Έντυπη Έκδοση

Μύθος η ενοχή του αυγού

Ούτε μια εβδομάδα δεν πέρασε από τις εθνικές εκλογές και η Ελλάδα γιορτάζει σήμερα -μαζί με την υπόλοιπη υφήλιο- την Παγκόσμια Ημέρα Αυγού. Σύμπτωση ή όχι, σίγουρα ο συμβολισμός υπάρχει και μας διατηρεί σε εγρήγορση για τυχόν αναγκαία μαζική αγορά του προϊόντος... Καλού κακού, πάντως, διατηρήστε ένα απόθεμα στο ψυγείο σας, γιατί ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να χρειαστούν. Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιοι στην πολιτική ζωή που να εξακολουθούν να αντιτίθενται στη φράση «αν δεν σπάσεις αβγά δεν κάνεις ομελέτα».

Οι οργανωμένες επιχειρήσεις στη χώρα μας παράγουν περισσότερα από 1,5 δισ. αυγά τον χρόνο Οι οργανωμένες επιχειρήσεις στη χώρα μας παράγουν περισσότερα από 1,5 δισ. αυγά τον χρόνο Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου και καθιερώθηκε το 1996 από τη Διεθνή Επιτροπή Αβγού (και όμως υπάρχει International Egg Comission) με σκοπό να θυμόμαστε τη διατροφική αξία του αυγού. Και πώς να μη το κάνουν οι άνθρωποι, αφού τα προηγούμενα χρόνια το αυγό ενοχοποιήθηκε ως τροφή λόγω της χοληστερίνης, οι πωλήσεις έπεσαν κατακόρυφα και οι άνθρωποι της πτηνοτροφίας έχασαν τ' αυγά και τα καλάθια.

Οπως αποδείχθηκε όμως όχι μονο δεν είναι ένοχο αλλά είναι και εξαιρετικά θρεπτικό. Οπως είπε στην «Ε» ο διατροφολόγος-διαιτολόγος Τάσος Παπαλαζάρου, πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα, όσον αφορά τη θρεπτική σύστασή τους, τρόφιμα. «Παραδόξως το αυγό θεωρήθηκε ως πλούσια πηγή χοληστερόλης η οποία κι αυτή παραδόξως και ατυχώς (πάρ' τ' αυγό και κούρευτο δηλαδή) χαρακτηρίζεται ως η πλέον επικίνδυνη ουσία για καρδιακά νοσήματα. Το σύνολο αυτών στοιχειοθετούν ένα «μύθο» γύρω από το αυγό που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, στη Β. Ευρώπη κυρίως, αλλά και στην Ελλάδα, καταρρίπτεται προσδίδοντας στο αυγό την πρέπουσα προεξάρχουσα θέση στο διαιτολόγιό μας.

Στη χώρα μας η κατανάλωση αβγού ανέρχεται σε 130 τεμάχια ανά άτομο τον χρόνο, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 280-300. Ομως η πτηνοτροφία στην Ελλάδα είναι από τους πιο δυναμικούς κλάδους της αγροτικής Οικονομίας και αντιπροσωπεύει το 5% της συνολικής αξίας της αγροτικής παραγωγής.

Οι οργανωμένες επιχειρήσεις στη χώρα μας (γιατί υπάρχουν και οι... θείες στο χωριό που δεν προσμετρώνται. Τα αυγά τους, όχι οι θείες) παράγουν περισσότερα από 1.500.000.000 αυγά το χρόνο. Σιγά τ' αυγά θα μας πείτε. Κι όμως, εκτός του ότι καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού, φτάνουν και στην περίπτωση που θέλουμε να αναβιώσουμε την εποχή απ' όπου προέρχεται η φράση «αβγά σου καθαρίζουν;».

Οπως φαίνεται στη φωτογρ. το αυγό εκτός από τροφή έχει και άλλες χρήσεις. Ο νεαρός δεν κάθεται στ' αυγά του... Οπως φαίνεται στη φωτογρ. το αυγό εκτός από τροφή έχει και άλλες χρήσεις. Ο νεαρός δεν κάθεται στ' αυγά του... Μια φορά το χρόνο, οι Ρωμαίοι τιμούσαν την Αφροδίτη και τον Διόνυσο μ' έναν πολύ τρελό και παράξενο τρόπο: κάθε 15 Μαΐου, έβγαινε ο λαός στις πλατείες και άρχιζε «πόλεμο» με αυγά μελάτα! Χιλιάδες αυγά ξοδεύονταν εκείνη την ημέρα για διασκέδαση κι ο κόσμος γελούσε ξεφρενιασμένα.

Στη γιορτή αυτή δεν έπαιρναν μέρος μονάχα οι πολίτες, που ήταν κατώτερης κοινωνικής θέσης, αλλά και ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι, στρατηγοί, άρχοντες, Ρωμαίες δεσποινίδες, και αυτοκράτορες καμιά φορά. Ο «αυγοπόλεμος» ήταν μία από τις μεγάλες αδυναμίες του Νέρωνα, που πετούσε αυγά στους αξιωματικούς και τους ακολούθους των ανακτόρων του, χωρίς να είναι 15 Μαΐου. Παρ' όλο που ο αυγοπόλεμος διαρκούσε μία μέρα, τα γέλια εξακολουθούσαν για αρκετές βδομάδες. Γι' αυτό και όταν λέμε αυτή τη φράση αναφερόμαστε σε κάποιον που κατά τη γνώμη μας γελάει αναίτια.

Το αυγό του Κολόμβου

Το πιο διάσημο αυγό στον κόσμο πάντως είναι του Κολόμβου. Η πιο διαδεδομένη άποψη για το από πού προήλθε η φράση έχει ως εξης: Ζητήθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο όταν ήταν στη βασιλική αυλή της Ισαβέλλας να λύσει ένα πρόβλημα όπου το ζητούμενο ήταν να σταθεί ένα αυγό όρθιο.

Ολοι όσοι δοκίμαζαν δεν έβρισκαν τον τρόπο. Λέγεται ότι ο Κολόμβος το έσπασε λίγο (κάποιοι λένε ότι το έβρασε κιόλας) ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό επίπεδο ισορροπίας. Το ευφυές της λύσης και το νόημα της φράσης έγκειται στο ότι ενώ κανείς δεν είχε βάλει περιορισμό «χωρίς να σπάσει το αυγό», κάποιοι το θεώρησαν αυτονόητο.

Τα προηγούμενα χρόνια η Παγκόσμια Ημέρα γιορτάστηκε και στην Αθήνα, στην πλατεία Κοτζιά, όπου σεφ τηγάνιζαν και μαγείρευαν νοστιμότατα αυγουλάκια και τα μοίραζαν σε περαστικούς και παρευρισκόμενους. Η «Ε» δεν κατάφερε να διασταυρώσει εάν αυτό θα επαναληφθεί σήμερα. Καλού κακού κάντε μια βόλτα από την περιοχή, αλλιώς καθίστε... στ' αυγά σας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος τροφίμων και ποτών