Ηλεκτρονική Έκδοση

Διεκδικεί ρόλο ο τέως υπουργός Παιδείας

«Μανιφέστο» Άρη και συμβουλές προς υποψηφίους προέδρους

Τη δική του πολιτική πλατφόρμα κατέθεσε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος με επιστολή του προς τους υποψηφίους προέδρους της ΝΔ, στην οποία περιλαμβάνονται οκτώ αρχές που ο ίδιος βαπτίζει “Συμβόλαιο Τιμής” με τους πολίτες, αλλά και 18 προτάσεις για την οργάνωση, τη λειτουργία και τη δομή του κόμματος.

Συνομιλητές του πρώην υπουργού Παιδείας ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως “ένδειξη απομάκρυνσης από το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος”, ωστόσο, συμπληρώνουν ότι “αυτό ισχύει με τα τωρινά δεδομένα”. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος εκτιμά ότι οι προτάσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν τη “βάση συζήτησης γύρω από την πολιτική”, καθώς και να εγγυηθούν “τη σημαντικότερη εκδήλωση συμμετοχικής δημοκρατίας ενός κόμματος, αυτή της εκλογής του Προέδρου του από την κοινωνία”. Υπογραμμίζει ότι ένα δημοκρατικό φιλελεύθερο κόμμα οφείλει να υπηρετεί συγκεκριμένες αρχές. Συγκεκριμένα παραθέτει τις ακόλουθες οκτώ:

  1. Δημοκρατικά οργανωμένο και αποκεντρωμένο, για να δίνει τη δυνατότητα πραγματικής συμμετοχής και προσφοράς, ακόμα και στο τελευταίο μέλος του.
  2. Ανεκτικό στις κυρίαρχες τάσεις και τα ρεύματα της εποχής, προσανατολισμένο σε αυτό που έρχεται και όχι αιχμάλωτο σε αυτό που φεύγει.
  3. Ανοικτό στην κοινωνία και ελκυστικό στα κοινωνικά εκείνα τμήματα που εξακολουθούν να παραμένουν μακριά από την πολιτική διαδικασία.
  4. Απαλλαγμένο από τα δεσμά πελατειακών σχέσεων και εξωθεσμικών εξαρτήσεων.
  5. Ευέλικτο και απαλλαγμένο από γραφειοκρατικές διαδικασίες.
  6. Αποτελεσματικό στις δράσεις που αναλαμβάνει ώστε να παράγει απτό αποτέλεσμα, χειροπιαστό στον πολίτη, το οποίο να μεταφράζεται σε θετική ψήφο.
  7. Αξιοκρατικά στελεχωμένο μακριά από στενές προσωπικές επιδιώξεις, πείσματα και εγωκεντρικές νοοτροπίες ώστε να παράγει έργο ποιότητας, να παρέχει πρότυπα, να πείθει, να εμπνέει.
  8. Αφοσιωμένο στην παραγωγή πολιτικής με ικανότητα άντλησης, ζύμωσης και αξιοποίησης νέων ιδεών μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες που στόχο έχουν τη σύνθεση σε κλίμα συναίνεσης.
Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ καταθέτει 18 θέσεις για την οργανωτική και λειτουργική ανασυγκρότηση του κόμματος. Συγκεκριμένα:

1ον Το ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του κόμματος να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.

2ον Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ να εκλέγεται από την κοινωνία με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες με τετραετή θητεία.

3ον Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ να δύναται να ανανεώσει τη θητεία του κατά τον ίδιο τρόπο.

4ον Συγκρότηση ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ: με συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και 100 αιρετών στελεχών που να αναδεικνύονται με ενιαία λίστα.

5ον Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ διατηρεί τις σημερινές αρμοδιότητές της και έχει την ευθύνη για τη χάραξη της στρατηγικής και της πολιτικής του κόμματος. Η Πολιτική Επιτροπή δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 15 μέλη συμπεριλαμβανομένων και των ex officio μελών.

6ον Δημιουργείται ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ το οποίο εκλέγεται από το Κεντρικό Συμβούλιο.

7ον Το ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ αναδεικνύεται με κλήρωση μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και προεδρεύεται από το Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είναι ο μόνος αιρετός εκπρόσωπος των βουλευτών.

8ον Συγκρότηση ΣΚΙΩΔΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ σε πλήρη αντιστοιχία με τα Υπουργεία.

9ον Θεσμοθέτηση θέσης ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ με αντικείμενο τη Διοίκηση του Κόμματος.

10ον Ίδρυση εταιρείας διαχείρισης των οικονομικών του κόμματος. Μόνος πελάτης της, θα πρέπει να είναι η Ν.Δ. Τίθεται υπό συζήτηση εάν η εταιρεία θα είναι αστική μη κερδοσκοπική με μόνο σκοπό την παροχή υπηρεσιών προς τη Νέα Δημοκρατία ή εάν θα πρόκειται για κερδοσκοπική εταιρεία με καταστατική πρόβλεψη τη χορηγία των κερδών της σε ετήσια βάση στη Νέα Δημοκρατία, ώστε να εξασφαλίζεται και δημοσιευμένη έκθεση ορκωτών λογιστών για την πλήρη διαφάνεια των δραστηριοτήτων της.

11ον Καθιέρωση του θεσμού του FORUM ως εσωτερική δεξαμενή σκέψης για την άντληση, την επεξεργασία και την αξιοποίηση νέων πολιτικών απόψεων. Ο θεσμός αυτός θα στελεχωθεί από επιφανή στελέχη της ελληνικής κοινωνίας όπως πανεπιστημιακούς, ειδικούς επιστήμονες καθώς και όλους τους πρώην Πρωθυπουργούς, πρώην Προέδρους και Αντιπροέδρους, πρώην Προέδρους της Βουλής που ανέδειξε κατά καιρούς η Νέα Δημοκρατία.

12ον Θέσπιση πλήρους διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της ΟΝΝΕΔ με όριο ηλικίας το 30ο έτος για τα μέλη της.

13ον Συγκρότηση Πολιτικής και Κοινωνικής Επιτροπής σε κάθε καποδιστριακό δήμο σε όλη την Ελλάδα.

14ον Καθιέρωση ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ

15ον Συμμετοχή των Βουλευτών στους εκλογικούς συνδυασμούς όπως ισχύει και σήμερα και πραγματοποίηση προκριματικών εκλογών για τα υπόλοιπα μέλη των συνδυασμών με τη συμμετοχή του συνόλου των μελών και φίλων του κόμματος σε κάθε τοπική κοινωνία.

16ον Οι ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ να επιλέγονται με ανοιχτή και ελεύθερη διαδικασία, ύστερα από καθολική ψηφοφορία όλων των μελών και φίλων αλλά και των ενδιαφερομένων σε κάθε τοπική κοινωνία.

17ον ΑΠΟΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της λειτουργίας της Κεντρικής Διοίκησης του κόμματος υπό την επίβλεψη του Διευθύνοντος Συμβούλου και της εταιρείας που θα αναλάβει τα οικονομικά του κόμματος.

18ον Ίδρυση ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ με στόχο τη διαρκή προσέγγιση και τη συστράτευση των αποδήμων ελλήνων στην κοινή προσπάθεια.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Απόδημος έγραψε: (πριν 11 έτη)
Τώρα που χύθηκε το γάλα, λέμε πώς να κρατάμε την καρδάρα!
Ο βιος και πολιτεία του Αρη κατά την Καραμανλική διακυβέρνηση δεν διέπετο καθόλου από τις αρχές που τώρα προσφέρει ως δελτους στη Ν.Δ.
Αν όμως είδε το "πράσινο" φώς προς τη Δαμασκό κι ανάνηψε , μπράβο του.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία