Ηλεκτρονική Έκδοση

Χρήστος Πρωτόπαπας

Γεννήθηκε στα Χανιά το Δεκέμβρη του 1956.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο).

Διεύθυνση: Σίνα 14 και Ακαδημίας, Αθήνα τηλ.: 2103645300 – 2103645301

Από το 1978 είναι υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Κάντα και έχουν δύο παιδιά.

Πολιτική & κοινοβουλευτική δράση

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξελέγη για πρώτη φορά στις 22.09.1996 στη Β' Περιφέρεια Αθηνών. Στη συνέχεια, ανέλαβε τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στο διάστημα αυτό δραστηριοποιήθηκε έντονα στους τομείς: Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, της Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία και του Κοινωνικού Διαλόγου μεταξύ Κράτους και Κοινωνικών Εταίρων.

Στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέγεται Βουλευτής ΠΑΣΟΚ στη Β' Περιφέρεια Αθηνών, διατηρεί τη θέση του ως Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ του ανατίθεται και η αρμοδιότητα της δημιουργίας του "Ολυμπιακού Χωριού", για τους αγώνες του 2004.

Τον Οκτώβριο του 2001 αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Υπουργού Τύπου & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μέχρι το Φλεβάρη του 2004 οπότε και προκηρύχθηκαν εκλογές. Στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 επανεξελέγη Βουλευτής.

Από τον Απρίλιο του 2004 έως τον Μάρτη του 2005 ήταν εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ανέλαβε αναπληρωτής Συντονιστής του Κύκλου Παραγωγής και Εμπορίου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνιο του 2006 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τον όρισε Συντονιστή του Τομέα Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ από τον Δεκέμβρη του 2006 έως τον Ιούλιο του 2007 ήταν Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Κομματική δράση

Ενταγμένος ιδεολογικά και κομματικά στο ΠΑΣΟΚ από το 1976 δραστηριοποιείται σε όλα τα επίπεδα. Εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1990 έως το 2005.

Διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο εξελέγη μετά το 4ο Συνέδριο του Κινήματος. Επί σειρά ετών ήταν αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Συνδικαλιστικού του Κινήματος.

Από το 2005 έως σήμερα είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
 
Συνδικαλιστική δράση

Διετέλεσε μέλος του προεδρείου του Συλλόγου Φοιτητών της ΑΣΟΕΕ τη διετία 1977-78. Με την είσοδό του στην Εθνική Τράπεζα, δραστηριοποιείται δυναμικά στο χώρο του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Εκλέγεται Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (1984-85) και στη συνέχεια μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθηνών (1986-89). Το 1989 αναλαμβάνει Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) όπου και εκλέγεται για δύο συνεχείς θητείες.

Η πολύχρονη πορεία του επικυρώνεται με την ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα των συνδικάτων. Εκλέγεται Πρόεδρος της ΓΣΕΕ το 1993 και το 1995 από το 28ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας. Επί σειρά ετών ήταν Γραμματέας της Συνδικαλιστικής Παράταξης ΠΑΣΚΕ.

Η ενεργός συμμετοχή του στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Κινήματος τον αναδεικνύει Αντιπρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, επικυρώνοντας έτσι τη συμβολή του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του Ελληνικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Είχε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και στα πρώτα βήματα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), η οποία με τη συμμετοχή όλων των τριτοβάθμιων Κοινωνικών Φορέων γνωμοδοτεί προς την κυβέρνηση για τα οικονομικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά θέματα.

Κοινωνική δράση

Μαχητικό στέλεχος του κινήματος της νέας γενιάς από το 1974 αγωνίστηκε για τον εκδημοκρατισμό και την αναβάθμιση της παιδείας, ενώ παράλληλα, αναπτύσσει ευρύτερη επιστημονική και κοινωνική παρουσία.

Στις Δημοτικές εκλογές του 1994 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος και της Α.Ξ.Ε. Αστήρ.

Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο οποίο διετέλεσε μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων.

Yπήρξε μέλος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, στην οποία διετέλεσε στο παρελθόν και μέλος της Διοίκησης.

Προσωπική σελίδα βουλευτή

www.xprotopapas.gr

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Εκλογές 2009