Έντυπη Έκδοση

Η αβεβαιότητα επιστρέφει στους δείκτες

Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΡΓΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ χρηματιστηριακές αγορές έχασαν λίγα από τα κέρδη τους τις τελευταίες 10-15 μέρες, γεγονός που αρκετοί ερμηνεύουν σαν σημάδι κόπωσης από το εκρηκτικό ράλι των τελευταίων 7 μηνών.

Παρά ταύτα, οι αναπτυγμένες αγορές σημειώνουν τουλάχιστον 50% άνοδο από τα χαμηλά του Μαρτίου. Χαρακτηριστικό είναι το άνοιγμα της εβδομάδας που πέρασε, όταν οι αγορές ανέκαμψαν αντλώντας δυνάμεις από το θετικό ανακοινωθέν του G20, την αναζωογόνηση των επιχειρηματικών συμφωνιών για εξαγορές και, φυσικά, την εκλογική νίκη της Αγκελα Μέρκελ στη Γερμανία.

Την επομένη μέρα, ωστόσο, οι αγορές υποχώρησαν προβληματισμένες από το πισωγύρισμα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, παρά την απρόσμενη αύξηση των τιμών των κατοικιών. Την Τετάρτη πάλι έτειναν να ανακάμψουν χάρις στην ανασκευή από το ΔΝΤ των εκτιμήσεών του για τις ζημιές των τραπεζών διεθνώς την περίοδο 2008-2010 από 4 σε 3,4 τρισ.

Αυτή η καθημερινή διακύμανση των αγορών υποδηλώνει αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Απόδειξη η συνεχιζόμενη άνοδος της αγοράς ομολόγων με την ανάλογη μείωση των αποδόσεών τους (από 3,9% στις 8/8 σε 3,3% στις 29/9 για τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα), καθώς και η άνοδος και παραμονή του χρυσού πάνω από τα 1.000 δολάρια παρά την πρόσφατη διόρθωση τιμών. Τέλος, η τιμή του πετρελαίου, που πρόσφατα υποχώρησε στα 66 δολάρια εξαιτίας της αύξησης των αποθεμάτων, ανέκαμψε πάλι στα 68 δολάρια στα μέσα της εβδομάδας.

Οι επενδυτές, λοιπόν, παραμένουν προσηλωμένοι στην εκδοχή μιας άμεσης ανάκαμψης (σε σχήμα V), η οποία ήταν και ο βασικός μοχλός του ράλι των αγορών. Ομως οι δηλώσεις Τρισέ και Μπερνάνκι για τον αργόσυρτο χαρακτήρα αυτής της ανάκαμψης και για τη μη απομάκρυνση όλων των κινδύνων υφεσιακής υποτροπής (παρά τον μετριασμό του συστημικού κινδύνου) οδήγησαν σε προβληματισμό και ανακοπή της αγοραστικής ορμής.

Προς τα πού, λοιπόν, θα κινηθούν οι αγορές τους επόμενους μήνες; Πολλά θα κριθούν, λένε οι αναλυτές, από την πορεία της πραγματικής οικονομίας στην οποία στρέφονται οι επενδυτές για να τεκμηριώσουν το αληθές ή εσφαλμένο των προσδοκιών τους. Πέραν, όμως, των διαφόρων οικονομικών μεγεθών που συστηματικά εκτίθενται στο μικροσκόπιο των αναλυτών προκειμένου αυτοί να διαμορφώσουν τις προβλέψεις τους, υπάρχουν δύο βασικά μεγέθη ισχυρής ερμηνευτικής και προβλεπτικής ικανότητας που μάλλον έχουν περάσει απαρατήρητα.

Το πρώτο αφορά τον σύνθετο δείκτη ναύλων ξηρού φορτίου (BDI), ο οποίος περιλαμβάνει διάφορους δείκτες ναύλων μεταφοράς πετρελαίου, πρώτων υλών ή άλλων αγαθών και ο οποίος αυξάνει όταν η παγκόσμια οικονομία πάει καλά και αντιστρόφως μειώνεται όταν αυτή βουλιάζει.

Μετά την εκδήλωση της κρίσης, ο BDI κατακρημνίστηκε τον Νοέμβριο 2008 στις 815 μονάδες για να ανακάμψει προσωρινά φέτος έως τον Ιούνιο στις 4.291 μονάδες και να ακολουθήσει έκτοτε νέα πτωτική αλλά αντίθετη με τις χρηματιστηριακές αγορές πορεία (-49% μέσα σε 3 μήνες). Υπολογίζεται ότι το 12% των δεξαμενόπλοιων «έχουν δέσει» στα λιμάνια (κυρίως της ΝΑ Ασίας) και τα δύο προσεχή έτη το ποσοστό αυτό θα ανέλθει σε 25% του συνόλου. Εν τω μεταξύ, το κόστος ναύλωσης ενός δεξαμενόπλοιου από 300.000 δολάρια που ήταν το καλοκαίρι του 2008 σήμερα είναι μόλις 10.000 δολάρια.

Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτίμηση της ΤτΕ, η ζήτηση από την Κίνα δεν θα είναι τόσο ισχυρή εφεξής όσο ήταν στο α' 6μηνο. Συνεπώς, δεν αναμένεται ουσιαστική άνοδος στους ναύλους μέχρι το 2011 και αυτό που μαρτυρά ο BDI είναι πως οι οικονομίες δεν έχουν ακόμη εξέλθει από το τέλμα της κρίσης και της ύφεσης. Και αυτά είναι «κακά» νέα για τα χρηματιστήρια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια