Έντυπη Έκδοση

Υ-ΠΕΧΩ-ΔΕ

Γεννητούρια αλλά και επανασυνδέσεις προκαλούν το «διαζύγιο» του ΠΕΧΩ από το ΔΕ, που προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου, και η δημιουργία αυτοτελούς και ισχυρού υπουργείου που θα καλύπτει όλα τα θέματα Περιβάλλοντος, τα οποία σήμερα είναι διάσπαρτα σε τέσσερα υπουργεία (ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας), στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, σε δεκάδες οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου φορέα, στους 1.090 δήμους, τις 54 Νομαρχίες και τις 13 περιφέρειες.

Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Το ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε αλλαγές Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Το ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε αλλαγές Πρόκειται για ιδέα του ΠΑΣΟΚ που είχε διατυπωθεί το 2002 και τώρα επανέρχεται, ενισχυμένη με την προσθήκη αρμοδιοτήτων από τον τομέα της ενέργειας. Το νέο σχήμα, όπως και το υπουργείο Υποδομών, απαιτούν νομοθετικές ρυθμίσεις.

Το πιο εύκολο βήμα είναι η δημιουργία του υπουργείου Υποδομών, στο οποίο προβλέπεται να ανατεθούν οι αρμοδιότητες όλων των έργων -οδικών, σιδηροδρομικών, αλλά και λιμενικών. Στην ουσία πρόκειται για επιστροφή στη δεκαετία του '70, αφού ώς τότε οι τομείς ανήκαν στο υπουργείο Συγκοινωνιών. Το 1974 η τότε Διεύθυνση Δημοσίων Εργων αποτέλεσε αυτοτελές υπουργείο. Διατηρήθηκε ώς το 1985, οπότε και συγχωνεύτηκε με το τότε ΥΧΟΠ, στο οποίο είχε γράψει ιστορία ο Αντώνης Τρίτσης. Να σημειωθεί ότι ενιαίο υπουργείο για τις υποδομές λειτουργεί στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών.

Το μεγάλο «στοίχημα» είναι το υπερυπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο, σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, θα ενταχθούν οι τομείς της ενέργειας που σήμερα ανήκουν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για μεταφορά του γαλλικού μοντέλου που είχε προωθήσει ο σημερινός πρόεδρος Σαρκοζί. Με την προσθήκη στον τίτλο του μεγάλου κεφαλαίου της κλιματικής αλλαγής περνάνε στο νέο υπουργείο και οι αρμοδιότητες των δασών, που σήμερα ασκούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με βάση αξιόπιστες πηγές, στο νέο σχήμα θα ενταχθούν οι τομείς της χωροταξίας, αλλά και της πολεοδομίας, όπου υπάρχει πλήρης απραξία την τελευταία εξαετία. Οι εντάξεις νέων περιοχών στο σχέδιο έχουν παγώσει από το 2005 έπειτα από απόφαση του ΣτΕ και οι ταχύρρυθμες διαδικασίες, που είχε υποσχεθεί ο κ. Σουφλιάς, έμειναν στα «θα». Την ίδια τύχη είχε και το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, παρά τις σοβαρές δυσλειτουργίες που υπάρχουν στις πολεοδομίες. Θα έχει επίσης αρμοδιότητα στη μεγάλη υπόθεση του Κτηματολογίου, που έχει βαλτώσει, παρά τις θριαμβολογίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Πριν από ένα χρόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε 107 δήμους της χώρας κατέβαλαν πάνω από 240 εκατ. ευρώ για να γίνει το Κτηματολόγιο. Ως τώρα έχει προχωρήσει μόνο η πρώτη φάση, ενώ η δεύτερη, που είναι η ουσιαστική κτηματογράφηση, έχει «σκοντάψει» σε ενστάσεις για τις αναθέσεις των μελετών.

Για την ιστορία, το υπουργείο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΥΧΟΠ) είχε δημιουργηθεί το 1980 με την αναβάθμιση του υφυπουργείου Οικισμού, που είχε δημιουργηθεί το 1977 και ανήκε στο τότε υπουργείο Συντονισμού. Στην «προίκα» του είχαν επίσης περιληφθεί αρμοδιότητες που τότε ανήκαν στο υπουργεία Υγείας και Πρόνοιας, καθώς και η Διεύθυνση Χωροταξίας που λειτουργούσε στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για τη θεσμική ενοποίηση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, αφού μόλις το 1988 εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα για το οργανόγραμμα των υπηρεσιών του. Στην ουσία ακόμη και σήμερα είναι διακριτές οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους δύο τομείς, που οφείλεται και στο γεγονός ότι το υπουργείο που είναι αρμόδιο για τη χωροταξία και τον πολεοδομικό σχεδιασμό στεγάζεται σε 52 διαφορετικά κτίρια, τα οποία είναι διάσπαρτα από τους Αμπελόκηπους και τη Χαριλάου Τρικούπη ώς την Καλλιθέα και τον Ασπρόπυργο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΥΠΕΧΩΔΕ
ΠΑΣΟΚ