Ηλεκτρονική Έκδοση

Βρείτε πόση αποζημίωση θα πάρετε σε περίπτωση απόλυσης

Έως και 24 μισθούς δικαιούται κάποιος αν χάσει τη δουλειά του. Τουλάχιστον προς το παρόν, διότι κατ' επιταγή του ΔΝΤ, έρχονται μειώσεις και στις αποζημιώσεις απόλυσης. Υπολογίστε με δύο κινήσεις, πόσα χρήματα σας αναλογούν.

Όσο περισσότερα χρόνια έχετε εργαστεί στον ίδιο εργοδότη, τόσο μεγαλύτερη αποζημίωση δικαιούστε σε περίπτωση απόλυσης. Για τον υπολογισμό του ποσού που θα εισπράξετε, χρειάζεται να γνωρίζετε το ύψος του ακαθάριστου μισθού σας αλλά και την διάρκεια της εργασίας στον ίδιο εργοδότη. Από εκεί και πέρα, όλοι οι υπολογισμοί θα γίνουν αυτόματα από το εργαλείο του enet.gr.

Να σημειωθεί ότι:

• Η αποζημίωση της απόλυσης ενός μισθωτού, υπολογίζεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα. Τακτικές αποδοχές, θεωρούνται και οι παροχές στον εργαζόμενο όπως είναι οι υπερωρίες, τα κυριακάτικα ή τα bonus.

• Η αποζημίωση φορολογούνταν μέχρι πρότινος με συντελεστή 20% για το τμήμα της αποζημίωσης που υπερέβαινε τις 20.000 ευρώ. Με τον νέο φορολογικό νόμο, αυτό άλλαξε και ο φόρος μειώθηκε αρκετά για τους περισσότερους εργαζόμενους (σ.σ αυξήθηκε μόνο για τα πολύ μεγάλα ποσά). Το εργαλείο του enet.gr υπολογίζει μόνο του τον φόρο που αναλογεί τόσο με το προηγούμενο όσο και με το σημερινό σύστημα προκειμένου να είστε σε θέση να κάνετε τη σύγκριση.

• Εργαζόμενος με λιγότερους από δύο μήνες απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, δεν δικαιούται αποζημίωσης.

• Σε περίπτωση που ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο ότι θα τον απολύσει ύστερα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η αποζημίωση περιορίζεται κατά 50%. Ο χρόνος της προειδοποίησης, εξαρτάται και αυτός από την προϋπηρεσία του εργαζόμενου. Κυμαίνεται από έναν μήνα για τους νεώτερους, έως 24 μήνες για τους παλαιότερους.

• Δεν υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές στην αποζημίωση.

Πως θα χρησιμοποιήσετε το εργαλείο

Ο υπολογισμός γίνεται με δύο απλές κινήσεις:

1. Σημειώστε την ακριβή προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη. Δηλώστε ξεχωριστά τα έτη και τους μήνες.

2. Σημειώστε το ποσό των ακαθάριστων αποδοχών του τελευταίου μήνα μαζί με τα κυριακάτικα, τις υπερωρίες και τα bonus.

H απάντηση που θα λάβετε, αφορά στην καθαρή αποζημίωση, δηλαδή μετά την αφαίρεση φόρων. Επιπρόσθετα, δικαιούστε το επίδομα αδείας αλλά και αποζημίωση για την καλοκαιρινή άδεια που δεν έχετε προλάβει να πάρετε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τo πορτοφόλι μου
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Για το ίδιο θέμα
Όλες οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας