Έντυπη Έκδοση

Συμμαχία στην Ε.Ε. για ελαστικότερα κριτήρια

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ 5 ΑΚΟΜΗ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΤΩΠΟΥ

Με ενδιάμεσο σταθμό το... Παρίσι θα μεταβεί ο νέος έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες. Εκεί, όμως, θα έρθει αντιμέτωπος με την γκρίνια της Κομισιόν για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών που επιδεινώθηκε σημαντικά το 2009.

Η Γαλλία θεωρείται πλέον ο βασικός σύμμαχος της χώρας μας στην προσπάθεια που θα γίνει να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή αυτή μεγαλύτερη δυνατή παράταση για τη μείωση ελλείμματος και χρέους. Και αυτό γιατί η χώρα είναι αντιμέτωπη πλέον με έλλειμμα πάνω από 8% και χρέος που θα αγγίξει το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2014.

Ηδη η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, αντιστάθηκε σθεναρά στη γραμμή της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής που επιχειρεί να περάσει η Γερμανία (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ 9.). Υπενθυμίζεται ότι η οποιαδήποτε μάχη για παράταση εφαρμογής των στρατηγικών εξόδων από τις χώρες-μέλη δεν σημαίνει και παράταση για την προσαρμογή των ελλειμμάτων στο 3%.

Οι γαλλικές πιέσεις ενισχύθηκαν και από τον βρετανό υπουργό Οικονομίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ecofin και φαίνεται πως οι δύο χώρες αποτελούν πλέον ένα ισχυρό δίδυμο κατά της σκληρής γραμμής. Στο μπλοκ προσχωρούν οι Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Βέβαια η χώρα μας παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, καθώς έχει κακό προηγούμενο. Οπως εξήγησε στην «Οικονομία» κοινοτικός παράγοντας στο περιθώριο του Eurogroup, «ο κύριος λόγος της οργής δεν έχει να κάνει τόσο με τις προθέσεις, αλλά με την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Τα μέτρα μπορεί να εξαγγέλλονται, όμως τα προβλήματα είναι διαρθρωτικά και έχουν να κάνουν με την παραοικονομία που αγγίζει το 40%, τη φοροδιαφυγή και τη διαχρονική αδυναμία του εισπρακτικού μηχανισμού».

Ο αξιωματούχος συνεχίζει λέγοντας ότι «αυτά τα τρία στοιχεία, μαζί με τη ραγδαία αύξηση των δαπανών, είναι που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, όποια και να είναι».

Η Κομισιόν έχει πλέον στα χέρια της τα μεγέθη που απέστειλε η ΕΣΥΕ. Σύμφωνα με αυτά, το έλλειμμα του 2008 παρέμεινε λίγο πάνω από το 5% και το 2009 λίγο πάνω από το 6%, ενώ συνοδεύεται από ύφεση (μείωση ΑΕΠ 0,5%). Υπάρχει και επιστολή του νυν υπουργού Γ. Παπαθανασίου που αναφέρει ότι «τα μέτρα που εξήγγειλε το τελευταίο εξάμηνο προσέφεραν 1,5% στο ΑΕΠ και ότι εάν δεν υπήρχαν η ύφεση στην Ελλάδα θα άγγιζε φέτος το -2%».

Η πρώτη αντίδραση των κοινοτικών παραγόντων είναι ότι «οι ενδείξεις του οκταμήνου για το ταμειακό έλλειμμα, τις δαπάνες και τα έσοδα δείχνουν πιο μαύρη εικόνα και σε συνδυασμό με την πιθανή αναποτελεσματικότητα κάποιων μέτρων (ΕΤΑΚ, ημιυπαίθριοι κ.λπ.), συντείνουν σε έλλειμμα που θα ξεπεράσει το 8% φέτος».

Υποστηρίζεται ότι ήδη η υστέρηση από το στόχο για τα έσοδα φτάνει τα 5,38 δισ. ευρώ.

Κοινοτικοί παράγοντες εκφράζουν τη δυσφορία τους και για το δημόσιο χρέος, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα θα έχει αρνητική ανάπτυξη τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2009 και θα ανακάμψει σε θετική στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Εάν αυτό επαληθευθεί, τότε αφαιρείται ένα ισχυρό διαπραγματευτικό μας όπλο για την παράταση. Καθώς, όπως υπαγορεύει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ανάπτυξη ίσον δημοσιονομική πειθαρχία.

Σιωπηλά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι πρώτες επαφές με «φιλικά προσκείμενους παράγοντες» στις Βρυξέλλες έχουν γίνει ώστε να ανιχνευθούν οι προθέσεις εκατέρωθεν. Ηδη ο Γ. Παπανδρέου έχει ανοιχτά αμφισβητήσει την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων. Κάνει λόγο για ανάγκη να υπάρξει «σωστή καταγραφή» των στοιχείων, κάτι που θα τεθεί στην πολιτική διαπραγμάτευση με την Κομισιόν εάν το ΠΑΣΟΚ εκλεγεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση