Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ

Λιλιπούτειες προεκλογικές υποσχέσεις

«Θα μαγειρέψουμε μακαρόνια για όλο τον κόσμο». «Θα καταργήσουμε τους τοίχους». «Θα αγοράσουμε καινούργια παιχνίδια για τα παιδιά». «Θα φυτέψουμε πολλά λουλούδια». «Θα διώξουμε τους κακούς». «Να υπάρχουν πάντα ελευθερίες». Προεκλογικές υποσχέσεις. Τόσο απλά ειπωμένες και τόσο αληθινές. Και πώς να μην είναι. Τις σκέφτηκαν νήπια 5 ετών και το σίγουρο είναι πως αν είχαν τη δυνατότητα θα τις υλοποιούσαν. Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα...

Τι σημαίνει «εκλογές» έμαθαν επί του πρακτέου οι λιλιπούτειοι μαθητές του νηπιαγωγείου «Ουρσουλινών». Ακουγαν τη λέξη συνεχώς στο σπίτι και όπως είναι λογικό, δεν την καταλάβαιναν. Με ένα πρωτότυπο παιχνίδι που στήθηκε προχθές στις τάξεις, τα παιδιά του νηπιαγωγείου κλήθηκαν να ψηφίσουν τον πρόεδρο της τάξης τους, αφού οι υποψήφιοι έβγαλαν λόγο! Εφτιαξαν τους συνδυασμούς τους και οι δασκάλες έγραψαν πάνω στα ψηφοδέλτια τις προεκλογικές τους υποσχέσεις.

Η «Λουλουδένια» έταξε πολλές... κουζίνες. Η «Βασίλισσα της Ελλάδας» ουδεμία σχέση φαίνεται να έχει με τη μοναρχία, αφού υπόσχεται «να υπάρχουν πάντα ελευθερίες». Το κόμμα της μικρής Συλβάνας που η ίδια ονόμασε «Ροζαλία» υποσχέθηκε να μπορούν να μείνουν όλα τα παιδιά στο σπίτι και να κόβουν χαρτιά όλη μέρα. Ο Γιάννης με τον συνδυασμό «Στρατιωτάκιας» θέλει να καταργήσει μηχανές, αυτοκίνητα, φανάρια και σήματα.

«Το κάνουμε κάθε φορά που έχει εκλογές. Οτιδήποτε συμβαίνει στα κοινά τούς το κάνουμε παιχνίδι για να το καταλάβουν», λέει στην «Ε» η διευθύντρια του νηπιαγωγείου Κλαίρη Αγγελοπούλου. «Ακουγαν από τους γονείς τους και δεν ήξεραν. Ανταποκρίθηκαν με πολύ ενθουσιασμό. Μέσα από το παιχνίδι των ρόλων μπορούν τα παιδιά να καταλάβουν τα πάντα, ακόμα και την εκλογική διαδικασία».

Κάλπες στήθηκαν, τα παιδιά άκουσαν τους υποψηφίους και έριξαν στο κουτί το ψηφοδέλτιο με τη βοήθεια των δασκάλων τους, αφού πρώτα κάθισαν στην ουρά. «Ακολουθήσαμε τη διαδικασία με όλες τις λεπτομέρειες. Με αυτόν τον τρόπο ωριμάζουν κατανοώντας. Αναπτύσσονται η αυτοδιάθεση του παιδιού και η κρίση. Το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει και με άλλους τρόπους όταν υπάρχει διάθεση».

Δεν είναι δύσκολα αυτά που υπόσχονται τα πιτσιρίκια και που στην ουσία επιθυμούν. Ζητούν περισσότερο χώρο, περισσότερο πράσινο, φαγητό για όλους και καινούργια παιχνίδια στις παιδικές χαρές. Αν τα αφουγκραστούν αυτοί που θα εκλεγούν αύριο, θα έχουν πετύχει το πιο σημαντικό. Να κάνουν ευτυχισμένα τα παιδιά τους μεθαύριο...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές