Έντυπη Έκδοση

«Ας μειωθεί η κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων»

Την Παρασκευή ήταν η παγκόσμια ημέρα των παραγωγικών ζώων.

Των ζώων που βρίσκονται στο επίκεντρο της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, που αριθμούνται σε δεκάδες δισεκατομμύρια, που υποφέρουν πιο πολύ από όλα. Στη μεγάλη πλειονότητά τους τα ζώα αυτά ζουν μια κόλαση από τη στιγμή που θα γεννηθούν μέχρι τη στιγμή που θα πεθάνουν.

Πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο έχουμε έλθει αντιμέτωποι με άγρια περιστατικά κακοποίησης των ζώων συντροφιάς, όμως ακόμη πιο τραγική είναι η καθημερινή ζωή των παραγωγικών ζώων, ακόμη και για τα λεγόμενα «ελευθέρας βοσκής», αφού ο τελικός προορισμός είναι ο θάνατος για την ανθρώπινη κατανάλωση. Παρά το αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός της καταστροφής του περιβάλλοντος λόγω της εκτροφής ζώων και τις επιστημονικές αποδείξεις για τις επιπτώσεις στην υγεία μας λόγω της διατροφής που βασίζεται στο κρέας, η βιομηχανία που σχετίζεται με την εκτροφή ζώων παραμένει και ανθεί ως μία από τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες της κοινωνίας μας.

Σ' αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν μέτρα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ζώων αυτών και που πολλές οργανώσεις, αλλά και πολίτες, προωθούν όλο και περισσότερο, όπως η ελεύθερη βοσκή ή η εκτεταμένη κτηνοτροφία σε αντίθεση με την εντατική κτηνοτροφία, οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων, οι καλύτερες συνθήκες στα σφαγεία, η αναισθητοποίηση των ζώων πριν από τη σφαγή τους. Τα μέτρα αυτά συμβάλλουν στο θέμα της ευζωίας των ζώων, αυτό όμως που θα φέρει την ουσιαστική διαφορά στη ζωή τους και στη μείωση του τεράστιου αριθμού που σφάζονται κάθε χρόνο (πάνω από 50 δισεκατομμύρια θηλαστικά και πτηνά και αμέτρητοι αριθμοί ψαριών) δεν είναι οι καλύτερες συνθήκες, αλλά η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και ζωικών προϊόντων. Η μείωση στη ζήτηση θα φέρει και μείωση στη χρήση των ζώων από τους ανθρώπους για το σκοπό της διατροφής.

Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς, όλοι όσοι αγαπούμε τα ζώα και πιστεύουμε ότι οφείλουμε επιτέλους να συμβιώσουμε ειρηνικά με τα άλλα όντα του πλανήτη. Ακόμη και όσοι δεν έχουν επιλέξει τη χορτοφαγία, μπορούν να μειώσουν έστω και λίγο το κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα που καταναλώνουν. Ας το κάνουμε λοιπόν για τον πλανήτη, για την υγεία μας, για τα ζώα.

* Μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Θέματα ζώων