Έντυπη Έκδοση

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΕΥΡΩ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗ «ΒΡΩΜΙΚΗ» ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Οι αφίσες της παρανομίας

Η προεκλογική αφισοκόλληση στη χώρα μας απαγορεύεται βάσει αρκετών νόμων. Οι δήμοι έχουν το δικαίωμα παραχώρησης ορισμένων σημείων, που ενοικιάζονται κυρίως σε δύο μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες, για προεκλογική ή εμπορική διαφήμιση. Περίπου 10 μικρές εταιρείες, έναντι πενιχρής αμοιβής, αναλαμβάνουν τη «βρώμικη» και παράνομη δουλειά: Προσλαμβάνοντας για λίγες μέρες αλλοδαπούς, όπως και οι μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες, την τελευταία εβδομάδα των εκλογών, γεμίζουν την Αθήνα με προεκλογικά φυλλάδια υποψηφίων και τις κολώνες με μικρών διαστάσεων αφίσες.

Αρκετά από τα γιγαντοπανό είναι παράνομα. Νόμιμη ή παράνομη πάντως και η αφισοκόλληση «στηρίζεται» στην εργασία μεταναστών Αρκετά από τα γιγαντοπανό είναι παράνομα. Νόμιμη ή παράνομη πάντως και η αφισοκόλληση «στηρίζεται» στην εργασία μεταναστών Γιγαντοαφίσες με τα πορτρέτα του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή καθώς και του προέδρου του ΛΑΟΣ Καρατζαφέρη τοποθετήθηκαν, από την ημέρα έναρξης της προεκλογικής περιόδου, στους κεντρικούς οδικούς άξονες. Την πλέον δαπανηρή πολιτική διαφήμιση ανέλαβαν οι δύο μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες. Εχουν αναλάβει τα προκαθορισμένα σημεία που ορίζουν οι δήμοι, εισπράττοντας τεράστια ποσά από τα κόμματα. Για να καλυφθούν αυτά τα γιγάντιων διαστάσεων πλαίσια, δούλεψαν αλλοδαποί με αμοιβή ολίγων λεπτών. Είναι οι ίδιοι που διανέμουν τα προεκλογικά φυλλάδια των υποψηφίων έναντι πινακίου φακής.

«110 τόνοι χαρτί»

«Ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο παρατηρείται το φαινόμενο έντονης αφισοκόλλησης από τα πολιτικά κόμματα, ο Δήμος Αθηναίων δαπανά χιλιάδες εργατοώρες για την αποκατάστασή της», αναφέρει σε επιστολή του που απευθύνει σε όλα τα πολιτικά κόμματα, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Γ. Δημόπουλος, καλώντας «σε αυτές τις εκλογές να μην αφισορυπάνετε την πόλη». Θυμίζει επίσης ότι η αφισοκόλληση είναι απαγορευμένη και από τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων.

Προσθέτει ότι, με βάση τα στοιχεία του δήμου για τις τελευταίες ευρωεκλογές, περισσότεροι από 50 εργαζόμενοι του δήμου με 10 οχήματα ανακύκλωσης συγκέντρωσαν συνολικά 110 τόνους, κυρίως χαρτιού, που χρησιμοποιήθηκε για τις αφίσες των κομμάτων και αντιστοιχεί στην καταστροφή 1.275 δένδρων.

«Μέχρι τη Δευτέρα τα πολιτικά κόμματα σεβάστηκαν την έκκληση του δήμου να μην γίνει αφισοκόλληση. Από την Τρίτη άρχισε να γεμίζει το κέντρο», εξηγεί ο αντιδήμαρχος κ. Δημόπουλος, προσθέτοντας ότι «παρ 'όλα αυτά η εικόνα είναι πολύ καλύτερη από όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις».

Οι διαφημιστικές

«Ο νόμος που απαγορεύει την αφισοκόλληση δεν εφαρμόστηκε ποτέ στις εκλογές», απαντά ο Δημ. Λιώκης, ιδιοκτήτης μικρής εταιρείας που κάνει 30 χρόνια αφισοκόλληση. Διευκρινίζει ότι «οι δήμοι, ειδικά στις εκλογές, μοιράζουν στα κόμματα κάποιους ελάχιστους χώρους. Κυρίως τα μεγάλα κόμματα διαθέτουν μεγάλα ποσά για να διαφημιστούν».

Διευκρινίζει ότι στην Αθήνα υπάρχουν «περίπου 10-15 μικρά γραφεία, τα οποία αναλαμβάνουν την παράνομη πλέον αφισοκόλληση. Περίπου 10 άτομα σε κάθε γραφείο αναλαμβάνουν την αφισοκόλληση και τη διανομή φυλλαδίων υποψηφίων. Οι επτά στους 10 αφισοκολλητές και διανομείς είναι αλλοδαποί και οι τρεις Ελληνες: φοιτητές, άνεργοι, άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα. Εμείς δεν αναλαμβάνουμε τοποθέτηση γιγαντοαφίσας, στάσεις λεωφορείων και τις υπερυψωμένες σε βάση. Διότι είναι τεράστιο το κόστος. Ολα αυτά τα αναλαμβάνουν οι μεγάλες διαφημιστικές και τα συντηρούν σχεδόν αποκλειστικά με αλλοδαπούς που βρίσκουν ένα ελάχιστο μεροκάματο. Δέκα γιγαντοαφίσες για 15 μέρες αντιστοιχούν με 10.000 μικρές αφίσες».

Ο κ. Λιώκης λέει ότι «δουλεύουμε ολόκληρο το 24ωρο. Τις νύχτες οι αλλοδαποί το αποφεύγουν, γιατί τους κυνηγάει η Αστυνομία, πολλοί μεταφέρθηκαν στο Αυτόφωρο. Ειδικά όσοι δεν έχουν χαρτιά συλλαμβάνονται αμέσως. Και δουλεύουμε για ελάχιστα χρήματα. Μέσα σε 12 ώρες, τέσσερα άτομα, κολλάμε χιλιάδες αφίσες με συνολικό όφελος 500 ευρώ. Εμείς αναλαμβάνουμε μόνο τα χαρτονάκια στις κολόνες. Οι αμοιβές είναι 5-6 λεπτά για τη διανομή κάθε φυλλαδίου, 45 λεπτά τα διπλά χαρτονάκια στις κολόνες και 25 λεπτά η αφίσα».

Παράνομα ταμπλό

«Πολλά μεγάλα ταμπλό με γιγαντοαφίσες έχουν στηθεί παράνομα. Ο δήμος κάθε εβδομάδα βάζει πρόστιμα, αλλά το όφελος από το ενοίκιό τους είναι κατά πολύ υψηλότερο. Τα ξηλώνουν και την επομένη τα ξαναστήνουν», απαντά ο Παν. Μούρτζης, ιδιοκτήτης γραφείου που αναλαμβάνει αφισοκόλληση.

Προσθέτει ότι «μας κατηγορορούν για αφισορύπανση. Αλλά οι μικρές επιχειρήσεις αφαιρούν και ανακυκλώνουν τις αφίσες. Τα ηλεκτρονικά ταμπλό έχουν ενοικιαστεί από τα δύο μεγάλα μονοπώλια για τρία χρόνια. Δουλεύουν με αλλοδαπούς υπεργολάβους κι ελάχιστο κόστος. Πιθανόν, για την εκτύπωση γιγαντοαφίσας και τοποθέτηση του πορτρέτου του κ. Καραμανλή σε ενοικιασμένες θέσεις, να κόστισε και 2 εκατ. ευρώ. Η κάθε εταιρεία νοικιάζει χιλιάδες θέσεις για γιγαντοαφίσες, ταμπλό. Σε εκατομμύρια ανέρχεται ο τζίρος μόνο από τις στάσεις λεωφορείων, τις αναθέτουν σε εκατοντάδες υπεργολάβους που αμείβονται με 150 ευρώ για κάθε ταμπλό (για τη στάση του λεωφορείου) και δίνουν 5 ευρώ στον εργαζόμενο που το τοποθετεί. Ο δικός μας τζίρος ανέρχεται στο ένα χιλιοστό.

Στο Μεταξουργείο, στο μικρό γραφείο συναντήσαμε τον Σαΐντ. Φόρτωνε στο μηχανάκι προεκλογικές αφίσες, κουβά με κόλλα κι ένα χάρτη του αθηναϊκού κέντρου: «Ξέρω, εύκολη δουλειά. Μας πήρε το αφεντικό από τα φανάρια. Αλλά η Αστυνομία κυνηγάει πολύ...». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές