Έντυπη Έκδοση

Αποτεφρώθηκαν 4.000 κότες με σαλμονέλα

Με σαλμονέλα είχαν προσβληθεί 4.000 κότες πτηνοτροφικής μονάδας την οποία σφράγισαν οι υγειονομικές υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.

Οπως ανακοινώθηκε από τον αντινομάρχη Χαράλαμπο Κουκιανάκη, οι κότες οδηγήθηκαν ήδη σε ειδικό αποτεφρωτικό κλίβανο στα Ιωάννινα.

Ο κ. Κουκιανάκης δήλωσε: «Οι ιδιοκτήτες πτηνοτροφικών μονάδων επιβάλλεται συχνά να προβαίνουν σε αυτοέλεγχο του πτηνοτροφείου τους και παράλληλα η υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, κάνει τους δικούς της ελέγχους, δείγματα των οποίων στέλνονται στα εργαστήρια πτηνοπαθολογίας. Στο νομό Χανίων δραστηριοποιούνται πέντε πτηνοτροφεία. Βρέθηκε λοιπόν σε ένα πτηνοτροφείο, το οποίο λειτουργεί στο νομό, σαλμονέλα, έπειτα από αυτεπάγγελτο έλεγχο της Κτηνιατρικής και ενώ το ιδιωτικό εργαστήριο είχε γνωματεύσει αρνητικά ως προς την ύπαρξη σαλμονέλας».

Ο αντινομάρχης επισήμανε ότι «για να υπάρχει πλήρης επιβεβαίωση έγιναν δύο φορές εξετάσεις στα κοτόπουλα, ενώ μια τρίτη εξέταση έγινε ύστερα από αίτημα που υπέβαλε ο ιδιοκτήτης του πτηνοτροφείου όπου διαπιστώθηκε η ασθένεια. Παράλληλα, στο πλαίσιο του ίδιου ελέγχου κατασχέθηκαν και ήδη καταστράφηκαν και 50 χιλιάδες αβγά από το ίδιο πτηνοτροφείο, το οποίο σφραγίστηκε από τις Αρχές.

Οι έλεγχοι ωστόσο δεν περιορίστηκαν στη συγκεκριμένη πτηνοτροφική μονάδα, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, έγιναν και 46 στην ιχθυόσκαλα Σούδας. Εκεί βρέθηκαν 6 τόνοι ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση νωπά αλιεύματα. Σήμερα ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα άλλων ελέγχων που πραγματοποίησαν στα Χανιά μικτά κλιμάκια των συναρμόδιων υπηρεσιών. Επί 324 ελέγχων που έγιναν σε 31 επιχειρήσεις τροφίμων επιβλήθηκαν πρόστιμα 2.500 ευρώ για έλλειψη πινακίδων, 2.500 ευρώ για λιποβαρή άρτο και 2.000 ευρώ για ανακριβή ποσοστά εκπτώσεων. Παράλληλα, είχαμε και 72 αυτόφωρα, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για πάταξη του παραεμπορίου. Ακόμη, διενεργήθηκαν 29 έλεγχοι -αφορούσαν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πρατήρια υγρών καυσίμων- όπου σε μία περίπτωση εντοπίστηκε μη κανονικό δείγμα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα