Έντυπη Έκδοση

Μένουν εδώ μόνο τα... γραφεία

Η υιοθέτηση πλαισίου για τις συναλλαγές εντός ομίλων οδηγεί ήδη αρκετές πολυεθνικές, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς του ιατρικού εξοπλισμού, των αναλωσίμων και των φαρμάκων, να σχεδιάζουν αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα.

Ηδη στα κτηνιατρικά φάρμακα μεγάλες πολυεθνικές όπως η «Bayer» έχουν εκχωρήσει την παραγωγή και την εμπορική αντιπροσώπευση σε ελληνικές εταιρείες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα γεννόσημα φάρμακα (αντίγραφα σκευασμάτων για τα οποία έχουν λήξει οι πατέντες).

Σήμερα το σύνολο σχεδόν των ξένων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα των καταναλωτικών προϊόντων (Henkel, Unilever, Johnson, Prokter & Gable) είτε έχουν αναθέσει την παραγωγή τους σε ελληνικές εταιρείες (Lamda Detergent, Rolco κ.ά.) είτε εισάγουν τα προϊόντα που πωλούν στην ελληνική αγορά.

Ουσιαστικά δηλαδή λειτουργούν μέσω μιας μικρής αντιπροσωπείας (γραφείου ή θυγατρικής) με δίκτυο πωλητών και marketing. Η διοίκηση έχει μεταφερθεί στις έδρες της ευρύτερης περιοχής στην οποία ανήκει η ελληνική αγορά, ανάλογα με το πώς την ορίζει η εκάστοτε πολυεθνική.

Η «Unilever», για παράδειγμα, μετέφερε στις αρχές του χρόνου την παραγωγή των απορρυπαντικών που διαθέτει στην Ελλάδα στη νέα μονάδα της στη Ρουμανία. Ταυτόχρονα πουλά μέσω διεθνούς διαγωνισμού τους τομείς ελαιολάδων, σπορελαίων, μαγειρικών λιπών και προϊόντων ντομάτας.

Η συμμετοχή των προϊόντων αυτών στον συνολικό κύκλο εργασιών της ενοποιημένης πλέον εταιρείας δεν ξεπερνά το 18%. Από την άλλη πλευρά οι μαργαρίνες («Βιτάμ», «Becel» κ.ά.), το τσάι «Lipton» και άλλα είδη διατροφής όπως τα προϊόντα «Knorr» «Hellmann's» κ.λπ. παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο του ξένου ομίλου.

Παράλληλα, Shell και ΒΡ πούλησαν πρατήρια, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και παραγωγή λιπαντικών, εγκαταλείποντας την αγορά καυσίμων της χώρας.

Σε περιορισμό της παραγωγικής του δραστηριότητας στην Ελλάδα προχωρεί και ο αμερικανικός όμιλος συσκευασίας «Crown Cork& Seal». Βάσει του προγράμματος σταμάτησε η παραγωγή κάποιων προϊόντων στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και προωθήθηκε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Προ διετίας διέκοψαν οριστικά την παραγωγική τους δραστηριότητα στην Ελλάδα οι «Triumph» και «Tate & Lyle». Οι πελάτες της τελευταίας στην Ελλάδα όπως η Coca-Cola και η Pepsico θα καλύπτονται πλέον από τις εισαγωγές γλυκόζης και ισογλυκόζης που θα παράγει η μονάδα της «Tate & Lyle» στη Βουλγαρία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις