Έντυπη Έκδοση

ΠΑΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ξαφνικά, ο Γιώργος με Ερντογάν

Επείγουσα συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ερντογάν έχει ξαφνικά σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η «κλεισμένη» προεκλογικώς Λευκωσία ως πρώτη επίσκεψη του κ. Παπανδρέου έρχεται δεύτερη και μετά από παρέλευση δεκαημέρου (στις 19 Οκτωβρίου).

Στην Κωνσταντινούπολη πάει σήμερα ο Γ. Παπανδρέου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ.Τ. Ερντογάν Στην Κωνσταντινούπολη πάει σήμερα ο Γ. Παπανδρέου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ.Τ. Ερντογάν Η ιδέα της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης υπό την προεδρία της Αγκυρας, προφανώς γεννήθηκε κατά την προχθεσινή τηλεφωνική συνομιλία τους.

Ως εκ τούτου οι δύο πρωθυπουργοί (ως μη οφείλουν από πλευράς πρωτοκόλλου) σπεύδουν στην Κωνσταντινούπολη για την πρώτη σειρά συναντήσεών τους, καθώς το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είναι ιδιαιτέρως σοβαρό για τις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, αν στο μεταξύ η Αγκυρα δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο ή αν σημειωθεί μείζονος σημασίας πρόοδο στο Κυπριακό.

Επιπροσθέτως, αυτή η πρώτη, με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», συνάντηση των δύο πρωθυπουργών γίνεται σε μια άκρως βεβαρημένη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά λόγω της συνεχιζόμενης προκλητικής στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Η αναγγελία της επίσκεψης Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη έγινε επισήμως χθες το μεσημέρι από την τουρκική κυβέρνηση και τα τουρκικά ΜΜΕ. Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε λακωνικά την είδηση μόνον εκ των υστέρων. Χθες το βράδυ άρχισε ξαφνικά κινητοποίηση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την οργάνωση δημοσιογραφικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη.

«Δύο μηνύματα»

Το υπουργείο Εξωτερικών αργά χθες το βράδυ ανέφερε ότι με τη σημερινή επίσκεψή του στην Τουρκία ο κ. Παπανδρέου στέλνει δύο μηνύματα. «Το πρώτο προς τους βαλκανικούς λαούς για να τους υπενθυμίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και την ελληνική προσήλωση στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των χωρών αυτών. Το δεύτερο μήνυμα έχει αποδέκτη τον τουρκικό λαό, ότι τώρα ανοίγει μια νέα σελίδα ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα».

Ομως η προεδρεύουσα στην άτυπη σύνοδο Τουρκία προπαγανδίζει ήδη την «πρωτοβουλία της» για την προσέγγιση της Σερβίας με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Κωνσταντινούπολης.

Και ο Μιλόσοσκι

Στη σημερινή άτυπη σύνοδο θα παρευρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Μιλόσοσκι, ο οποίος, όπως και η κυβέρνησή του «κλείνουν το μάτι» στην Αθήνα ώστε να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση για το όνομα των Σκοπίων αλλά μόνο για τη χρήση από την Ελλάδα!

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προεκλογική περίοδο πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ επέμεναν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει πολύ κοντά στη συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ, αλλά η διαδικασία ανεκόπη μετά τις εκλογές του 2004.

Το υπουργείο Εξωτερικών επέμενε χθες το βράδυ ότι δεν έχει κλειστεί ραντεβού με τη σκοπιανή πλευρά.

Ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση και με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. *

Το πρακτορείο και ο Νταβούτογλου

Στις 3 μ.μ. το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ανήγγειλε την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στη Σύνοδο.

Λίγη ώρα μετά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωνε: «Ναι, τίθεται θέμα να έλθει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Εχουμε κι εμείς αυτή την πληροφορία. Σε περίπτωση που έλθει, θα έχουμε την πρώτη επαφή μαζί του».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Τουρκία