλούσαν, αποθήκες, εστιατόρια, φουαγέ, γήπεδα βόλεϊ, τένις, συνεδριακή αίθουσα, μαγαζιά κ.λπ. Την άνοιξη του 2007, στο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής, ο ηγούμενος Δαμασκηνός Γαβαλάς κάλεσε το κοινοτικό συμβούλιο Ανάφης και τους ενημέρωσε για τη μελλοντική επένδυση, με ένα non paper, που έφερε τίτλο: "Οροι που συζητήθηκαν με τον κ. Μαυρουδη", του οποίου έδωσε και σε εμένα ένα αντίτυπο. Το non paper αναφερόταν στο "τι προσφέρει ο επενδυτής στο νησί".

»Η πλειοψηφία του κοινοτικού συμβουλίου τάχτηκε προφορικά υπέρ του συμφώνου, ωστόσο εκφράστηκαν και διαφωνίες. Το φθινόπωρο του 2007 γίνεται γεώτρηση σε απόσταση 150-200 μέτρα από τον αρχαίο ναό Απόλλωνα, με παρουσία όλης της αδελφότητας της Ι.Μ. Προφήτη Ηλία, ενώ λίγες μέρες αργότερα οργώθηκαν περίπου 40 με 50 στρέμματα γης. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς με δύο ελικόπτερα και το σκάφος "Μαγδαλένια", το μοναστήρι επισκέπτεται μια ομάδα πάνω από είκοσι ανθρώπους (πιθανοί συνεργάτες ο ηγούμενος με την αδελφότητα Ι.Μ. Προφήτη Ηλία και φίλοι από το Μοναστήρι Θήρας). Επικεφαλής ήταν ο Γ. Μαυρουδης.

Ενοικίαση

Τον Γενάρη του 2008 το θέμα έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας. Αποκαλύπτεται ότι από τον Απρίλη της προηγούμενης χρονιάς ενοικιάστηκε από το μοναστήρι έκταση 3.400 στρεμμάτων, σε σύνολο 4.400... στον κ. Γρηγόρη Μαυρουδη. Ακολουθεί συνέντευξη Τύπου του ηγούμενου στη Θήρα και του επενδυτή προς τα τοπικά ΜΜΕ, όπου εκφράζεται η πρόθεση φύτευσης αμπελιών και ελιών... Ερώτηση προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη καταθέτει στη Βουλή ο Αλέκος Αλαβάνος. Η απάντηση είναι ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου καμιά ενημέρωση δεν έχει για το θέμα και εν πάση περιπτώσει θα εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις του νόμου». «Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς αποχώρησα από το μοναστήρι της Καλαμιώτισσας», υπογραμμίζει ο Β. Δανίκας και προσθέτει: «Τον χειμώνα του 2009 στέλνεται νέο non paper στην κοινότητα Ανάφης με το ίδιο ουσιαστικά περιεχόμενο με το παλαιό και με τίτλο "Σκοπός και στόχοι για το έργο της Ανάφης", το οποίο το κοινοτικό συμβούλιο ζήτησε να είναι ενυπόγραφο, για να πάρει θέση εγγράφως. Τον Μάρτιο του 2009 γίνεται ανώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία Νάξου και παραγγέλλεται διερεύνηση της υπόθεσης. Πριν από περίπου δύο μήνες, τον Αύγουστο, επισκέπτομαι και πάλι την Καλαμιώτισσα και διαπιστώνω ότι πραγματοποιήθηκαν εργασίες στο κηπάριο του μοναστηριού, που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος. Συγκεκριμένα παρατηρώ ότι τοποθετήθηκαν πλάκες Καρύστου»... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα