Έντυπη Έκδοση

ΡΑΠΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Ελεύθερος ο Χριστοφοράκος

Ελεύθερος είναι από χθες ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε σ' ένα από τα μεγαλύτερα μεταπολεμικά σκάνδαλα διαφθοράς στην Ελλάδα, ύστερα από απόφαση του Εφετείου της πόλης Μπάμπερκ με την οποία ανεστάλη η εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης και έκδοσης στην Ελλάδα.

Η δικαστική νίκη του Μιχάλη Χριστοφοράκου αποτελεί ράπισμα για την ελληνική Δικαιοσύνη και για τον τρόπο με τον οποίο αυτή χειρίστηκε το θέμα διασύροντας διεθνώς τη χώρα μας.

Η απόφαση του Εφετείου Μπάμπερκ έρχεται να επιβεβαιώσει τις δύο αποφάσεις του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου που είχαν προηγηθεί και οι οποίες ανέστελλαν επίσης την έκδοση του πρώην μάνατζερ της Ζίμενς στη χώρα μας, όπου κατηγορείται για εκτεταμένη διαφθορά.

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μπορεί τώρα να κυκλοφορεί ελεύθερος στο Μόναχο και σε ολόκληρη τη Γερμανία, δίχως να φοβάται οποιαδήποτε συνέπεια του νόμου, καθώς με την προχθεσινή δικαστική απόφαση κρίνεται ότι δεν μπορεί να εκδοθεί στην Ελλάδα, μια και είναι Γερμανός πολίτης και τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται εκεί έχουν παραγραφεί.

Η απόφαση έγινε γνωστή με σύντομη ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου που τον εκπροσωπεί και με δηλώσεις του συνηγόρου του κ. Κουρσάβε, ο οποίος υποστηρίζει ότι «κάθε Γερμανός πολίτης για τον οποίο υπάρχει ένταλμα σύλληψης από το εξωτερικό, πρέπει να έχει το δικαίωμα η υπόθεσή του να εξετάζεται ενδελεχώς από τα γερμανικά δικαστήρια. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποδεικνύει ότι, παρά τα ανοιχτά σύνορα και την παγκοσμιοποίηση, ο Γερμανός πολίτης προστατεύεται από το Σύνταγμα της χώρας μας από μια πιθανή έκδοσή του».

Η κατάληξη της υπόθεσης Χριστοφοράκου δείχνει ότι αυτός ενήργησε έπειτα από ένα πολύ καλό σχεδιασμένο πλάνο, χρησιμοποιώντας το κρυφό του χαρτί, δηλαδή τη γερμανική του υπηκοότητα, και μέσω μιας εξαίρετης ομάδας δικηγόρων του Μονάχου, κατάφερε τελικά να βγει αλώβητος από το σκάνδαλο της Ζίμενς, με τη μικρότερη δυνατή ζημιά.

Ισως τα παραπάνω δεν τα γνώριζε ακριβώς όταν στις αρχές του περασμένου Ιουνίου απέδρασε από την Ελλάδα για να βρει καταφύγιο σε σπίτι φίλων του στην πόλη Ροζενχάιμ, κοντά στις Αλπεις. Τα ευρωπαϊκά εντάλματα που εξέδωσε ο ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός κινητοποίησαν τη γερμανική Αστυνομία, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση.

Ενας Ελληνας -πιθανότατα πράκτορας μυστικών υπηρεσιών- ήταν αυτός που οδήγησε τους Γερμανούς αστυνομικούς τα ξημερώματα της 25ης Ιουνίου στο σπίτι όπου κρυβόταν για να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν στις φυλακές του Μονάχου.

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένα δικαστικό θρίλερ, το οποίο και τερματίστηκε χθες.

Τις πρώτες ημέρες της κράτησής του οι δικηγόροι του Χριστοφοράκου μίλησαν για δύο CD, τα οποία κρύβουν ονόματα Ελλήνων πολιτικών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Ζίμενς και τα οποία όπως δήλωσαν φυλάσσονται σε συμβολαιογραφικό γραφείο του Μονάχου, ενώ πρόσθεσαν ότι ο πελάτης τους γνωρίζει πολλά και γι' αυτό η ζωή του απειλείται εάν εκδοθεί στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια και επί πέντε ημέρες ο Χριστοφοράκος κατέθετε στην εισαγγελέα Μπόιμλερ Χεσλ, που ασχολήθηκε με το σκάνδαλο.

Στις καταθέσεις αυτές κατονόμασε ως αποδέκτες μαύρου χρήματος τον πρώην γενικό διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βαρθολομαίο και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Γείτονα.

Για το αδίκημα της δωροδοκίας μετά το έτος 2003, η κ. Μπόιμλερ Χεσλ του επέβαλε ποινή 750.000 ευρώ και ενάμισι έτος φυλάκιση με αναστολή, γεγονός που σημαίνει ότι ούτε στην Ελλάδα μπορεί να καταδικασθεί για αδικήματα που έχουν συντελεσθεί μετά το έτος αυτό.

Παρ' όλα αυτά, το Εφετείο Μονάχου ζήτησε την έκδοσή του στην Ελλάδα, η οποία και προετοιμαζόταν με μεγάλες φιέστες από τις ελληνικές αρχές.

Ωσπου στις 19 Αυγούστου όλα σταμάτησαν στο παρά πέντε, όταν το γερμανικό Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε την προσωρινή διακοπή της διαδικασίας έκδοσης, ύστερα από προσφυγή των δικηγόρων του.

Στις 3 Σεπτεμβρίου το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο -με μια απόφαση-κόλαφο για την ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και τους εφέτες του Μονάχου- ζήτησε τη μη έκδοση Χριστοφοράκου για το πρώτο ευρωπαϊκό ένταλμα που είχε εκδοθεί στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση είναι αντισυνταγματική, καθώς ο Χριστοφοράκος είναι και Γερμανός πολίτης, και προσθέτοντας ότι έγινε μια πρόχειρη και βιαστική δουλειά.

Δεύτερη ανάλογη απόφαση πάρθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου και αφορούσε το δεύτερο ευρωπαϊκό ένταλμα που είχε εκδώσει με τα ίδια δικαιολογητικά ο κ. Ζαγοριανός, ενώ αφαίρεσε την υπόθεση από το Εφετείο Μονάχου και την ανέθεσε στο Εφετείο του Μπάμπερκ.

Το τελευταίο προχθές ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Ο κ. Χριστοφοράκος κατέβαλε χρηματική εγγύηση 250.000 ευρώ και υποχρεούται να δηλώνει τον τόπο κατοικίας του στις αρχές ωσότου ακυρωθεί οριστικά η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, όπως θα ζητήσουν οι συνήγοροί του. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens
Δικαστικό ρεπορτάζ