Ηλεκτρονική Έκδοση

Νεκρός σε συγκρούσεις με την αστυνομία ιθαγενής στη Χιλή

Ακόμα ένας διαδηλωτής, μέλος φυλής των ιθαγενών Μαπούτσε, σκοτώθηκε χθες Τρίτη σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη νότια Χιλή.

Ο άνδρας, ο οποίος αιμορράγησε μέχρι θανάτου, είχε πάρει μέρος σε έφοδο εναντίον φορτηγών που μετέφεραν κορμούς δέντρων από την περιοχή. Ιθαγενείς έβαλαν φωτιά σε ορισμένα φορτηγά στο Σαν Πατρίσιο, περίπου 500 χλμ. νότια του Σαντιάγο. Σύμφωνα με ΜΜΕ, η σορός του διαδηλωτή βρίσκεται στα χέρια των Μαπούτσε.

Η αστυνομία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει το θάνατο. Οι αρχές επιβεβαίωσαν πάντως ότι υπήρξαν επεισόδια με ιθαγενείς Μαπούτσε στην διάρκεια των οποίων αστυνομικοί πυροβόλησαν. Μια "ριζοσπαστική" ομάδα των Μαπούτσε ζητά την επιστροφή των γαιών που βρίσκονται σήμερα στα χέρια εποίκων Ευρωπαϊκής καταγωγής. Τα μέλη της μάχονται με υλοτόμους που αποψιλώνουν δάση που οι ιθαγενείς θεωρούν μέρος των πατρογονικών τους εδαφών.

Η ομάδα αυτή έχει "κηρύξει τον πόλεμο" ενάντια στο Χιλιάνικο κράτος και την πρόεδρο Μισέλ Μπατσελέτ. Τον Αύγουστο, άλλος ένας ιθαγενής Μαπούτσε είχε πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών, επεισόδιο που εκτράχυνε την διένεξη.

Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί επικρίνουν στο μεταξύ την επαναφορά "αντιτρομοκρατικών" μέτρων, που χρονολογούνται από την εποχή της δικτατορίας Πινοτσέτ, για την καταστολή των ιθαγένικων κινητοποιήσεων.

Η ομάδα Αράουκο-Μαγιέκο (Coordinadora Arauco-Malleco, CAM) ανακοίνωσε ότι τα μέλη της απεμπολούν συμβολικά τη χιλιάνικη εθνικότητα και ορκίζονται να πολεμήσουν για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου έθνους των Μαπούτσε νότια του ποταμού Μπιόμπιο.

"Τερματίζουμε κάθε διάλογο με την Δημοκρατία της Χιλής και κηρύσσουμε πόλεμο εναντίον της, από σήμερα", ανέφερε ανακοινωθέν της.

Η κυβέρνηση Μπατσελέτ υποστηρίζει ότι έχει ήδη δώσει στους ιθαγενείς 650.000 εκτάρια γης από το 1990, και έχει υποσχεθεί να διαθέσει άλλα 30.000 εκτάρια γης σε "ειρηνικές" ιθαγένικες κοινότητες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χιλή