Ηλεκτρονική Έκδοση

Θυμήθηκαν τον Πινοσέτ

Η κυβέρνηση προσφεύγει στην καταστολή

Οι αρχές της Χιλής ανέφεραν ότι θέτουν σε ισχύ ειδικό αντιτρομοκρατικό νόμο που είχε καταρτιστεί την εποχή της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ για να πατάξουν την πρόσφατη έξαρση των επιθέσεων και των ταραχών στο νότιο τμήμα της χώρας, για τις οποίες κατηγορούνται ιθαγενείς Μαπούτσε.

Το φάντασμα του Πινοσέτ πάνω από τη Χιλή Το φάντασμα του Πινοσέτ πάνω από τη Χιλή Ο αμφιλεγόμενος νόμος τριπλασιάζει τις ποινές για τους εμπρησμούς και τις καταλήψεις γης κι έχει χρησιμοποιηθεί 16 φορές την τελευταία δεκαετία, τις περισσότερες κατά ιθαγενών Μαπούτσε που υποστηρίζουν ότι έχουν κληρονομικά δικαιώματα σε περιοχές στην Αραουκάνια, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν πρόσφατα τη Χιλή να πάψει να χρησιμοποιεί το νόμο, διότι στρέφεται ειδικά σε βάρος των Μαπούτσε και των κοινωνικών τους διεκδικήσεων.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Πατρίσιο Ροσένδο δήλωσε χθες Τρίτη ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ για να αντιμετωπιστούν οι πρόσφατες ταραχές στην Αραουκάνια, περιλαμβανομένης μιας επίθεσης το Σαββατοκύριακο στην διάρκεια της οποίας πυρπολήθηκαν δυο οχήματα.

"Αποφασίσαμε να θέσουμε σε ισχύ τον αντιτρομοκρατικό νόμο για να καταδιώξουμε τις ομάδες ανθρώπων εκείνες που έχουν επιδοθεί στην διάπραξη εγκλημάτων, την πρόκληση χάους και ταραχών σε μια περιοχή που επιδιώκει ειρήνη και αρμονία", είπε.

"Δε θα επιτρέψουμε ούτε θα ανεχθούμε αυτές οι ομάδες να διαπράξουν τέτοιου είδους πράξεις ποτέ ξανά", πρόσθεσε.

Τοπικοί αξιωματούχοι κατηγορούν ιθαγενείς Μαπούτσε ως δράστες των πρόσφατων επιθέσεων επικαλούμενοι το ότι κοντά στο σημείο όπου έγιναν βρέθηκαν φυλλάδια υπέρ των σκοπών τους.

Οι Μαπούτσε είναι η μεγαλύτερη φυλή των ιθαγενών της Χιλής. Αποτελούν το 6% του πληθυσμού της, που φθάνει συνολικά τα 16 εκατομμύρια.

Στη χούντα του Πινοτσέτ (1973-1990) αποδίδονται χιλιάδες θάνατοι και "εξαφανίσεις" στον λεγόμενο "βρώμικο πόλεμο" εναντίον της αριστεράς και των αντιφρονούντων.

Ο πρώην δικτάτορας απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2006, σε ηλικία 91 ετών, σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Σαντιάγο, έχοντας αποφύγει τις επανειλημμένες προσπάθειες να προσαχθεί σε δίκη για τις αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χιλή