Ηλεκτρονική Έκδοση

Γιάννης Βούρος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Η καταγωγή του είναι από τη Χίο και την Καβάλα.

Είναι παντρεμένος με τη Λένα Κώνστα και έχει τρία παιδία. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και στη Σχολή Χατζηδάκη.


Δραστηριοποιήθηκε από πολύ νωρίς στο παράνομο - κατά τα χρόνια της δικτατορίας - στο μαθητικό και αργότερα στο φοιτητικό κείμενο. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και φόρεσε στο στήθος του το σήμα της ΑΕΚ - στην αρχή ως αθλητής στίβου και αργότερα στα εφηβικά τμήματα της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Είναι πτυχιούχος Δημοσιογραφίας - Δημοσιολογίας και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην «Ημερησία» και την «Αθηναϊκή» στο πολιτικό ρεπορτάζ και την Κρατική Τηλεόραση (τότε ΕΙΡΤ) στην ημερήσια εκπομπή ρεπορτάζ «Κάθε μέρα».

Διεύθυνση: Σολωμού 54, 4ος όροφος, ΤΚ 10682, Αθήνα τηλ.: 210 3305030 - 210 3305039 Fax: 210 3301854


Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ., Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Κείμενα και δοκίμιά του έχουν δημοσιευτεί σε όλα σχεδόν τα λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας. Από τις εκδόσεις Λιβάνη έχει εκδοθεί το βιβλίο του «Μ' ένα φλασάκι στο μυαλό».

Ως ηθοποιός έχει υπηρετήσει όλη σχεδόν τη γκάμα των ρόλων του ρεπερτορίου (από ελληνική φαρσοκωμωδία μέχρι Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη και Αριστοφάνη - και από γαλλικό μπουλβάρ μέχρι Τσέχωφ και Πίντερ), εμφανιζόμενος σε μικρά περιφερειακά θέατρα, σε μεγάλες εμπορικές αίθουσες της Αθήνας, σε μεγάλα θέατρα του εξωτερικού και στην Επίδαυρο.

Έχει σκηνοθετήσει και μεταφράσει θεατρικά έργα από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά.

Χρηματοδότησε μερικές από τις πιο επιτυχημένες - εμπορικά και καλλιτεχνικά - παραστάσεις της τελευταίας δεκαετίας, υπηρετώντας πιστά την άποψή του για το θέατρο που δεν υποτιμά τη νοημοσύνη του θεατή.

Μεταξύ άλλων, είναι ιδρυτικό μέλος και υποστηρικτής του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, «Το Εργαστήρι», για παιδιά με νοητική υστέρηση και του Ιδρύματος M.D.A. Ελλάς για άτομα με νευρολογικές παθήσεις.

Παράλληλα, ανέπτυξε και συνεχίζει να αναπτύσσει ιδιαίτερη δραστηριότητα σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και σε πρωτοβουλίες για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων. Είναι υποστηρικτής της Διεθνούς Αμνηστίας, του Παγκοσμίου Ταμείου για τη Φύση (WWF) και της Greenpeace.

Ακόμα και σήμερα, πιστεύοντας στη δια βίου μόρφωση κι εκπαίδευση, φοιτά στη φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

Από το Μάρτιο του 2008 αποτελεί μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, και υπεύθυνος για θέματα θεάτρου και κινηματογράφου στον τομέα Πολιτισμού.

Προσωπική σελίδα βουλευτή

http://www.giannisvouros.gr

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Εκλογές 2009